574
| LATUFF

Η Παλαιστίνη γιορτάζει το «άκυρο» του Μέσι στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2018, 14:16

Η Παλαιστίνη γιορτάζει το «άκυρο» του Μέσι στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2018, 14:16

Ο Λιονέλ Μέσι (στο σκίτσο επάνω) στέκεται θυμωμένος κοιτώντας στα μάτια έναν ισραηλινό στρατιώτη που έχει το όπλο περασμένο στον ώμο. Η μπάλα στα πόδια του στρατιώτη παίρνει το σχήμα νεκροκεφαλής ενώ κάτω από το σχέδιο, οι σημαίες της Αργεντινής και της Παλαιστίνης γίνονται ένα.

To σκίτσο του βραζιλιάνου καρτουνίστα Κάρλος Λατούφ αποτυπώνει μία συναισθηματικά φορτισμένη αλλά ίσως εξωραϊσμένη αποτύπωση της είδησης που θέλει την Αργεντινή να ακυρώνει τον φιλικό αγώνα με το Ισραήλ. Η λογική λέει ότι πολύ δύσκολα ένας ποδοσφαιριστής θα άφηνε στην άκρη την αγωνιστική προετοιμασία για το Μουντιάλ προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί για τα τεκταινόμενα στην Λωρίδα της Γάζας και θα ζητούσε να αναβληθεί ένας φιλικός αγώνας.

Ομως γιατί η Αργεντινή αποφάσισε να μη δώσει το προγραμματισμένο φιλικό απέναντι στο Ισραήλ;

Μέσο ενημέρωσης της Αργεντινής γνωστοποίησε πως ο αγώνας ακυρώθηκε λόγω της «κλιμακούμενης βίας, των απειλών και της κριτικής» από παλαιστινιακής πλευράς στο πρόσωπο του ηγέτη της ομάδας, Λιονέλ Μέσι. Ισως λοιπόν η Αργεντινή απλά απέφυγε -ορθώς- να εμπλακεί σε έναν διαξιφισμό για ένα μείζον πολιτικό και ανθρωπιστικό θέμα λίγο καιρό πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

GettyImages-963699118
Ορθωσε ο Μέσι το ανάστημά του απέναντι στο Ισράηλ ή απλά η Αργεντινή «φύλαξε τα νώτα της»;

Το φιλικό ματς απέναντι στο Ισραήλ επρόκειτο να είναι το τελευταίο της προετοιμασίας της «Αλμπισελέστε» πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Τα εισιτήρια είχαν κάνει φτερά ενώ τώρα οι διοικούντες της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας αναζητούν νέο αντίπαλο.

Ο αργεντινός διεθνής Γκονζάλο Ιγκουαΐν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της απόφασης, τονίζοντας πως η ομοσπονδία της πατρίδας του «επιτέλους έπραξε το σωστό».

Μάλιστα, ο Μέσι σύμφωνα με πηγές δήλωσε στο TyC Sport:«Δεν μπορώ να παίξω με κάποιους που σκοτώνουν αθώα παιδιά στην Παλαιστίνη. Έπρεπε να ακυρώσουμε το παιχνίδι γιατί είμαστε πρώτα άνθρωποι και μετά ποδοσφαιριστές».

Το κλίμα εξάλλου είχε οξυνθεί ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες. Ο πρόεδρος της παλαιστινιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Τζιμπρίλ Ραζούμπ, είχε καλέσει τον Μέσι να μη συμμετάσχει, υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί προσπαθούν να προσδώσουν πολιτική σημασία στο ματς.

Υποσχέθηκε δε ότι ο ίδιος και οι συμπατριώτες θα κάψουν φανέλες του Αργεντινού σε περίπτωση που αγωνιστεί.

De_BBeyXUAABQ8D
Παλαιστινιακή αφίσα προειδοποιεί τον Μέσι να μην εισέλθει σε κατεχόμενη ζώνη

«Ο Μέσι είναι σύμβολο της ειρήνης και της αγάπης, του ζητούμε να μην συμμετέχει στην αναγνώριση των εγκλημάτων της ισραηλινής κατοχής. Μια αθλητική αναμέτρηση μπορεί να γίνει πολιτικό εργαλείο. Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει πολιτική σημασία, γι’ αυτό και το ματς διεξάγεται στην Ιερουσαλήμ. Εάν αγωνιστεί θα κάψουμε φανέλες και φωτογραφίες του» είχε απειλήσει ο Ραζούμπ.

Και ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στο Μπουένος Αϊρες είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για τον αγώνα. «Αυτός ο αγώνας θα ήταν σαν να πανηγυρίζουμε εμείς για την… κατάληψη στα νησιά Mαλβίνες» είπε.

Φυσικά, η είδηση της ακύρωσης του φιλικού μεταξύ Αργεντινής και Ισραήλ έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στο στρατόπεδο των Παλαιστινίων. Το BBC ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι κυριολεκτικά γιόρτασαν το «άκυρο» της παρέας του Μέσι στον Νετανιάχου.

Η είδηση αποτέλεσε μία μικρή νίκη για τους διαδηλωτές στη Γάζα, εκεί όπου τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες από τα πυρά των Ισραηλινών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...