353
Πυκνό και επικίνδυνο το νέφος στο Δελχί | REUTERS/Anushree Fadnavis

Μπορούν τα «μονά-ζυγά» να σώσουν το Δελχί από το νέφος;

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2019, 16:41
Πυκνό και επικίνδυνο το νέφος στο Δελχί
| REUTERS/Anushree Fadnavis

Μπορούν τα «μονά-ζυγά» να σώσουν το Δελχί από το νέφος;

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2019, 16:41

Η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, είναι εφιαλτικό: ένα πυκνό νέφος καλύπτει εδώ και ημέρες τον ουρανό της μεγαλούπολης η οποία με τα περίχωρά της, δηλαδή το Δελχί στο σύνολό του, αριθμεί περισσότερους από 20 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι Αρχές αναζητούν λύσεις για να περιορίσουν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και κατέληξαν σε μια ιδέα που είχαμε εφαρμόσει εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες στην Αθήνα – αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση. Δεν είναι άλλη από την εκ περιτροπής κυκλοφορία των αυτοκινήτων ανάλογα με τον αριθμό της πινακίδας, τα γνωστά στα καθ΄ημάς «μονά-ζυγά».

Από σήμερα 4 Νοεμβρίου έως και τις 15 του μήνα, τα μισά αυτοκίνητα βγαίνουν στον δρόμο τις μονές ημέρες (5, 7, 9, 11, 13, 15) και τις ζυγές (4, 6, 8, 12, 14) τα άλλα μισά. Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου θα κυκλοφορούν όλοι. Εξαιρούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί και τα δίκυκλα, όπως και οι γυναίκες που οδηγούν μόνες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, στην ευρύτερη περιοχή της ινδικής πρωτεύουσας κυκλοφορούν περισσότερα από εννέα εκατ. οχήματα!

Σε όσους παραβαίνουν το μέτρο θα επιβάλλεται πρόστιμο 4.000 ρουπίες (περίπου 50 ευρώ), το διπλάσιο από πέρυσι.

Οι Αρχές έχουν μοιράσει εκατομμύρια μάσκες στους πολίτες στο Δελχι – αρκεί όμως αυτό για να προστατεύσει τους κατοίκους; // REUTERS/Danish Siddiqui

Το σύστημα δεν είναι πρωτότυπο, γράφει το BBC, αλλά τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα. Στο Δελχί το πρόβλημα δεν είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό τα αυτοκίνητα, αλλά οι φωτιές που βάζουν οι αγρότες στα χωράφια.

Σε κάθε περίπτωση, στην πόλη η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Τα επικίνδυνα μικροσωματίδια PM2.5 είναι 10 φορές πάνω από το όριο ενώ το τοξικό κοκτέιλ των τριών διοξειδίων – άνθρακα, θείου και αζώτου – επιβαρύνθηκε και από τα πυροτεχνήματα για τη θρησκευτική εορτή του Ντιγουάλι.

Οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις εργασίες στο ύπαιθρο, ενώ έχουν μοιράσει εκατομμύρια μάσκες. Τα σχολεία θα είναι κλειστά ως την Τρίτη, ενώ είναι πιθανόν να μην ανοίξουν καθόλου ως και την Παρασκευή.

Μόνη ελπίδα για τους κατοίκους οι σποραδικές βροχές που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...