466
Ο Ασάρο το 2014 οδηγείται στο δικαστήριο στην αναψηλάφηση της δίκης για τη μεγάλη κλοπή της Lufthansa | EPA/JUSTIN LANE

Από τους… «Goodfellas» στη φυλακή δια ασήμαντον αφορμή

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2017, 12:09
Ο Ασάρο το 2014 οδηγείται στο δικαστήριο στην αναψηλάφηση της δίκης για τη μεγάλη κλοπή της Lufthansa
|EPA/JUSTIN LANE

Από τους… «Goodfellas» στη φυλακή δια ασήμαντον αφορμή

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2017, 12:09

Ο Βίνσεντ Ασάρο είναι ένας θρύλος του νεοϋορκέζικου υποκόσμου. Μαφιόζος, εκτελεστής και βεβαίως κατηγορούμενος για τη διαβόητη ληστεία του θησαυροφυλακίου της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa το 1978 στο JFK –υπόθεση που μεταξύ άλλων ήταν στο επίκεντρο του θρυλικού φιλμ «Goodfellas» (1990) του Μάρτιν Σκορτσέζε με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο. Παρ’ ολ΄αυτά ο Ασάρο έφτασε στα 82 του έχοντας καταφέρει να ξεγλιστρήσει από τα δίχτυα της Δικαιοσύνης.

Τουλάχιστον ως την Πέμπτη όταν ο μαφιόζος καταδικάστηκε για μια μάλλον ασήμαντη πράξη οργής και αντεκδίκησης.

Τον Απρίλιο του 2012, ο Ασάρο, εξοργισμένος με έναν οδηγό που τον έκλεισε εν μέσω κίνησης στον δρόμο, διέταξε να του κάψουν το αυτοκίνητο. Αρχικά, είχε ακολουθήσει τον αγενή αυτοκινητιστή με τα πόδια έξαλλος, αλλά τον έχασε.

Ωστόσο, θυμόταν τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας του, κάτι που του επέτρεψε να βρει τη διεύθυνση του απρόσεκτου οδηγού και να στείλει τρεις από τους άνδρες του να του κάψουν το αυτοκίνητο.

Την Πέμπτη, ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν τον καταδίκασε να εκτίσει κάθειρξη οκτώ ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελέως της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρίτζετ Ρόουντ.

O Ασάρο, για τον οποίο οι δικηγόροι του έλεγαν ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, πήρε μάλλον άσχημα την απόφαση του δικαστηρίου.

«Είναι θανατική καταδίκη», είπε, όπως ανέφερε το Daily Beast. Στην δίκη παραδέχτηκε ότι «ήταν ηλίθιο εκ μέρους μου» αυτό που έκανε.

Τις αμφιβολίες της για το πόσο η ποινή θα τον αλλάξει εξέφρασε η δικαστής Ρος κατά την ανακοίνωση της ποινής: «Αν δεν κατάφερε στα 77 του (όσο ήταν όταν έγινε το περιστατικό) να βγάλει από πάνω του μια ζωή εγκλημάτων, δεν περιμένω να το κάνει τώρα».

Πράγματι, πριν από μερικούς μήνες είχε αφήσει να εννοηθεί πως ήθελε να δολοφονηθεί η εισαγγελέας που είχε αναλάβει την υπόθεση!

Μια ζωή στο έγκλημα

Ο Ασάρο, γιος και εγγονός μαφιόζων, περιποιημένος με καλοχτενισμένα μαλλιά, είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες μιας εποχής που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, όταν η ιταλοαμερικάνικη μαφία βασίλευε στον υπόκοσμο του οργανωμένου εγκλήματος στη Νέα Υόρκη.

Μεγάλωσε στο Οουζον Παρκ, προπύργιο της Κόζα Νόστρα στη συνοικία Κουίνς και θεωρείτο για δεκαετίες στέλεχος της περιβόητης οικογένειας Μπονάνο, μιας από τις πέντε μεγάλες μαφιόζικες οργανώσεις της Νέας Υόρκης.

Το 2015 είχε δικαστεί για τη φερόμενη συμμετοχή του στη ληστεία της 11ης Δεκεμβρίου 1978 στο αεροδρόμιο «Τζον Φ. Κένεντι» στη Νέα Υόρκη, όταν είχαν κλαπεί είδη αξίας 5 εκατ. δολαρίων και κοσμήματα αξίας 1 εκατ. δολαρίων που είχαν παραδοθεί για μεταφορά στη γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa. (Σε σημερινές τιμές τα κλοπιμαία αξίζουν συνολικά 20 εκατ.). Τελικά, το σώμα των ενόρκων τον έκρινε αθώο.

Η ληστεία έγινε μέρος της υπόθεσης της θρυλικής ταινίας «Τα καλά παιδιά» («Goodfellas») του Μάρτιν Σκορτσέζε.

Ο Ασάρο πιστεύεται ότι είχε στραγγαλίσει, χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα για σκύλους, έναν άλλο μαφιόζο, τον Πολ Κατζ, που υποπτευόταν ότι ήταν ο πληροφοριοδότης της αστυνομίας για τη ληστεία.

Τελικά η Δικαιοσύνη μπόρεσε να τον καταδικάσει για μια μάλλον ήσσονος σημασίας υπόθεση για έναν κακοποιό αυτού του διαμετρήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...