275
Το αμερικανικό αεροσκάφος Artemis εν δράσει στην Ανατολική Ευρώπη | US Army

Αυτή είναι η αμερικανική Artemis που κυνηγάει στοιχεία για τις ρωσικές κινήσεις

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 19:25
Το αμερικανικό αεροσκάφος Artemis εν δράσει στην Ανατολική Ευρώπη
|US Army

Αυτή είναι η αμερικανική Artemis που κυνηγάει στοιχεία για τις ρωσικές κινήσεις

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 19:25

Πρόκειται για το αεροσκάφος που μπορεί να καταγράψει τις κινήσεις του ρωσικού στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας – είναι ένα Bombardier Challenger 650, αμερικανικό φυσικά. Το Πεντάγωνο το έχει βαφτίσει με το όνομα της αχαιοελληνικής θεότητας του κυνηγιού, δηλαδή Artemis, και το έχει εξοπλίσει με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα παρακολούθησης.

Από ψηλά το Artemis παρακολουθεί τις κινήσεις των εχθρικών τανκς στο πεδίο και σε πραγματικό χρόνο, ενώ υποκλέπτει τις ραδιοεπικοινωνίες και τα σήματα ραδιοσυχνοτήτων του αντιπάλου. Και όλα αυτά ενώ δεν εκτίθεται, αφού πετάει σε φίλιο εναέριο χώρο, του ΝΑΤΟ δηλαδή, καθώς τα συστήματά του έχουν μεγάλη εμβέλεια και βαθύ εύρος δράσης.

Είναι γεγονός ότι οι αισθητήρες του μπορούν από εκατοντάδες χιλιόμετρα απόσταση να «σκανάρουν» και τη Λευκορωσία και το Καλίνινγκραντ, πιθανώς και το Ντονμπάς.

Οι αποστολές του άρχισαν στην αρχή του τρέχοντος μηνός, βάσει συγκεκριμένου προγράμματος. Το Artemis συνήθως απογειώνεται από τη Ρουμανία, πετάει πάνω από τη Σλοβακία και στη συνέχεια κινείται στις βορειοανατολικές περιοχές της Πολωνίας.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από κάθε πτήση του εξετάζονται κατόπιν από τις ειδικές υπηρεσίες του Πενταγώνου και καταλήγουν στον Λευκό Οίκο. Η αμερικανική κυβέρνηση, λοιπόν, είναι η αρμόδια να αποφασίσει ποιες πληροφορίες θα αποκαλυφθούν τελικά στο κοινό.

Η αμερικανική «Ευρωπαϊκή Διοίκηση» αναγνώρισε επισήμως ότι το Artemis επιχειρεί συστηματικά και με σκοπό την υποστήριξη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...