274
Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου | George Vitsaras / SOOC

Αχτσιόγλου: Από τον Ιανουάριο η αύξηση του κατώτατου μισθού

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2018, 09:31
Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου
|George Vitsaras / SOOC

Αχτσιόγλου: Από τον Ιανουάριο η αύξηση του κατώτατου μισθού

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2018, 09:31

Την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον ερχόμενο Ιανουάριο προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους Θεσμούς πως δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε διαρθρωτικό το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Σε συνέντευξή της τη Δευτέρα στον ΑΝΤ1, η υπουργός προανήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού από τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επέκταση των ΣΣΕ και η αύξηση του κατώτατου μισθού, πρόσθεσε. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει και η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων.

Όπως ακόμη είπε η υπουργός, έχει εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού μέχρι το 2070, η οποία δεν αμφισβητείται, ενώ το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης είναι πεπεισμένο πως οι στόχοι των πλεονασμάτων μπορούν να επιτευχθούν και ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό.

Ανέφερε πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αποτυπωμένος στον προϋπολογισμό, που για το 2019 φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ και το 2022 ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια. Μέσα σε αυτόν τον χώρο, εξήγησε, εντάσσονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, επίδομα ενοικίου, κτλ.

Για τα σενάρια περί «ήπιας περικοπής συντάξεων», τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η υπουργός ανέφερε πως δεν υφίστανται. Χρειάζεται, όπως είπε, να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή στοιχείων με τους Θεσμούς, προκειμένου να διαπιστώσουν και εκείνοι πως το μέτρο δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά. Δημιουργείται ένα ευνοϊκό κλίμα και πολιτικά, ανέφερε τέλος η υπουργός.

Χαρακτήρισε ακόμη «εμμονική» τη στάση που του ΔΝΤ κατά την δεύτερη αξιολόγηση, όταν και τότε η ελληνική Κυβέρνηση είχε ζητήσει να μην υπάρξει μείωση συντάξεων, αναγνωρίζοντας πως η στάση των Ευρωπαίων ήταν διαφορετική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...