739
Ο μυώδης Κρις Εβανς προτάσσει τα στήθη του στην ταινία «Captain America: The First Avenger» | Marvel Entertainment

Δείξε μου τους μύες σου, να σου πω ποιον παίζεις

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2019, 18:26
Ο μυώδης Κρις Εβανς προτάσσει τα στήθη του στην ταινία «Captain America: The First Avenger»
|Marvel Entertainment

Δείξε μου τους μύες σου, να σου πω ποιον παίζεις

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2019, 18:26

Βλέπεις τον Κρις Εβανς σε ταινίες με τις περιπέτειες του «Κάπτεν Αμέρικα». Τον παρατηρείς όσο φορά τη στολή και σκέφτεσαι ότι η στολή αυτή, διαθέτει διάφορα ειδικά προσθετικά, που τον κάνουν να φαντάζει έξτρα μυώδης και εξαιρετικά γυμνασμένος. Ωσπου να έρθει η στιγμή κατά την οποία, -πάντα για τις ανάγκες του … ρόλου -, θα βγάλει τη στολή και θα αποκαλυφθούν οι γραμμωμένοι κοιλιακοί του, το σμιλεμένο στήθος και τα μπράτσα που κάνουν τους συμπρωταγωνιστές του να μοιάζουν σαν καχεκτικά πλάσματα μπροστά του. Συμπέρασμα: ο Κρις Εβανς, όπως και πολλοί ακόμη σημερινοί πρωταγωνιστές, δεν ποντάρουν μόνο στο υποκριτικό τους ταλέντο, αλλά και σε έναν καλό personal trainer.

Οπως αναφέρει η βρετανίδα Βανέσα Θορπ στο αιχμηρό κείμενό της στην εφημερίδα Guardian: «Οι σημερινοί πρωταγωνιστές, είτε υποδύονται έναν χειρουργό, είτε έναν μαθηματικό, είναι ζήτημα χρόνου να βγάλουν το πουκάμισό τους και να γεμίσουν το πλάνο με το μυώδες στέρνο τους και τους ευδιάκριτους κοιλιακούς τους».

Ο εντυπωσιακός Τζέισον Μομόα ως «Aquaman». Το σώμα είναι δικό του και όχι αποτέλεσμα ειδικών εφέ (Warner Bros)

Οπως όλα δείχνουν λοιπόν, οι ηθοποιοί του σήμερα, περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στο γυμναστήριο σηκώνοντας βάρη, παρά κάνοντας πρόβα για τον ίδιο τους τον ρόλο. «Κι αυτό είναι κάτι που επηρεάζει όχι μόνο τους πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς που θέλουν να ξεχωρίσουν λόγω εμφάνισης, αλλά και τους καταξιωμένους, οι οποίοι βλέπουν ότι ζώντας και δουλεύοντας στη δικτατορία της εικόνας, ένας καλός γυμναστής είναι πιο χρήσιμος κι από έναν έμπειρο μάνατζερ» υπογραμμίζει το κείμενο του Guardian.

Πριν από λίγες ημέρες, ο 28χρονος βρετανός ηθοποιός Τομ Μπρίτνεϊ παραπονέθηκε για την έμφαση που πλέον δίνεται στο να έχεις ένα καλογυμνασμένο σώμα πριν από κάθε οντισιόν. Και κάπως έτσι, οι σχολές υποκριτικής αρχίσουν να δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στο να προετοιμάζουν ηθοποιούς όχι απαραιτήτως με ταλέντο, αλλά σίγουρα με εντυπωσιακούς μύες.

Αυτή η ξαφνική εμμονή του να χτίσουν όλοι το περίφημο «απολλώνειο κορμί», μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές, αλλά και διαφόρων ειδών σωματικές παραμορφώσεις – θέματα με τα οποία εδώ και πολλά χρόνια έρχονταν αντιμέτωπες οι γυναίκες της σόουμπιζ.

Στη δεκαετία του ’40, η αρρενωπότητα στο Χόλιγουντ αντιπροσωπευόταν από ηθοποιούς όπως ο Τζόνι Βαϊσμίλερ στις ταινίες του «Ταρζάν». Στα 50s μεσουρανούσε ο Μπαρτ Λάνκαστερ με την ταινία «Οσο υπάρχουν άνθρωποι» («From here to Eternity»). Αλλά αυτοί οι δύο σταρ είχαν απλά έναν ικανοποιητικό σωματότυπο, δεν ήταν … παραφουσκωμένοι όπως είναι οι σημερινοί αστέρες.

Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ στην ταινία «Ο Ταρζάν στην Ερημο» του 1943 (RKO Radio Pictures)

Ακολούθησαν στα 60s οι «καλοσιδερωμένοι» και αψεγάδιαστοι Ρόμπερτ Ρένφορντ και Πολ Νιούμαν, με όλη την έμφαση να πέφτει ξαφνικά στο πανέμορφο πρόσωπό τους και όχι στο σώμα τους. Ηταν η εποχή που το Χόλιγουντ άρχισε να επενδύει στην ανδρική γοητεία, που μπορεί να επιτευχθεί με ένα και μόνο κοντινό πλάνο.

Μπαρτ Λάνκαστερ και Ντέμπορα Κερ στην κλασική σκηνή της ταινίας «Οσο υπάρχουν άνθρωποι» του 1953 (Columbia Pictures)

Και τώρα ξαφνικά, το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί από το βλέμμα, στο σώμα. Κι από την έμφυτη γοητεία, στον επίκτητο σωματικό όγκο.

Ζώντας σε μία εποχή κατά την οποία τόσο οι σταρ του Χόλιγουντ όσο και οι κοινοί θνητοί αυτοθαυμάζονται μέσα από ασταμάτητες selfies, οι άνδρες ηθοποιοί αρχίζουν πλέον να νιώθουν στο πετσί τους, όλα όσα βίωναν οι γυναίκες συνάδελφοί τους, επί δεκαετίες.

Η μανία της τέλειας εικόνας χτυπά την πόρτα των ανδρών και εκείνοι ανοίγουν αγχωμένοι για το αν είναι αρκετά γυμνασμένοι ώστε να αποτελέσουν το επόμενο sex symbol. Το γεγονός για παράδειγμα ότι μαζί με τον νέο ρόλο, ένας ηθοποιός παίρνει δωρεάν και έναν personal trainer, είναι κατάρα και ευλογία. Στην αρχή όλοι χαίρονται, στη συνέχεια συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει επιστροφή.

Ο Κρις Εβανς του «Captain America» αποτελεί το πρότυπο του κάθε νέου ηθοποιού. Οχι τόσο λόγω ταλέντου, αλλά λόγω σωματότυπου (Marvel Entertainment)

Υπάρχουν φυσικά και οι εκκολαπτόμενοι ηθοποιοί δραματικών σχολών, που παραμένοντας ρομαντικοί, ελπίζουν ότι θα έχουν τη δυνατότητα να υποδύονται «πιο κανονικούς ανθρώπους». Κι ενώ στο παρελθόν πολλοί ηθοποιοί μπήκαν στη διαδικασία να κερδίσουν μυική μάζα για τις ανάγκες κάποιου ρόλου όπως ο Εντουαρντ Νόρτον στα «Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας», σήμερα είναι λες και όλοι έχουν βγει από το ίδιο εργοστάσιο. Και ότι ακόμη κι αν υποδύονται έναν φιλήσυχο λογιστή, έχουν σωματότυπο υπερήρωα.

«Μάλλον ήρθε η σειρά των ανδρών να αρχίσουν να αγχώνονται για την εξωτερική τους εμφάνιση» καταλήγει κάπως χαιρέκακα το βρετανικό δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...