332
Το ελληνικό σχέδιο στοχεύει, κατά το Bloomberg, στη μείωση της επίδρασης του φυσικού αερίου στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος | REUTERS

Bloomberg: Η ελληνική πρόταση για τις τιμές του ρεύματος

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2022, 16:40
Το ελληνικό σχέδιο στοχεύει, κατά το Bloomberg, στη μείωση της επίδρασης του φυσικού αερίου στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
|REUTERS

Bloomberg: Η ελληνική πρόταση για τις τιμές του ρεύματος

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2022, 16:40

Tην ώρα που γινόταν γνωστή η επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη τον προσεχή χειμώνα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παρουσίαζε στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες την ελληνική πρόταση, το Bloomberg σκιαγραφούσε τα βασικά σημεία του ελληνικού σχεδίου. 

Στο αναλυτικό τηλεγράφημά του, το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι σύμφωνα με το σχέδιο της Ελλάδας, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, υδροηλεκτρικά, αλλά και πυρηνικά εργοστάσια (που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα) θα μπαίνει σε μια ξεχωριστή δεξαμενή έτσι ώστε η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φυσικό αέριο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα να τιμολογείται χωριστά, σε άλλη δεξαμενή τιμολόγησης. 

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με το Bloomberg, σημαίνει ότι θα υπάρχουν συγκριτικά χαμηλότερα έσοδα από την πώληση της λεγόμενης «καθαρής ενέργειας» τα οποία θα αντανακλούν το χαμηλότερο κόστος παραγωγής.  

Με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας, και ότι η αναλογία θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς επιταχύνεται η ενεργειακή μετάβαση, η λογική των δύο δεξαμενών τιμολόγησης στοχεύει στη μείωση της επίδρασής του στην τελική τιμή που θα πληρώνουν οι καταναλωτές.  

Σύμφωνα με το Bloomberg, από την πρώτη δεξαμενή θα προέρχονται περίπου τα δύο τρίτα της ζήτησης με χαμηλότερο κόστος, ενώ η δεύτερη δεξαμενή θα καλύπτει την υπόλοιπη ζήτηση και μόνο αυτή θα επηρεάζεται από την τιμή του φυσικού αερίου. Συνδυαστικά, με αυτό τον τρόπο θα μειώνεται το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους μείωσης των λογαριασμών ενέργειας για τους καταναλωτές και η συμπίεση της επιρροής του φυσικού αερίου στην τιμή του ρεύματος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας.

Με μια τέτοια πρόταση το μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί ως και κατά 60% σε σύγκριση με την τρέχουσα τιμή της αγοράς, αναφέρουν οι εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο που παρουσίασε το Bloomberg. 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...