709
Περιπολικά και αστυνομικοί έξω από το υπουργείο Αμυνας, στη Μαδρίτη, την Πέμπτη | REUTERS/Juan Medina

Μπαράζ παγιδευμένων φακέλων στην Ισπανία – έστειλαν και στον Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 13:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/12/2022, 15:45
Περιπολικά και αστυνομικοί έξω από το υπουργείο Αμυνας, στη Μαδρίτη, την Πέμπτη
|REUTERS/Juan Medina

Μπαράζ παγιδευμένων φακέλων στην Ισπανία – έστειλαν και στον Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 13:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/12/2022, 15:45

Οι ισπανικές αρχές αποκάλυψαν την Πέμπτη ότι μια παγιδευμένη επιστολή, με χαρακτηριστικά «παρόμοια» με αυτή που εξερράγη την Τετάρτη στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη, είχε σταλεί στις 24 Νοεμβρίου στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι «φάκελος που περιείχε πυροτεχνικό υλικό» και απευθυνόταν «στον πρόεδρο της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ (…) εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της προεδρίας της κυβέρνησης στις 24 Νοεμβρίου».

Την Τετάρτη, εκτός από την επιστολή-βόμβα που εξερράγη στα χέρια εργαζόμενου στην ουκρανική πρεσβεία, μία ακόμη εντοπίστηκε στην έδρα της βιομηχανίας όπλων Instalaza στη Σαραγόσα. Η βιομηχανία κατασκευάζει κυρίως εκτοξευτήρες ρουκετών, τους οποίους η ισπανική κυβέρνηση προσέφερε στην Ουκρανία λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Την Πέμπτη, εντοπίστηκε και άλλος εκρηκτικός μηχανισμός κρυμμένος σε πακέτο, που στάλθηκε με το ταχυδρομείο, στην αεροπορική βάση Τορεχόν ντε Αρντόθ έξω από τη Μαδρίτη.

«Μεταξύ τρεις και τέσσερις τα ξημερώματα τα συστήματα ασφαλείας της αεροπορικής βάσης Τορεχόν ντε Αρντόθ εντόπισαν ύποπτη επιστολή η οποία θα μπορούσε να περιέχει κάποιου είδους μηχανισμό», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Μέλη της αστυνομίας και της εθνοφρουράς έσπευσαν στη βάση για να αποκλείσουν την περιοχή και ερευνητές της αστυνομίας εξέτασαν τον φάκελο», πρόσθεσε.

Τη βάση αυτή, που βρίσκεται κοντά στη Μαδρίτη χρησιμοποιούν μέλη της ισπανικής κυβέρνησης για τις μετακινήσεις τους με τα επίσημα αεροσκάφη.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Σύμφωνα με την El Mundo, αντίστοιχη επιστολή εντοπίστηκε την Πέμπτη και στο υπουργείο Αμυνας, πληροφορία που αργότερα επιβεβαίωσε το υπουργείο επισημαίνοντας ότι αυτή εντοπίστηκε το πρωί και εξουδετερώθηκε.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Ραφαέλ Πέρεθ Ρουίθ διευκρίνισε σήμερα ότι η επιστολή που εστάλη στο υπουργείο Αμυνας απευθυνόταν στην υπουργό Μαργκαρίτα Ρόμπλες, ενώ πρόσθεσε ότι και οι πέντε επιστολές-βόμβα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής είχαν παρόμοιο περιεχόμενο και χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό της στάδιο και είναι πολύ νωρίς να αποδοθούν ευθύνες, όμως σημείωσε ότι οι επιστολές φαίνεται να έχουν σταλεί μέσα από την Ισπανία.

Αργότερα την Πέμπτη, ίδια επιστολή εστάλη και στην αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη.

Πηγή που έχει γνώση της έρευνας δήλωσε στο Reuters ότι οι επιστολές που εστάλησαν στο γραφείο του πρωθυπουργού, την ουκρανική πρεσβεία, την αεροπορική βάση και τη βιομηχανία όπλων βρίσκονταν μέσα σε παρόμοιους καφέ φακέλους και απευθύνονταν στους επικεφαλής κάθε θεσμού. Περιείχαν πυρίτιδα και έναν ηλεκτρικό μηχανισμό ανάφλεξης, ο οποίος θα έκανε την πυρίτιδα να καεί και όχι να εκραγεί, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η ασφάλεια γύρω από τα δημόσια και τα διπλωματικά κτίρια θα ενισχυθεί, τόνισε το υπουργείο Εσωτερικών.

Περιπολικό σταθμευμένο στην είσοδο της αεροπορικής βάσης Τορεχόν ντε Αρντόθ έξω από τη Μαδρίτη – REUTERS/Violeta Santos Moura
Η έκρηξη στην ουκρανική πρεσβεία

Ενας εργαζόμενος στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη τραυματίστηκε ελαφρά, την Τετάρτη, από την έκρηξη επιστολής-βόμβας, ο παραλήπτης της οποίας ήταν ο πρεσβευτής, γεγονός που ώθησε το Κίεβο να ζητήσει την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλες τις διπλωματικές του αποστολές.

«Η αστυνομία ενημερώθηκε γύρω στις 13:00 (τοπική ώρα 14:00 ώρα Ελλάδας) για μια έκρηξη στο εσωτερικό της πρεσβείας της Ουκρανίας στη Μαδρίτη. Σημειώθηκε την ώρα που ένας εργαζόμενος της πρεσβείας χειριζόταν επιστολή», επισήμανε αστυνομική πηγή.

«Ο εργαζόμενος αυτός τραυματίστηκε ελαφρά και μετέβη μόνος του στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Ο υπάλληλος, που είχε τραυματιστεί στο χέρι, έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και έχει επιστρέψει στην εργασία του, επισήμανε αργότερα χθες ο Σέρχιι Ποχορελτσέφ, ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Ισπανία, σε συνέντευξή του στην κρατική ισπανική τηλεόραση.

«Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα», σημείωσε η αστυνομική πηγή, ενώ και η ισπανική δικαιοσύνη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν, που ενδέχεται να συνδέεται με «τρομοκρατία».

Οταν ρωτήθηκε ποιον υποπτεύεται για την ενέργεια αυτή, ο Ποχορελτσέφ εμμέσως κατηγόρησε τη Ρωσία. «Γνωρίζουμε καλά τις τρομοκρατικές μεθόδους της επιθετικής χώρας», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι μέθοδοι, οι επιθέσεις της Ρωσίας μάς αναγκάζουν να είμαστε έτοιμοι για κάθε συμβάν, πρόκληση ή επίθεση».

Μετά την έκρηξη αυτής της παγιδευμένης επιστολής, το Κίεβο ζήτησε να «ενισχυθεί η ασφάλεια» σε όλες τις πρεσβείες του.

Στο μεταξύ επίσης χθες, πριν από τις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας), «ένα ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε στην έδρα του εργοστασίου παραγωγής όπλων Instalaza στη Σαραγόσα».

Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας «προκάλεσαν ελεγχόμενη έκρηξη», δήλωσε πηγή του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Οι ερευνητές εξετάζουν τον εκρηκτικό μηχανισμό και εξετάζουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτού του περιστατικού και εκείνου που σημειώθηκε το πρωί στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...