288
Κεριά στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη | REUTERS/Leonhard Foeger

Δεκάδες συλλήψεις ισλαμιστών στην Αυστρία – Με τον Μακρόν συντάσσεται ο Κουρτς

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 12:56
Κεριά στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη
|REUTERS/Leonhard Foeger

Δεκάδες συλλήψεις ισλαμιστών στην Αυστρία – Με τον Μακρόν συντάσσεται ο Κουρτς

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 12:56

Η αυστριακή αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε περισσότερες από 60 κατοικίες σε τέσσερις περιφέρειες και προχώρησε σε 30 συλλήψεις υπόπτων για σχέση με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τη Χαμάς, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Αν και η επιχείρηση, νωρίς τη Δευτέρα, δεν συνδέεται με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη, είναι, όπως τονίζεται, ένα αποφασιστικό πλήγμα κατά ισλαμιστικού εξτρεμισμού στη χώρα.

Η έρευνα, που είχε αρχίσει πριν από περίπου έναν χρόνο, είχε στόχο περισσότερους από 70 υπόπτους, καθώς και ενώσεις οι οποίες υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τη Χαμάς. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να γίνει την περασμένη Δευτέρα, αλλά αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Στυρία, την Καρινθία, την Κάτω Αυστρία και τη Βιέννη.

Οι Αρχές είχαν επισημάνει ότι ο δράστης της επίθεσης στη Βιέννη, ο Κουιτίμ Φετζουλάι, δεν είχε σχέση με τις δύο οργανώσεις. Ηταν πάντως άτομο που επιχείρησε να ταξιδέψει στη Συρία και να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών, χωρίς επιτυχία.

Προέκυψε ότι είχε διοργανώσει το περασμένο καλοκαίρι στην αυστριακή πρωτεύουσα συνάντηση τζιχαντιστών με τη συμμετοχή ατόμων από τη Γερμανία και την Ελβετία, των οποίων την παρουσία εκείνη την περίοδο στη Βιέννη επιβεβαίωσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί λίγο πριν από τη μετάβαση του Φετζουλάι στη γειτονική Σλοβακία, όπου είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αγοράσει πυρομαχικά.

Εν τω μεταξύ, το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βιέννη και η προσπάθεια της Γαλλίας να καταπολεμήσει το ριζοσπαστικό Ισλάμ θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνομιλίας που αναμένεται να έχουν σήμερα Τρίτη στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφεραν οι Times.

Σε δηλώσεις του ο Κουρτς επισήμανε ότι η απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας αφορά όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...