251
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στην COP27, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου | EPA/KHALED ELFIQI

Δεν πάει στην COP28 ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2023, 10:26
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στην COP27, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου
|EPA/KHALED ELFIQI

Δεν πάει στην COP28 ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2023, 10:26

Ο Τζο Μπάιντεν δεν θα ταξιδέψει στο Ντουμπάι για την COP28, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος την Κυριακή.

Στη διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα αρχίσει την Πέμπτη και θα διαρκέσει ως τις 12 Δεκεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται συμμετοχή-ρεκόρ, που θα ξεπεράσει τους 70.000 αξιωματούχους και απεσταλμένους, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΑΕ.

Παρών αναμένεται να είναι και ο πάπας Φραγκίσκος.

Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του 80χρονου αμερικανού προέδρου ξεχωρίζουν επίσκεψη που θα κάνει στο Κολοράντο για να αναφερθεί στις αμερικανικές επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, συνάντηση με τον πρόεδρο της Ανγκόλας και το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στον Λευκό Οίκο.

Για λογαριασμό των ΗΠΑ, τις διαπραγματεύσεις στην COP28 θα χειριστεί ο ειδικός απεσταλμένος τους για το κλίμα Τζον Κέρι, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην γερουσιαστής.

Ο αξιωματούχος δεν ξεκαθάρισε για ποιον λόγο έλαβε αυτή την απόφαση ο Μπάιντεν, η προσοχή του οποίου είναι επικεντρωμένη από την 7η Οκτωβρίου στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Ο αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει επίσης να προχωρήσουν έργα στο εσωτερικό, καθώς σε λιγότερο από έναν χρόνο θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Ο Μπάιντεν πήρε μέρος και στις δύο προηγούμενες διασκέψεις για το κλίμα, που διεξήχθησαν αφότου ανέλαβε την προεδρία το 2021, παρότι δεν ήταν αυτός ο κανόνας.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε δώσει το «παρών» στην COP26, στη Γλασκώβη, το 2021 —όπου ανακοίνωσε την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία την είχε αποσύρει ο Ντόναλντ Τραμπ— και στην COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...