504
| CreativeProtagon

Αργεντινή: Στ’ άστρα λένε τον πόνο τους

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2022, 14:52
|CreativeProtagon

Αργεντινή: Στ’ άστρα λένε τον πόνο τους

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2022, 14:52

Μετά τις τυπικότητες οι Αργεντινοί μπαίνουν σε ένα από τα αγαπημένα τους θέματα, την αστρολογία, αρχίζοντας να μιλούν και να ρωτούν ο ένας τον άλλο για ωροσκόπους, για το πού είναι η Σελήνη και πώς ο ένας ή ο άλλος καλεσμένος είναι ένας τυπικός Ιχθύς.

Στον χορό –και δεν φταίει μόνο η γενικευμένη αβεβαιότητα που έχει φέρει η πανδημία– έχουν μπει και τα μέσα ενημέρωσης , αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα, με αστρολογικές προβλέψεις για το 2022 που ενημερώνουν εγκαίρως και τρόπος του λέγειν εγκύρως για τις κινήσεις των πλανητών την χρονιά που έρχεται.

Μέσα σε δέκα χρόνια, όπως γράφει ο Monde, η πίστη στην αστρολογία έχει αυξηθεί κατά επτά μονάδες, αγγίζοντας πλέον το ένα τρίτο των Αργεντινών. Η ίδια έρευνα από το 2019 έδειξε ότι τα τρία τέταρτα πιστεύουν στην «ενέργεια», μια έννοια που σχετίζεται με την αστρολογία· και αυτοί αυξήθηκαν δέκα μονάδες μέσα στη δεκαετία.

Σε μια αντιπαράθεση απόψεων που φιλοξενήθηκε σε ιστότοπο, ο φυσικός Αλμπέρτο Ρόχο, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να υπενθυμίζει ότι η αστρολογία είναι μια ψευδοεπιστήμη που χρησιμοποιεί επιστημονική ορολογία για να δώσει κύρος σε ξεπερασμένες ιδέες. Η αστρολόγος επέμενε ότι «είναι μια άλλη γλώσσα, ένα εργαλείο γνώσης».

Υπάρχει λοιπόν κοινό που τα ακούει αυτά. Είναι κυρίως γυναίκες από αστικές περιοχές και μεσαίας τάξης. Ηδη από τη δεκαετία του ’60, μέσα σε χρόνια πολιτικής βίας, εξηγεί στη γαλλική εφημερίδα η ιστορικός Καρίνα Φελίτι, η αστρολογία είναι ένα είδος αντικουλτούρας στην Αργεντινή. Η πρόσφατη αναγέννηση οφείλεται, σύμφωνα με την ίδια, στο φεμινιστικό κίνημα που την περασμένη δεκαετία κατέβηκε δυναμικά στον δρόμο για τις γυναικοκτονίες και την νομιμοποίηση των αμβλώσεων.

Και ο φεμινισμός (όπως λέει η ιστορικός) και η αστρολογία (με τα λόγια τουλάχιστον της αστρολόγου) επιδιώκουν την καλύτερη κατανόηση του εαυτού. Ηρθε μετά η πανδημία με τις αβεβαιότητες και τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο που έδωσε σε πολλούς, οπότε οι αναζητήσεις έγιναν όλο και δημοφιλέστερες.

Ο «παράδεισος» του επαγγέλματος

Σε μια κουλτούρα που έχει μανία με την ενδοσκόπηση -το Μπουένος Αϊρες είναι ο παράδεισος της ψυχανάλυσης, όπως λένε- η αστρολογία μοιάζει λοιπόν με το κερασάκι. Ισπανίδα αστρολόγος που βρήκε καταφύγιο στην Αργεντινή (βρίσκει δεκαπλάσια πελατεία, όπως λέει) εξηγεί ότι η «σχολή» της διδάσκει μια διαφορετικού τύπου αστρολογία, όχι των προβλέψεων αλλά «ανθρωπιστική». Και αυτή μιλά για μια άλλη γλώσσα, μια «αναζήτηση που επιτρέπει ένα πιο ανοιχτό βλέμμα στη ζωή». «Εκανα ψυχανάλυση 2,5 χρόνια, αλλά η αστρολογία μού άνοιξε πόρτες», λέει στον Monde μια γυναίκα που κατάφερε χάρη στον αστρολογικό χάρτη να εξομαλύνει τη δύσκολη σχέση με τον μεγαλύτερο αδελφό της – «έτσι είναι οι Υδροχόοι», παρατηρεί.

Ολα αυτό το κύμα ανορθολογισμού έχεις φτάσει ως την πολιτική.

Τον Αύγουστο του 2020 ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντεζ έλεγε ότι έχει φτιάξει τον αστρολογικό του χάρτη. Λίγο αργότερα, συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, η υποψήφια Βικτόρια Τολόζα Παθ έλεγε ότι και η χώρα, η Αργεντινή, έχει τον δικό της αστρολογικό χάρτη. (Αν απορείτε, η Αργεντινή είναι Καρκίνος, γιατί γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1816). Η αντιπολίτευση εξανέστη: «Αφήστε τα άστρα και δείτε την καταστροφή που φέρνετε». Είναι όμως η ίδια αντιπολίτευση που το 2018 κάλεσε αστρολόγο για την τοπική κυβέρνηση στο Μπουένος Αϊρες…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...