449
| Shutterstock

Σύγχρονοι ήρωες

Αναστασία Κακαρούμπα 30 Ιανουαρίου 2023, 15:04

Σύγχρονοι ήρωες

Αναστασία Κακαρούμπα 30 Ιανουαρίου 2023, 15:04

Τους προσπερνά συχνά η ζωή, τους λησμονεί ο χρόνος και οι πολλοί αγνοούν την ύπαρξή τους. Οι άνθρωποι επιφυλάσσουν συνήθως τις τιμές και τα προσκυνήματα για κάποιους άλλους, πιο λαμπερούς και θορυβώδεις που υπερφίαλα και επηρμένα διασχίζουν τη σαθρή πασαρέλα των τηλεοπτικών δεκτών επιδεικνύοντας την κενότητα της μάταιης ύπαρξής τους. Και εκείνοι χαμηλόφωνοι και προσηλωμένοι συνεχίζουν μοναχικά την πορεία τους σε μια ζωή που τόσο τους χρειάζεται, για να της δώσουν το νόημα που έχει αρχίσει να χάνει.

Δεν μοιάζουν σε τίποτα με τις υπεράνθρωπες, τις δαφνοστεφανωμένες και απρόσιτες φιγούρες των θρύλων και των ιστοριών. Είναι οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που ζουν δίπλα μας και ξεχωρίζουν από την εσωτερική τους ποιότητα: τη δύναμη της ψυχής, τη γενναιοδωρία της καρδιάς τους, την ικανότητα να υπερβαίνουν την ατομικότητά τους. Είναι οι σύγχρονοι ήρωες.

Τέτοιοι άνθρωποι, που καταφέρνουν να ξεπερνούν τα αδιέξοδα της ζωής τους με ατομικό αγώνα, που επιτυγχάνουν νίκες με εφόδιο την αδάμαστη θέλησή τους, που πασχίζουν όχι μόνο για την προσωπική προκοπή τους αλλά και αυτή του συνανθρώπου τους, αξίζουν τον τίτλο του σύγχρονου ήρωα.

Και αυτοί οι ήρωες, δεν κραυγάζουν ούτε επαίρονται. Διέπονται από ταπεινότητα, γιατί ό,τι ηρωικό κάνουν αποσκοπεί σε ένα υψηλό ιδανικό και όχι στην προσωπική καταξίωση και την ευτελή αυτοπροβολή. Επιδεικνύουν εντιμότητα στη διεκδίκηση του στόχου τους, καλοσύνη και αγάπη για το συνάνθρωπό τους. Παλεύουν στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις και όχι ετεροκαθοριζόμενοι. Αντιστέκονται σθεναρά σε δυνάμεις που απειλούν τις ακρογωνιαίες αξίες τους. Ξέρουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων και των επιλογών τους, ακόμα και όταν αυτές δεν έχουν το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα. Είναι έτοιμοι να απαρνηθούν τον ίδιο τους τον εαυτό, προκειμένου να σώσουν το συνάνθρωπό τους ή να υπερασπιστούν μια μεγάλη ιδέα. Γνωρίζουν να επιμένουν και να υπομένουν αγόγγυστα όταν διεκδικούν ένα στόχο. Και βέβαια αντιστέκονται με όλες τις δυνάμεις τους στη βία και τη διαφθορά που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες μας.

Ο βιοπαλαιστής που τίμια αγωνίζεται να ζήσει την οικογένειά του ενάντια στις οικονομικές αντιξοότητες, ο πυροσβέστης που πέφτει με αυταπάρνηση στη φωτιά, για να σώσει το άνθρωπο που καίγεται, ο πολιτικός που αποκαλύπτει στον κόσμο την αλήθεια αψηφώντας το πολιτικό κόστος, ο επιστήμονας που νυχθημερόν κλεισμένος στο εργαστήριό του μοχθεί για μια ανακάλυψη που θα πάει την ανθρωπότητα ένα βήμα μπροστά, είναι μερικά μόνο παραδείγματα σύγχρονων ηρώων που ίσως να μην τους μάθει ποτέ κανείς.

Κοινός παρονομαστής σε κάθε ηρωικό πρότυπο είναι η υπέρβαση του <<εγώ>> και η απόκτηση μιας συλλογικής συνείδησης. Σε μια εποχή που δεσπόζουν τα κίβδηλα είδωλα και περισσεύει η αθλιότητα, η διαφθορά και το διογκωμένο <<εγώ>> χρειαζόμαστε όλοι εμείς και κυρίως οι νέοι, γνήσιους ήρωες που να διέπονται από ανθρωπιά, πνευματικότητα και γενναιοφροσύνη, για να γίνουν οι φωτεινοί οδοδείκτες μιας ζωής που αξίζει να τη ζεις.

* Η Αναστασία Κακαρούμπα είναι εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News