865
Χιλιάδες μαθητές έχουν ήδη παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανακύκλωση | ΑΒ Βασιλόπουλος

ΑΒ Βασιλόπουλος: Προσφορά με περιβαλλοντικό πρόσημο

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 14:36
Χιλιάδες μαθητές έχουν ήδη παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανακύκλωση
|ΑΒ Βασιλόπουλος

ΑΒ Βασιλόπουλος: Προσφορά με περιβαλλοντικό πρόσημο

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 14:36

Στις 23 Μαρτίου, ένα «πράσινο» διώροφο λεωφορείο, ξεκίνησε από την Αθήνα, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Και μόλις έφτασε, στάθμευσε έξω από τις «Αποθήκες» στον προαύλιο χώρο της Προβλήτας Α του ΟΛΘ.  Πρόκειται για το κινητό «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης» της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος, το οποίο μετά από έναν χρόνο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε 12 δήμους της Αττικής θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη έως τις 21 Απριλίου, πριν συνεχίσει το ταξίδι του σε άλλους προορισμούς.

Σκοπός του; Να ενημερώσει μικρούς και μεγάλους σε θέματα ανακύκλωσης, να τους εμπνεύσει και να τους εξοικειώσει με τα ανακυκλώσιμα υλικά μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσα και έξω από το λεωφορείο με τη βοήθεια εξειδικευμένων παιδαγωγών.

Και ξέρετε τι συνέβη; Από την πρώτη στιγμή, ο αναγεννημένος και αγαπημένος χώρος της Προβλήτας Α κατακλύστηκε από πιτσιρίκια που μπαινόβγαιναν στο κινητό «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης». Μάλιστα, το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, οπότε και εγκαινιάστηκαν οι δράσεις στη Θεσσαλονίκη, περισσότεροι από  2.000 επισκέπτες, παρακολούθησαν στον πάνω όροφο του λεωφορείου, όπου γίνονται τα θεωρητικά εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές αφιερωμένες στην ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.

Τα παιδιά μαθαίνουν στην πράξη τι σημαίνει ανακύκλωση

Ακόμη, με τη βοήθεια μιας ομάδας παιδαγωγών τα παιδιά κατάλαβαν στην πράξη τι σημαίνει ανακύκλωση. Ο κάτω όροφος του λεωφορείου είναι ειδικά διαμορφωμένος για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ για τον σκοπό αυτό στην είσοδο του οχήματος είναι τοποθετημένο ένα ειδικά σχεδιασμένο «Αυτόματο Μηχάνημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Μεταλλικών & Πλαστικών Συσκευασιών», το οποίο παρουσιάζει την διαδρομή, που ακολουθεί ένα υλικό ώστε να ανακυκλωθεί.

Κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου, μάλιστα, η ΑΒ συνεργάστηκε με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση iSea και την εθελοντική ομάδα Open Art!

Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, η iSea πραγματοποίησε ένα παιδικό workshop με έμφαση στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αντίστοιχα, η ομάδα Open Art επεξεργάστηκε το πώς μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν τα διάφορα υλικά δημιουργώντας μαζί με τα παιδιά πάνω σε έναν μεγάλο καμβά 5 μέτρων μια πρωτοποριακή σύνθεση από πλαστικά καπάκια.

Η Θεσσαλονίκη είναι ο 13ος σταθμός του κινητού «Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης» και ο πρώτος εκτός Αττικής. Με το πρωτοποριακό κινητό «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης» της εταιρείας ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ, η ΑΒ Βασιλόπουλος προωθεί την εκπαίδευση των νέων γύρω από ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και έναν πιο πράσινο πλανήτη, και καλεί μικρούς και μεγάλους να αλλάξουν συνήθειες και να ανακυκλώνουν, μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Το πρόγραμμα με κεντρικό μήνυμα «Αλλάζουμε Συνήθειες» ξεκίνησε στις αρχές του 2018 και μέσα σε έναν χρόνο το λεωφορείο υποδέχτηκε περισσότερους από 10.000 μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν στις περιβαλλοντικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στους δύο ορόφους του και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά, να μάθουν έξυπνους τρόπους να ανακυκλώνουν στην καθημερινότητά τους, να εξοικειωθούν με την έννοια της ανακύκλωσης στην πράξη και κυρίως να αντιληφθούν τη σημασία της ανακύκλωσης για έναν πιο πράσινο πλανήτη.

Δέσμευση για έναν καλύτερο πλανήτη

Το κινητό «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης», το οποίο περιοδεύει στην Ελλάδα, είναι μία από τις πρωτοβουλίες της ΑΒ Βασιλόπουλος που έχουν στόχο να δείξουν έμπρακτα τη δέσμευση της εταιρείας για ένα καλύτερο περιβάλλον και έναν πιο πράσινο πλανήτη. Μέσα από το κίνημα #allazoumesinithies, επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων ανθρώπων και η συμμετοχή τους σε ενέργειες μέριμνας για τον πλανήτη.

Το διώροφο εκπαιδευτικό λεωφορείο του ΑΒ θα βρίσκεται για έναν μήνα στην Προβλήτα Α της Θεσσαλονίκης

Ενθαρρύνει την ανάπτυξη φιλικών για το περιβάλλον υποδομών και υπηρεσιών, προσκαλώντας σε περιβαλλοντικές δράσεις τόσο τους εργαζομένους της, όσο και τους πελάτες της καθώς η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σταθερό πυλώνα των ενεργειών της.

Η περιβαλλοντική ευαισθησία της ΑΒ Βασιλόπουλος, φαίνεται σε κάθε επίπεδο λειτουργίας της. Εξελισσόμενη διαρκώς, η εταιρεία υιοθετεί πρωτοποριακές πολιτικές περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, και χρησιμοποιεί καινοτόμα συστήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση. Κάνοντας χρήση ειδικών διατάξεων του νόμου και έχοντας την πιστοποίηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, εφάρμοσε Σύστημα Ατομικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών από το Νοέμβριο του 2003. Μάλιστα, είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που εφαρμόζει Ατομικό Σύστημα Ανακύκλωσης συσκευασιών.

Η αποδοχή που είχε από τον κόσμο και τα πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα ώθησαν την εταιρεία να προχωρήσει την εφαρμογή του συστήματος σε πολλά καταστήματά της. Η πρωτοποριακή και αποτελεσματική τεχνολογία, που εφαρμόζει, παρέχει στους πελάτες τη δυνατότητα να προσθέτουν και οι ίδιοι ένα μικρό λιθαράκι στον τομέα της ανακύκλωσης, αφού η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση που απαιτεί την ευαισθητοποίηση όλων μας. Παράλληλα όμως, παρέχονται από το σύστημα και επιπλέον κίνητρα, όπως η εκπτωτική «επιβράβευση» (μέσω αγορών από τα καταστήματα ΑΒ), καθώς και η επιλογή αυτόματης δωρεάς του χρηματικού αντιτίμου υπέρ του Συλλόγου «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».

Ακόμη από το 2004, διαθέτει στα ράφια της επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες με στόχο τον περιορισμό της χρήσης της πλαστική σακούλας, ενώ διαθέτει εξελιγμένες υποδομές, παροτρύνοντας τους πολίτες να ανακυκλώνουν συσκευασίες από διάφορα υλικά, λάδι και λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Info

  • Στο πλαίσιο των οργανωμένων σχολικών επισκέψεων στη Θεσσαλονίκη, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της ανακύκλωσης μέσα από μοναδικά βιωματικά-εκπαιδευτικά προγράμματα από εξειδικευμένη ομάδα παιδαγωγών μέχρι τις 21/4/2019
  • Το λεωφορείο είναι ανοιχτό για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00. Για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ανοιχτή Γραμμή Επικοινωνίας ΑΒ στο 18202.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα του προγράμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...