413
Ο Αντονι Μπλίνκεν στη συνάντησή του με τον αιγύπτιο ομόλογό του, στο Κάιρο | KHALED DESOUKI/Pool via REUTERS

Μπλίνκεν από το Κάιρο: Σημαντική η συνεργασία ΗΠΑ – Αιγύπτου για τη σταθερότητα στην περιοχή

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 16:02
Ο Αντονι Μπλίνκεν στη συνάντησή του με τον αιγύπτιο ομόλογό του, στο Κάιρο
|KHALED DESOUKI/Pool via REUTERS

Μπλίνκεν από το Κάιρο: Σημαντική η συνεργασία ΗΠΑ – Αιγύπτου για τη σταθερότητα στην περιοχή

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 16:02

Οι ΗΠΑ «υπολογίζουν» στη συνεργασία της Αιγύπτου για την αποκλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, που έκανε δηλώσεις τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση του Αμπντέλ-Φατάχ αλ Σίσι με τον Αντονι Μπλίνκεν στο Κάιρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και τον αλ-Σίσι, την προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις στη Λιβύη και «τη σημασία της ενωμένης διεθνούς στήριξης για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα».

Ο ίδιος ο Μπλίνκεν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σούκρι, τόνισε ότι είναι σημαντική η συνεργασία των δύο χωρών για τη σταθερότητα στην περιοχή και εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου στην αποκλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, το 2021.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να ενθαρρύνουν» την Αίγυπτο να απελευθερώσει περισσότερους πολιτικούς κρατούμενους.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Αίγυπτος έχει κάνει «σημαντικά βήματα» για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών, την ενδυνάμωση των γυναικών και την απελευθέρωση ορισμένων κρατουμένων.

«Ομως, οι ανησυχίες μας παραμένουν και στο πνεύμα της συνεργασίας μας, τις εκφράσαμε πολύ ξεκάθαρα», τόνισε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι ένα από τα βασικά θέματα που έθεσε υπόψιν της αιγυπτιακής κυβέρνησης, είναι η απελευθέρωση περισσότερων πολιτικών κρατουμένων.

Οπως σημειώνει το Reuters, υπό τον αλ-Σίσι, που ανέλαβε την εξουσία το 2014, έχουν γίνει διώξεις όχι μόνο εναντίον των ισλαμιστών αλλά και των φιλελεύθερων επικριτών του.

Σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεκάδες χιλιάδες επικριτές του προέδρου έχουν φυλακιστεί και πολλοί παραμένουν στη φυλακή χωρίς δίκη.

Τους τελευταίους μήνες, το Κάιρο έχει απελευθερώσει κάποιους γνωστούς πολιτικούς κρατούμενους λόγω διεθνών πιέσεων, αλλά πολλοί παραμένουν στη φυλακή, ενώ εξακολουθούν να γίνονται συλλήψεις.

Οι ΗΠΑ πιέζουν τον αλ-Σίσι για μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τα ισχύοντα για τις προφυλακίσεις, τις πρακτικές των σωμάτων ασφαλείας και την προστασία της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτούς τους τομείς, η Ουάσινγκτον επιθυμεί «αληθινή πρόοδο», σημείωσε ο Μπλίνκεν.

Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Σάμεχ Σούκρι στην κοινή συνέντευξη Τύπου – KHALED DESOUKI/Pool via REUTERS

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Μπλίνκεν συνάντησε και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε το μεσημέρι από το Κάιρο για την Ιερουσαλήμ, όπου θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στη Ραμάλα για να δει τον Μαχμούντ Αμπάς, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...