554
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στη δήλωσή του την Παρασκευή για τον γάμο των ομοφύλων | ΥοuΤube

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Γιατί να μην κάνουμε δημοψήφισμα για τα ομόφυλα ζευγάρια;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2024, 11:23
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στη δήλωσή του την Παρασκευή για τον γάμο των ομοφύλων
|ΥοuΤube

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Γιατί να μην κάνουμε δημοψήφισμα για τα ομόφυλα ζευγάρια;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2024, 11:23

Στις ανακοινώσεις μετά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Τρίτη, παρέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την επίσημη θέση της Εκκλησίας στο θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών. Η Εκκλησία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του την Παρασκευή, «δεν θα πάρει τα όπλα» (όπως δηλαδή το 2000 με τα συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις για τις ταυτότητες), αλλά έχει καθήκον «να ενημερώσει» τον κόσμο. «Γιατί στο τέλος είναι ο κόσμος, ο λαός μας, και αυτός θα αποφασίσει», τόνισε, χωρίς να απορρίπτει ακόμη και την ιδέα ενός δημοψηφίσματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος παρέστη το πρωί στην τελετή εγκαινίων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν εκεί, μίλησε τόσο για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το θέμα, αλλά και για τη στάση της Ιεραρχίας την ερχόμενη Τρίτη.

«Μεγαλοποιούν λίγο τα πράγματα. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εγιναν συζητήσεις, αλλά είχαν άλλο αντικείμενο», υποστήριξε για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και έγινε γνωστή περίπου μία εβδομάδα μετά την πραγματοποίησή της.

«Η Εκκλησία θέλει να ανοιχτεί περισσότερο προς τον κόσμο και θέλει να συνεργαστεί με το κράτος να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και δεν βρίσκουν σπίτι και δεν μπορεί η οικογένεια να τα πληρώσει, το δεύτερο είναι ότι όλοι λέμε ότι δεν κάνουμε παιδιά, δεν τους δίνουν σπίτια να μπούνε. Και εκεί να κάνει η Εκκλησία μια προσφορά και ακόμα περισσότερο τα νεαρά ζευγάρια τα οποία θέλουν να κάνουν οικογένεια και δεν μπορούν. Για αυτά συζητήσαμε», θέλησε να διευκρινίσει για το αντικείμενο της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.

Οσο για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, παρέπεμψε για την επίσημη θέση της Εκκλησίας (και ενώ πάντως δεν έχει γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της προωθούμενης κυβερνητικής ρύθμισης) αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Τρίτη.

«Σε τέτοια θέματα δεν μπορεί να πάρει θέση μόνος του ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ο Πρωθυπουργός ο ίδιος», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει με νόημα:

«Στο τέλος είναι ο κόσμος, αν θέλει να το κάνει αυτό θα το κάνει τι θα αποφασίσει, ο λαός μας. Το ποίμνιο πρέπει να ενημερωθεί, για να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε.

Αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει πώς τα παιδιά εκείνα που θα έρθουν, πώς θα ζήσουν σε μια οικογένεια που θα έχει δύο μπαμπάδες και δύο μαμάδες, πώς θα ξυπνάει μέσα στο σπίτι και τι θα βλέπει γύρω του.

»Δημιουργείται μια νέα κοινωνία, δεν την απορρίπτουμε, βλέπουμε κάποιες τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει ο καθένας το δικαίωμα να την διαστρέφει και να την κάνει όπως θέλει;

»Και οι άλλοι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το πράγμα; Είναι θέμα της κοινωνίας», επέμεινε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο και ο καθένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα να σκέφτεται τι θα πει η Δεξιά, τι θα πει η Αριστερά τι θα πει η κεντρώα παράταξη, αλλά να σκέφτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια θα υπάρχει αύριο.

»Γι’ αυτό θα  ενημερώσουμε τον κόσμο μας και αν ο κόσμος θέλει κατεύθυνση, θα την πάρουμε, αλλά έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ερωτηθείς  αν θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για τα ομόφυλα ζευγάρια και για την τεκνοθεσία, είπε: «Θα μπορούσε να γίνει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...