343
Βίντεο από την επίθεση στη Βιέννη: ο δράστης ετοιμάζεται να πυροβολήσει εν ψυχρώ ένα από τα θύματά του | YouTube

Επίθεση στη Βιέννη: Είχαν καταδικάσει τον δράστη αλλά μετά απλώς τον αποφυλάκισαν!

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 14:37
Βίντεο από την επίθεση στη Βιέννη: ο δράστης ετοιμάζεται να πυροβολήσει εν ψυχρώ ένα από τα θύματά του
|YouTube

Επίθεση στη Βιέννη: Είχαν καταδικάσει τον δράστη αλλά μετά απλώς τον αποφυλάκισαν!

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 14:37

Μια πορεία που συμπυκνώνει μέσα σε ελάχιστο χρόνο την κάθοδο από μια σχετικά ήρεμη ζωή, στον βίαιο ισλαμικό ριζοσπαστισμό και σε μια φονική επίθεση, φαίνεται ότι ακολούθησε ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη, που άφησε πίσω του τέσσερις νεκρούς, πριν σκοτωθεί και ο ίδιος από τα πυρά των αστυνομικών.

Το άλλο χαρακτηριστικό που εμφάνιζε και τον συνδέει με τους δράστες παρόμοιων επιθέσεων: μια ζωή μέσα και κάτω από το «ραντάρ» των διωκτικών Αρχών που τους εντοπίζουν (συχνά για λόγους που δεν έχουν σχέση με την τρομοκρατία), αλλά τους αφήνουν ελεύθερους. Ισως επειδή δεν μοιάζουν να είναι «μεγάλα ψάρια» της τρομοκρατίας.

Ο Κουιτίμ Φετζουλάι, μόλις 20 ετών, είχε γεννηθεί και είχε μεγαλώσει στη Βιέννη, από γονείς αλβανικής καταγωγής, από το Τέτοβο της Βόρειας Μακεδονίας (είχε και τις δύο υπηκοότητες).

Οι αυστριακές υπηρεσίες πληροφοριών τον γνώριζαν επειδή ήταν ένας από τους 90 αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία. Για τον λόγο αυτό είχε καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2019 σε φυλάκιση 22 μηνών, μαζί με έναν άλλο άνδρα, αλλά αποφυλακίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Και οι δύο είχαν πει στο δικαστήριο ότι δεν είχαν νιώσει θύματα διακρίσεων, αλλά και ότι ριζοσπαστικοποιήθηκαν κατά την εφηβεία τους – είπαν χαρακτηριστικά ότι «βρέθηκαν στο λάθος τζαμί». Δήλωναν μεταμελημένοι και ότι είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το Ισλαμικό Κράτος.

Η αστυνομία πίστευε ότι δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει επίθεση στη Βιέννη, ανέφεραν την Τρίτη δημοσιογραφικές πληροφορίες. Το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και ο δικηγόρος του Κούρτιν, που δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη.

Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε, εν τω μεταξύ, ότι ο Φετζουλάι είχε ανεβάσει στον λογαριασμό του στο Instagram μια φωτογραφία όπου ποζάρει και καραμπίνα, πιστόλι και μαχαίρι, πιθανόν τα ίδια όπλα που είχε μαζί του στην επίθεση.

Δεν είναι, πάντως, σαφές αν δημοσίευσε και ένα γράμμα υποταγής στο ISIS, όπως συνηθίζεται από τρομοκράτες, ούτε αν όντως έστειλε πριν από την επίθεση σε δύο άτομα που γνωρίζει βίντεο για την πολύνεκρη επίθεση στο Charlie Hebdo, το 2015.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...