244
Τουρίστες στην Αθήνα, τον Αύγουστο | Alexandros Michailidis / SOOC

Bloomberg: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για τυχόν «σκληρό Brexit» στον τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2019, 13:02
Τουρίστες στην Αθήνα, τον Αύγουστο
|Alexandros Michailidis / SOOC

Bloomberg: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για τυχόν «σκληρό Brexit» στον τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2019, 13:02

Για ένα «σκληρό Brexit», δηλαδή την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, προετοιμάζεται η Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η Αθήνα «εστιάζει σε μέτρα που θα επιτρέπουν στους Βρετανούς να επισκέπτονται και να ζουν στη χώρα, όπως κάνουν σήμερα».

Καθώς οι Βρετανοί αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή τουριστικών εσόδων για την Ελλάδα, «το διακύβευμα για την μεσογειακή χώρα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο», σημειώνει το πρακτορείο.

Προσθέτει ότι «μια απότομη διακοπή στη ροή των περίπου 3 εκατ. Βρετανών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα ελληνικά νησιά θα μπορούσε να αποτελέσει σοκ για τον κλάδο, στον οποίο αντιστοιχεί περίπου το ένα έκτο του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας».

Επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών που δεν κατονομάζεται, το Bloomberg αναφέρει ότι η «ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδια και προεδρικά διατάγματα που θα χρειαστούν στην περίπτωση ενός λεγόμενου σκληρού Brexit».

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η Ελλάδα είναι να διατηρηθεί η εξαίρεση από το καθεστώς της βίζας για τους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οπως επισημαίνει ο ίδιος αξιωματούχος, «η Ελλάδα είναι επίσης πιθανόν να διατηρήσει το ισχύον καθεστώς για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στη χώρα και να μην τους αντιμετωπίσει ως πολίτες από τρίτες χώρες ή πολίτες από χώρες εκτός της ΕΕ».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση για τις προετοιμασίες, καθώς εργάζεται με βάση το σενάριο ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Το 2017 οι βρετανοί τουρίστες έφεραν στην ελληνική οικονομία 2 δισ. ευρώ και το 2018 1,9 δισ. ευρώ από περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News