545
Το αίτημα της Nόα εγκρίθηκε επειδή πληρούσε όλους τους όρους της σχετικής νομοθεσίας που ισχύει στην Ολλανδία από το 2002 | Facebook

Μπορεί μια 17χρονη να πάρει την απόφαση να υποβληθεί σε ευθανασία; *

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2019, 19:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/06/2019 20:00
Το αίτημα της Nόα εγκρίθηκε επειδή πληρούσε όλους τους όρους της σχετικής νομοθεσίας που ισχύει στην Ολλανδία από το 2002
|Facebook

Μπορεί μια 17χρονη να πάρει την απόφαση να υποβληθεί σε ευθανασία; *

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2019, 19:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/06/2019 20:00

Είναι μια ιστορία που σίγουρα θα ξενίσει μερικούς, θα βάλει σε σκέψη άλλους τόσους και θα διχάσει όλους όσους την διαβάσουν καθώς θέτει το (φλέγον) ερώτημα: σε ποια ηλικία είναι κάποιος πνευματικά ικανός να πάρει μια τόσο οριστική απόφαση όπως το πότε ακριβώς να βάλει τέρμα στη ζωή του;

Μια 17χρονη κοπέλα από την Ολλανδία που είχε βιαστεί σε μικρή ηλικία και ένιωθε πως δεν αντέχει άλλο το ψυχολογικό τραύμα, υποβλήθηκε νόμιμα σε ευθανασία στο σπίτι της με την βοήθεια ειδικής κλινικής.

Όπως αναφέρει η Corriere, η Νόα Ποτχόβεν πέθανε την Κυριακή σε ένα ειδικό νοσοκομειακό κρεβάτι που είχε τοποθετηθεί στο σαλόνι του σπιτιού της στη Χάγη, μετά την έγκριση του δικαιώματός της στην ευθανασία (άλλοι το λένε υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αφού σου παρέχονται φάρμακα και ιατρικό προσωπικό που σε βοηθάει να θέσεις τέρμα στη ζωή σου).

Η ίδια υπέφερε από Μετατραυματική Διαταραχή (Post Traumatic Stress Disorder-PTSD), κατάθλιψη και ανορεξία.

Για χρόνια προσπαθούσε να ξεπεράσει τα ψυχολογικά της προβλήματα αλλά χωρίς αποτέλεσμα, οπότε αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της.

Στην ηλικία των 17, η Nόα δεν χρειαζόταν γονική συναίνεση για να υποβληθεί σε ευθανασία και το αίτημα της εγκρίθηκε επειδή πληρούσε όλους τους όρους της σχετικής νομοθεσίας, που ισχύει στην Ολλανδία από το 2002.

Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Winning or Learning», η Nόα είχε περιγράψει πώς είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό σε παιδική ηλικία, εξηγώντας ότι από ντροπή και φόβο, είχε αποκρύψει το γεγονός για πολύ καιρό.

Στο βιβλίο της μίλησε επίσης για το πώς η κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές έκαναν δύσκολη τη ζωή της, σημειώνοντας πως εδώ και καιρό ένιωθε απολύτως δυστυχισμένη με αποτέλεσμα να μην θέλει πια να ζει.

Χωρίς να το γνωρίζει κανείς, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητήσει με την Life End Clinic στην Χάγη τις πιθανότητες ευθανασίας, καθώς όπως είχε δηλώσει στην ολλανδική εφημερίδα De Gelderlander, «το μόνο που ήθελε ήταν να νιώσει επιτέλους ήρεμη και να μην πονάει πια».

Πρόσφατα η κοπέλα ανακοίνωσε μέσω Instagram πως σταμάτησε να τρώει και να πίνει, μια απόφαση «οριστική και καθόλου παρορμητική», όπως έγραψε στους followers της.

«Μετά από χρόνια που το παλεύω, τελείωσε. Μετά από πολλές συζητήσεις, αποφασίστηκε να απελευθερωθώ επειδή ο πόνος μου είναι αβάσταχτος. Ουσιαστικά δεν νιώθω και πολύ ζωντανή εδώ και καιρό, επιβιώνω, και ούτε καν αυτό. Αναπνέω αλλά δεν ζω πια», εξήγησε στο ποστ της.

Η Nόα ζήτησε επίσης στους φίλους και τους ακολούθους της να μην προσπαθήσουν να την μεταπείσουν.

«Αγάπη σημαίνει απελευθέρωση», κατέληξε.

Τι προβλέπει ο νόμος για την ευθανασία

Στην Ολλανδία η ευθανασία θεωρείται νόμιμη αρκεί να συμφωνεί με το αυστηρό πλαίσιο που περιγράφεται στο «Termination of Life on Request and Assisted Suicide (Review Procedures) Act», νόμος που κατοχυρώθηκε επισήμως το 2002 από την ολλανδική βουλή.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, αίτημα για ευθανασία μπορούν να υποβάλουν μέχρι και παιδιά ηλικίας 12 ετών εάν το επιθυμούν, μόνο όμως αν ο γιατρός καταλήξει πως ο πόνος του ασθενούς είναι αβάσταχτος και δεν υπάρχει σημάδι βελτίωσης.

Μέχρι τα 16, ο ασθενής χρειάζεται και την συγκατάθεση του γονιού του, ενώ από τα 16 και πάνω μπορεί να πάρει την απόφασή του ανεξαρτήτως των γονιών του.


* Οπως έγινε αργότερα γνωστό η Νόα Ποτχόβεν δεν πέθανε ύστερα από ευθανασία αλλά ουσιαστικά αυτοκτόνησε αρνούμενη να δεχτεί τροφή. Περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...