702
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον κροάτη ομόλογο Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν | ΥΠΕΞ

Δένδιας: Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να μην πισωγυρίσουν σε πρακτικές του 19ου αιώνα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 22:11
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον κροάτη ομόλογο Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν
|ΥΠΕΞ

Δένδιας: Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να μην πισωγυρίσουν σε πρακτικές του 19ου αιώνα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 22:11

Η ισχυρή δέσμευση Ελλάδας και Κροατίας, ως εταίρων και συμμάχων στην ΕΕ, στις κοινές αξίες και αρχές, καθώς και στο κοινό τους όραμα για ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκου Δένδια και Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν στην κροατική πόλη Πούλα.

«Ελλάδα και Κροατία υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» τόνισε σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας.

Διαμήνυσε εκ νέου ότι για την Ελλάδα η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί μονόδρομο. Μάλιστα, σημείωσε πως καθώς η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της περιοχής που εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ, «αισθανόμαστε πως έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε όσους έχουν μείνει ακόμη εκτός Ευρώπης». Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη της κοσοβάρας υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας είπε πως την ενθάρρυνε να συνεχίσει τις προσπάθειες στο πλαίσιο του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόοδος σε αυτόν τον Διάλογο θα φέρει την περιοχή πιο κοντά στην Ευρώπη και ανέφερε ότι πέρασε ένα σαφές μήνυμα, ότι «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ». «Αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βελιγράδι όπου θα μεταβούμε την επόμενη εβδομάδα» προσέθεσε.

Επίσης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με τον Νίκο Δένδια να μεταφέρει την ανάγκη οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Αλλά επίσης, θα πρέπει να αποφύγουν να πέσουν στην παγίδα να πισωγυρίσουν στις πρακτικές του 19ου αιώνα, συγκεκαλυμμένες σήμερα ως νεο-οθωμανικές ή εθνικιστικές φιλοδοξίες, που πραγματοποιούνται με χειραγώγηση θρησκευτικών, ιστορικών και πολιτιστικών συσχετισμών, διαμήνυσε.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για εθνικισμό και νέο-οθωμανισμό και εξέφρασε την ανησυχία ότι η αποσταθεροποίηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί και να επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή. «Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», κατέστησε σαφές και διατύπωσε την ικανοποίησή του που συζήτησε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό. «Διότι μαζί με την Κροατία και άλλα κράτη με τις ίδιες απόψεις, μπορούμε να εργαστούμε, επίσης στο Συμβούλιο Υπουργών, για να διασφαλίσουμε την πολυπόθητη ευρωπαϊκή πορεία για τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για εξαιρετικούς δεσμούς που έχουν οικοδομήσει η Ελλάδα και η Κροατία. Ξεκινώντας τη δήλωσή του, είπε πως είναι πολύ μεγάλη χαρά που επισκέπτεται την Κροατία για τρίτη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας ότι επίκειται τις επόμενες εβδομάδες και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο ρυθμός αυτών των συναντήσεων μαρτυρεί τους εξαιρετικούς δεσμούς σε διμερές επίπεδο που έχουν οικοδομήσει η Ελλάδα και η Κροατία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας. Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την εκτίμηση του ρόλου των ελληνικών επιχειρήσεων στα έργα υποδομών «για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για την Κροατία».

Σε ανάλογο πνεύμα, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια της Κροατίας να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν, στην Ευρωζώνη, καθώς και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Παράλληλα, εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της Ελλάδας για την προσχώρηση της Κροατίας στην ομάδα Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-Med9).

Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας συζήτησε με τον κροάτη ομόλογό του για την οικονομική συνεργασία. Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε πως η οικονομική συνεργασία προχωράει πολύ καλά, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα.

Αναφερθείς στη συμμετοχή του στο συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πούλα, δήλωσε χαρούμενος που είχε την ευκαιρία να συζητήσει με φοιτητές, «με την επόμενη γενιά της Ευρώπης, το μέλλον και την ελπίδα της Ευρώπης», τις κοινές προκλήσεις. Επισήμανε ότι έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ως επί το πλείστον εθνικά ζητήματα, αλλά ευρωπαϊκά που πρέπει να αντιμετωπιστούν απ’ όλες μαζί τις χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η μετανάστευση.

Σημειώνεται πως απαντώντας σε ερώτηση στο συνέδριο, ο Νίκος Δένδιας είπε πως η χρειάζεται Ελλάδα τόσο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις «επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο, η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κ.λπ. που αντιμετωπίζουμε απειλή πολέμου, casus belli, από τη γειτονική Τουρκία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...