541
Ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στη σύνοδο διαδικτυακά | REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν: Θα αγωνιστούμε να διασφαλίσουμε τη δημοκρατία

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 23:49
Ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στη σύνοδο διαδικτυακά
|REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν: Θα αγωνιστούμε να διασφαλίσουμε τη δημοκρατία

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 23:49

Το μήνυμα ότι «η Αμερική επέστρεψε», το ίδιο που είχε στείλει κατά την ορκωμοσία του πριν από ένα μήνα, εξέπεμψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλώντας την Παρασκευή σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Δεν έμεινε μόνο σε αυτή τη διακήρυξη, αλλά θέλησε να δείξει ότι θα χτίσει εκ νέου τις γέφυρες με την Ευρώπη που είχε καταστρέψει ο προκάτοχός του. Ο Μπάιντεν τόνισε κατ’ επανάληψη ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες (επέμεινε μάλιστα με έμφαση στη λέξη) να επανασυνδεθούν με την Ευρώπη, ενώ περιέγραψε τη σχέση της χώρας του με τους ευρωπαίους εταίρους της ως «ακρογωνιαίο λίθο όλων αυτών που ελπίζουμε να πετύχουμε στον 21ο αιώνα».

Ηταν η πρώτη ομιλία του νέου προέδρου σε διεθνές ακροατήριο, μια πρώτη εικόνα για το πώς θα κινηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η έμφαση που έδωσε ο Τζο Μπάιντεν στη δημοκρατία, τα προβλήματά της και τις λύσεις που απαιτεί, ήταν μεγάλη. Η δημοκρατική πρόοδος «υφίσταται επίθεση σε πολλά μέρη του κόσμου», μεταξύ των οποίων και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, παραδέχτηκε εξάλλου.

Εξέφρασε την βαθιά πεποίθηση του ότι «η δημοκρατία πρέπει να επικρατήσει και θα επικρατήσει». Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δείξουμε ότι η δημοκρατία μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε αυτό τον κόσμο που αλλάζει. Η δημοκρατία δεν συμβαίνει κατά τύχη. Πρέπει να την υπερασπιστούμε, να πολεμήσουμε για αυτή, να την ενισχύσουμε, να την ανανεώσουμε».

«Είμαστε στη μέση μιας θεμελιώδους συζήτησης σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση του κόσμου μας, μεταξύ εκείνων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε και εκείνων που θεωρούν ότι η δημοκρατία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος και τόνισε την ανάγκη οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την Κίνα και να την εμποδίσουν «να παίζει με διαφορετικούς κανόνες».

Ο ανταγωνισμός με την Κίνα «θα είναι σκληρός», όπως εκτίμησε. «Αυτό περιμένω, αλλά ταυτόχρονα το καλωσορίζω», δήλωσε και έκανε λόγο για τον «αγώνα του μέλλοντος». Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε ακόμη στη Ρωσία ως ανταγωνιστή ο οποίος «απειλεί την ελευθερία του λαού του». Ως απειλή για την Μέση Ανατολή περιέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν το Ιράν, αλλά εξέφρασε την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να επιστρέψει στις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στο πλαίσιο του Ρ5+1.

Επιπλέον,  είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πλήρως δεσμευμένες στο ΝΑΤΟ» έπειτα από τέσσερα έτη κατά τα οποία ο προκάτοχος του νυν προέδρου δεν έχανε καμία ευκαιρία να επιτεθεί στη συμμαχία και στα μέλη που δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους

Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα διαθέσει 4 δισ. δολάρια στο διεθνές πρόγραμμα εμβολιασμού Covax, με την ελπίδα, όπως είπε, ότι και άλλες χώρες θα ενθαρρυνθούν να συνεισφέρουν. (Η Γαλλία έχει προτείνει την παραχώρηση εμβολίων σε αφρικανικές χώρες). Τόνισε, επιπλέον, την ανάγκη αναμόρφωσης και ενίσχυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει.

Μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ με τους ευρωπαίους εταίρους τους, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ακόμη την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας την επιστροφή της χώρας του και στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα. Εξέφρασε μάλιστα την ευγνωμοσύνη του προς την Ευρώπη για την ηγετική στάση που επέδειξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δεσμεύτηκε για κοινές και γενναίες λύσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...