245
Οικογένειες ανέργων περιμένουν στην ουρά για να παραλάβουν δωρεάν τρόφιμα στο Μπρούκλιν, στις 15 Μαΐου | EPA/Alba Vigaray

Απολύσεις στις ΗΠΑ: Επιπλέον 2,4 εκατομμύρια οι άνεργοι

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 17:56
Οικογένειες ανέργων περιμένουν στην ουρά για να παραλάβουν δωρεάν τρόφιμα στο Μπρούκλιν, στις 15 Μαΐου
|EPA/Alba Vigaray

Απολύσεις στις ΗΠΑ: Επιπλέον 2,4 εκατομμύρια οι άνεργοι

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 17:56

Στις ΗΠΑ οι οικονομολόγοι είναι βέβαιοι ότι η εβδομαδιαία έκθεση που αφορά τις αιτήσεις για καταβολή επιδόματος ανεργίας και θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 22 Μαΐου θα δείχνει πως στη λίστα των θυμάτων της πανδημικής ύφεσης έχουν προστεθεί άλλοι 2,4 εκατομμύρια Αμερικανοί. Αυτή την είδηση διακινεί το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι είναι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους πριν από τις 16 Μαΐου.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο τη συνεχιζόμενη καταστροφή παραγωγικού δυναμικού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέσα σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Οι παραπάνω νέοι άνεργοι θα προστεθούν στον μακρύ κατάλογο που χωρίς αυτούς καταγράφει 36 εκατομμύρια απολυμένους σε διάστημα οκτώ εβδομάδων, δηλαδή από την αρχή του lockdown.

Το θετικό -αν μπορεί να ειπωθεί τόσο εύκολα- στοιχείο στην ιστορία είναι ότι οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας μειώνονται σταδιακώς κάθε εβδομάδα έπειτα από τη στιγμή της κορύφωσής τους, περί το τέλος του Μαρτίου. Αυτό το ποσοστό μείωσης των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας είναι ακριβώς το σημείο που παρακολουθούν οι αναλυτές με ενδιαφέρον ώστε να πιθανολογήσουν την επιστροφή σε κάποια ομαλότητα (περιορισμός της τωρινής κατάστασης σε έναν αριθμό ανέργων κάτω του ενός εκατομμυρίου).

Ωστόσο δεν αισιοδοξούν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί αρχές Ιουνίου, δηλώνουν μάλιστα ότι η κατάσταση παραμένει ζοφερή. Μόνο τον περασμένο Απρίλιο, η οικονομία των ΗΠΑ έχασε 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και είδε το ποσοστό ανεργίας να ανεβαίνει στο 14,7%, το υψηλότερο από τη μεγάλη Υφεση. Η Bank of America προϋπολογίζει το ποσοστό ανεργίας να κορυφώνεται «κοντά στο 19%» έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...