313
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας | Nikos Libertas / SOOC

Διάγγελμα Αναστασιάδη: Στη Γενεύη για «ασφάλεια» και «εγγυήσεις»

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2017, 22:28
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
|Nikos Libertas / SOOC

Διάγγελμα Αναστασιάδη: Στη Γενεύη για «ασφάλεια» και «εγγυήσεις»

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2017, 22:28

Επειτα από τις προτάσεις του κύπριου προέδρου, οι οποίες δεν βρήκαν σύμφωνο τον Τουρκοκύπριο Μουσταφά Ακιντζί, ο Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε διάγγελμα στον λαό της Κύπρου το βράδυ της Δευτέρας, αναλαμβάνοντας -κατ’ ουσίαν- διπλωματική πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας -κατά την τελευταία του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο Μουσταφά Ακιντζί- πρότεινε άμεση μετάβαση στη Γενεύη για συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ο κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι η πρότασή του περιλάμβανε, όπως και μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, παραμονή στη Γενεύη για συζήτηση θεμάτων της εσωτερικής διακυβέρνησης και του εδαφικού.

Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά -εάν εννοούν τα όσα λένε- να εξετάσουν με νηφαλιότητα την πρότασή του. Είπε, επίσης, ότι η πρότασή του ακολούθησε πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί. Να θυμίσουμε ότι ο τελευταίος, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, επικαλούμενος έλλειψη προόδου, ζήτησε νέα διάσκεψη στη Γενεύη για να συζητηθούν όλα τα θέματα υπό μορφή «πάρε-δώσε», με ταυτόχρονη αναστολή των ερευνών και των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ. Αυτό ήταν κάτι που ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε επίσης ότι εάν γίνει αποδεκτή η πρότασή του είναι πιθανόν να υπάρξουν αποτελέσματα στο Κυπριακό νωρίτερα του αναμενόμενου. Ξεκαθάρισε πως δεν δέχεται να συζητήσει μεμονωμένα τα 4 κεφάλαια πλην του εδαφικού  και στη συνέχεια να αρχίσει ο διάλογος για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπως θέλει η τουρκική πλευρά. Οπως σημείωσε «έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας».

Στο διάγγελμά του ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε πως είχε προτείνει στον Μουσταφά Ακιντζί να κάνουν κοινή διάσκεψη Τύπου για να ενημερώσουν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, υπό τον όρο ότι «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα». Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία τριπτύχου στο οποίο θα καταγράφονταν οι θέσεις των δύο πλευρών, οι συγκλίσεις και συμφωνίες αλλά και οι διαφωνίες. Σύμφωνα με τον κύπριο πρόεδρο ούτε και αυτό έγινε δεκτό από τον κ. Ακιντζί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...