741
Οι παίκτες της Σεβίλης πανηγυρίζουν -κρατώντας και αποστάσεις μάλιστα- γκολ επί της Μπέτις | REUTERS/Marcelo Del Pozo

Μπάλα από την Ισπανία κάθε μέρα!

Sportscaster Sportscaster 12 Ιουνίου 2020, 15:10
Οι παίκτες της Σεβίλης πανηγυρίζουν -κρατώντας και αποστάσεις μάλιστα- γκολ επί της Μπέτις
|REUTERS/Marcelo Del Pozo

Μπάλα από την Ισπανία κάθε μέρα!

Sportscaster Sportscaster 12 Ιουνίου 2020, 15:10

Μετά τους Γερμανούς, ήταν η σειρά των Ισπανών να δοκιμάσουν αυτήν την πρωτόγνωρη -για όλους πλην Ελλήνων- εμπειρία των άδειων από κόσμο γηπέδων. Το «ντέρμπι του μίσους», που σηματοδότησε την επανεκκίνηση της La Liga, διεξήχθη χθες (Πέμπτη) βράδυ στο βουβό «Σάντσεθ Πιθχουάν» της Ανδαλουσίας όπου η Σεβίλλη νίκησε την Μπέτις (2-0), πετυχαίνοντας δύο γκολ σε έξι λεπτά.

Χωρίς θεατές -κάτι εξαιρετικά σπάνιο στο ισπανικό πρωτάθλημα- είχε παιχτεί και το τελευταίο ματς πριν από τη βίαιη διακοπή που επέβαλε ο κορονοϊός: Εϊμπαρ – Ρεάλ Σοσιεδάδ (1-2), στις 10 Μαρτίου. Το πρωί της 12ης Μαρτίου, τη μέρα που η Ισπανία μετρούσε τα πρώτα 63 θύματα της Covid-19 και 2.600 θετικά κρούσματα, η ποδοσφαιρική της ομοσπονδία αποφάσισε να αναβάλει τις δύο επόμενες αγωνιστικές (28η και 29η). Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο άσχημα θα εξελίσσονταν τα πράγματα. Στις 23 του ίδιου μήνα, ομοσπονδία και λίγκα προχώρησαν στην επ’ αόριστον αναστολή κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας. Οι νεκροί ήταν, ήδη, χιλιάδες.

Οι 92 μέρες χωρίς δράση έχουν κοστίσει στη La Liga πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ. Η ζημία θα ξεπερνούσε (κατά πολύ) το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, εάν το πρωτάθλημα έμενε ατελές. Ετσι, η υπουργός Υγείας και ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας άναψαν πράσινο φως για την ολοκλήρωσή του, στα πλαίσια ενός πολύ αυστηρού -α λα γερμανικά- υγειονομικού πρωτοκόλλου. Στο μεταξύ, ακόμη και μεγάλοι σύλλογοι εντάχθηκαν στο ERTE (Expediente de Regulacion de Empleo Temporal), ώστε να απαλλαγούν από τους μισθούς του προσωπικού τους και να τους καταβάλλει (το 70%) το Κράτος. Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης και Βαλένθια μόνο για τους υπαλλήλους τους, ενώ οι υπόλοιποι (Βαλένθια, Εσπανιόλ, Γρανάδα, Αλαβές και Οσασούνα), και για τους ποδοσφαιριστές τους.

Απομένουν 11 αγωνιστικές, και ως ημερομηνία λήξης της σεζόν έχει οριστεί η 19η Ιουλίου. Που σημαίνει ότι 110 παιχνίδια της «liga exprés», όπως τη χαρακτηρίζουν τα ισπανικά media, θα χωρέσουν σε 39 μέρες. Με εξαίρεση τις δύο τελευταίες (αγωνιστικές), στις οποίες κάποια ματς θα διεξαχθούν ίδια μέρα και ώρα για ευνόητους λόγους, οι αγώνες μοιράζονται σε όλες τις μέρες της εβδομάδας και είναι μεσημεριανοί, απογευματινοί, βραδινοί και νυχτερινοί. Μια ποδοσφαιρική πανδαισία για τους απανταχού φιλάθλους.

Από την TV θα τους απολαύσουν και οι Ισπανοί, αφού θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, όμως πολλοί σύλλογοι της La Liga αισιοδοξούν ότι αυτό μπορεί, σύντομα, να αλλάξει. Ανάμεσά τους και η Μπαρτσελόνα, που προτείνει να υπάρχουν θεατές σε ποσοστό 30% της χωρητικότητας κάθε γηπέδου. Η ισπανική κυβέρνηση το συζητά, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: αρμόδιες για να πάρουν αυτή την απόφαση είναι οι τοπικές Αρχές κάθε διαμερίσματος της χώρας. Πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, είχε σχολιάσει ότι υπάρχει κίνδυνος, κάποιες ομάδες να αδικηθούν. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι, οι φίλαθλοι να επιστρέψουν στα γήπεδα με το νέο πρωτάθλημα (τον Σεπτέμβριο) και σταδιακά. Με τα στάδια να γεμίζουν, πάλι, τον Ιανουάριο του 2021.

Η επανέναρξη βρίσκει σχετικά αδιάφορες μόνον τρεις τέσσερις από τις 20 ομάδες της La Liga. Ολα παίζονται, ακόμη, σε όλες τις βαθμίδες της κατάταξης. Στην κορυφή, η Μπαρτσελόνα έχει προβάδισμα δυο βαθμών έναντι της Ρεάλ Μαδρίτης. Στα τέσσερα τελευταία (πριν από τη διακοπή) παιχνίδια της πέτυχε τρεις νίκες, ενώ η «Βασίλισσα» στο ίδιο χρονικό διάστημα συγκέντρωσε μόλις τέσσερις πόντους. Και οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι είχαν, εφέτος, απρόσμενες απώλειες. Η Μπαρτσελόνα αγωνίζεται το Σάββατο στη Μαγιόρκα (23:00 Ελλάδας). Η Ρεάλ υποδέχεται, την Κυριακή (20:30), την Εϊμπαρ. Χάρη στη διακοπή, ο Λουίς Σουάρες επιστρέφει από τον σοβαρό τραυματισμό του χωρίς να έχει απουσιάσει σε πολλά ματς της «Μπάρτσα», ενώ και η Ρεάλ έχει ετοιμοπόλεμους, πλέον, τον Αζάρ και τον Ασένσιο.

Για τις άλλες δύο θέσεις (τρίτη και τέταρτη) που οδηγούν στους ομίλους του Champions League, θα γίνει μεγάλη μάχη. Τις διεκδικούν, η Σεβίλλη (που χθες έφτασε τους 50 βαθμούς), η Ρεάλ Σοσιεδάδ (46), η Χετάφε (46), η Ατλέτικο Μαδρίτης (45) και η Βαλένθια (42). Ούτε στην «ουρά» της βαθμολογίας έχει κριθεί κάτι. Η Εσπανιόλ, τελευταία της κατάταξης, απέχει από τη… σωτηρία μόλις έξι βαθμούς. Κινδυνεύουν, επίσης, η Λεγανές, η Μαγιόρκα, η Θέλτα, η Εϊμπαρ και η Βαγιαδολίδ, ενώ άλλες τρεις τέσσερις ομάδες θα μπορούσαν, θεωρητικά, να μπουν σε περιπέτειες.

Οπως συνέβη και με την Bundesliga, οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της La Liga θα «ντυθούν» με virtual ήχο εξέδρας από προηγούμενους αγώνες. Πάντως, οι συνδρομητές της Movistar+ θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια με τον φυσικό τους ήχο: της σιωπής.
……….

Η 28η αγωνιστική της La Liga

Πέμπτη 11 Ιουνίου
Σεβίλλη – Μπέτις 2-0

Παρασκευή 12 Ιουνίου
Γρανάδα – Χετάφε (20:30)
Βαλένθια – Λεβάντε (23:00)

Σάββατο 13 Ιουνίου
Εσπανιόλ – Αλαβές (14:00)
Θέλτα – Βιγιαρεάλ (18:00)
Λεγκανές – Βαγιαδολίδ (20:30)
Μαγιόρκα – Μπαρτσελόνα (23:00)

Κυριακή 14 Ιουνίου
Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης (14:00)
Ρεάλ – Έιμπαρ (20:30).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...