464
Ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του την Πέμπτη | REUTERS/Leah Millis

Μπάιντεν: Ο Πούτιν διάλεξε αυτόν τον πόλεμο – Κυρώσεις για να «πονέσει» η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 21:32
Ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του την Πέμπτη
|REUTERS/Leah Millis

Μπάιντεν: Ο Πούτιν διάλεξε αυτόν τον πόλεμο – Κυρώσεις για να «πονέσει» η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 21:32

Η προμελετημένη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα απαντηθεί με σκληρές οικονομικές κυρώσεις, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), πρώτη ημέρα του πολέμου.

Ο Μπάιντεν επισήμανε καταρχάς ότι η πολεμική προετοιμασία των τελευταίων ημερών έκανε σαφείς τις προθέσεις της Ρωσίας, η οποία παρέταξε δεκάδες χιλιάδες  στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.

Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τον διάλογο και να αποφύγουμε τις αχρείαστες συγκρούσεις, είπε ο Μπάιντεν που υπενθύμισε ότι η χώρα του είχε προειδοποιήσει και την ουκρανική κυβέρνηση.

Η Μόσχα, συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, έπαιζε θέατρο όλο αυτό το διάστημα, ενώ από την άλλη πλευρά προχωρούσε σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την αναγνώριση των αποσχισθεισών «Δημοκρατιών».

Ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος, «αυτός διάλεξε τον πόλεμο και τώρα αυτός και η χώρα του θα υποστούν τις επιπτώσεις», είπε με έμφαση ο Τζο Μπάιντεν που υποστήριξε ότι οι φιλοδοξίες του Πούτιν ξεπερνούν την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για αναβίωση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο πόλεμος θα κοστίσει στη Ρωσία πολύ, «στρατηγικά και οικονομικά», ο Πούτιν «θα είναι παρίας στη διεθνή σκηνή».

Σε ό,τι αφορά την απάντηση των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις και περιορισμοί στα αγαθά που μπορούν να εξαχθούν από τη Ρωσία.

Τόνισε ακόμη ότι «θα περιορίσουμε την ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται με κάθε νόμισμα», όπως συμφώνησε με τους ηγέτες της G7 με τους οποίους επικοινώνησε την Πέμπτη. Αυτό θα δυσκολέψει σημαντικά, αν δεν διακόψει εντελώς, τη δυνατότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται διεθνώς με δολάρια, ευρώ, γεν και στερλίνες.

Παγώνουν ακόμη τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών τραπεζών και μελών της ρωσικής ελίτ.

Ειδικότερα οι περιορισμοί στις εξαγωγές εκτιμάται πως θα μπλοκάρουν σχεδόν το 50% των εισαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε άλλες τέσσερις ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της VTB. Οπως είπε, οι κυρώσεις θα έχουν «σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα».

Στόχος είναι να «μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στη Ρωσία και να τον ελαχιστοποιήσουμε σε εμάς και τους συμμάχους μας», είπε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τόνισε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα πολεμήσουν κατά των ρωσικών, αλλά θα στηρίξουν τους συμμάχους τους.

Προειδοποίησε τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες και αυτές του φυσικού  αερίου «να μην εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία», μια αναφορά που σχετίζεται με τις ανησυχίες ότι η εισβολή θα αυξήσει τις τιμές στα καύσιμα, ένα ζήτημα που πάντα «πονά» την τσέπη του Αμερικανού.

«Δεν εμπλεκόμαστε και δεν θα εμπλακούμε σε πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος για τις δυνάμεις των ΗΠΑ που έχουν πάρει θέση περιμετρικά, όπως στη Ρουμανία και την Εσθονία, αλλά βέβαια όχι στην Ουκρανία.

Η ρωσική επιθετικότητα, όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος, «δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Αν συνέβαινε αυτό, οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ θα ήταν πολύ χειρότερες. Οι ΗΠΑ αντιστέκοντια στους νταήδες. Είμαστε με την πλευρά της ελευθερίας, αυτοί είμαστε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...