855
O Μέσι με τον Ρονάλντο στη Χρυσή Μπάλα το 2016. Εδώ και χρόνια οι πορείες τους είναι παράλληλες - και χρυσοφόρες | Photo by Matthias Hangst/Getty Images/Idea Images

Αποκάλυψη: Κριστιάνο, έμαθες πόσα θα παίρνει ο Μέσι;

Sportscaster Sportscaster 15 Ιανουαρίου 2018, 10:51
O Μέσι με τον Ρονάλντο στη Χρυσή Μπάλα το 2016. Εδώ και χρόνια οι πορείες τους είναι παράλληλες - και χρυσοφόρες
|Photo by Matthias Hangst/Getty Images/Idea Images

Αποκάλυψη: Κριστιάνο, έμαθες πόσα θα παίρνει ο Μέσι;

Sportscaster Sportscaster 15 Ιανουαρίου 2018, 10:51

Στις 25 του περασμένου Νοεμβρίου όλος ο (ποδοσφαιρικός) κόσμος συζητούσε για το νέο συμβόλαιο του Λιονέλ Μέσι –αυτό που τον «έδεσε» με την Μπαρτσελόνα για άλλα τέσσερα χρόνια, μέχρι το τέλος της καριέρας του. Τα 40 εκατομμύρια ευρώ που (είχε διαρρεύσει ότι) θα ήταν οι ετήσιες αποδοχές του, είχαν εξάψει τη φαντασία των απλών ανθρώπων. Εκείνων που το κομπιουτεράκι στο μυαλό τους δεν μπορεί να επεξεργαστεί τέτοια ποσά. Πολλά λεφτά, ρε παιδί μου. Πάρα πολλά. Αλλά, φαίνεται πως τα διεθνή ΜΜΕ είχαν λάθος πληροφορίες. Τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα.

Η αποκάλυψη έρχεται από το Spiegel, μέσω της γαλλικής ιστοσελίδας Mediapart με την οποία το έγκυρο γερμανικό περιοδικό συνεργάζεται στο δίκτυο δημοσιογραφικών ερευνών «European Investigative Collaborations». Το «Football Leaks», όπως το γνωρίζουμε καλύτερα, ισχυρίζεται ότι ξετρύπωσε τα έγγραφα – πόθο κάθε αθλητικού ντετέκτιβ: το νέο συμβόλαιο του Μέσι.

Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, η Μπαρτσελόνα προσέφερε -για τα επόμενα τέσσερα χρόνια- στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του καιρού μας συνολικό ποσό που προσεγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Οπως παρατηρεί η Mediapart, ο ετήσιος μισθός του Μέσι υπερβαίνει κατά 2.000.000 ευρώ το εφετινό μπάτζετ της Μαρσέιγ (του τέταρτου πιο πλούσιου γαλλικού συλλόγου) και είναι μεγαλύτερος από τους προϋπολογισμούς πολλών ευρωπαϊκών ομάδων που συμμετέχουν στο Champions League.

Τα συμβόλαια που βγήκαν στη δημοσιότητα είναι δύο, γραμμένα στα καταλανικά, έχουν ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017 και φέρουν την υπογραφή του Χόρχε Μέσι, πατέρα του 30χρονου σούπερ-σταρ που είναι και ατζέντης του. Εκείνες τις μέρες ο γιος του βρισκόταν στην Αργεντινή και ετοιμαζόταν να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του, Αντονέλα Ροκούτσο. Ο παίκτης δεν έδειξε την παραμικρή βιασύνη να υπογράψει και ο ίδιος, για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία που θα του απέφερε 104.441.346 ευρώ το χρόνο.

2017-12-23T123519Z_750128825_RC142B11CE60_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-MAD-FCB2017-12-23T125455Z_1104357127_RC17AB69FA50_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-MAD-FCB

Το πρώτο συμβόλαιο αφορά τις εργασιακές σχέσεις του Μέσι με την Μπαρτσελόνα και το δεύτερο, το δικαίωμα εκμετάλλευσης της εικόνας του. Το συνολικό, καθαρό ετήσιο εισόδημα ανέρχεται σε 71.053.846 ευρώ. Σε αυτό το ποσό, όμως, προστίθενται δύο μεγάλα μπόνους. Το μπόνους υπογραφής των συμβολαίων (63.500.000 ευρώ) και το μπόνους αφοσίωσης (70.000.000 ευρώ), το οποίο ο παίκτης θα δικαιούται εφόσον δεν αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα έως το 2021. Το άθροισμα μάς δίνει εγγυημένες αποδοχές 104.441.346 ευρώ το χρόνο. Που μεταφράζονται σε… μεροκάματο 286.140 ευρώ.

Απο ‘κει και πέρα, υπάρχουν κι άλλα μπόνους, τα οποία αγγίζουν τα 20.000.000 ευρώ. Κάθε σεζόν που ο Μέσι θα αγωνίζεται στο 60% των παιχνιδιών της ομάδας, θα εισπράττει άλλα 1.900.000 ευρώ. Κάθε χρονιά που η Μπαρτσελόνα θα κατακτά το Πρωτάθλημα, θα κερδίζει 2.700.000 ευρώ επιπλέον. Το ίδιο και σε κάθε πρόκριση σε επόμενο γύρο του Champions League. Σε περίπτωση επίτευξης όλων των προβλεπόμενων στο συμβόλαιο στόχων, οι ετήσιες αποδοχές του Μέσι ανεβαίνουν στα 122.515.205 ευρώ. Και, στην τετραετία, στα 490 εκατομμύρια ευρώ.

Η Μπαρτσελόνα προθυμοποιήθηκε να του καταβάλει ακόμη και τα 23 εκατ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει στο ισπανικό Δημόσιο, ώστε να απαλλαγεί οριστικώς από τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής. Οχι στον ίδιο, αλλά στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομά του. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καταλανικός σύλλογος συμφώνησε να του δώσει χρήματα δια της πλαγίας οδού.

2018-01-14T214030Z_1745998496_RC1FF8EB37E0_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-SOC-FCB (1)

Κι όμως, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Αργεντινής δεν έβαλε την τζίφρα του σε αυτό το συμβόλαιο. Επειδή στην αρχή, μετά τη φυγή του Νεϊμάρ, δεν είχε αποφασίσει αν θα παραμείνει στη Βαρκελώνη. Και, στη συνέχεια, γιατί δεν ήθελε να ενισχύσει τη δημοφιλία του προέδρου Μπαρτομέου (με τον οποίο έχει ψυχρανθεί), δίνοντάς του την ευκαιρία να κοκορεύεται επιδεικνύοντας την καθιερωμένη φωτογραφία των υπογραφών που ολόκληρος ο οργανισμός της Μπαρτσελόνα περίμενε με ανυπομονησία. Τότε, ποια συμφωνία υπογράφηκε πέντε μήνες αργότερα;

Αυτό παραμένει μυστήριο. Ωστόσο, οι διαφορές του οριστικού συμβολαίου από εκείνο που φέρνουν στο φως τα «Football Leaks» δεν μπορεί να είναι σημαντικές, παρά το γεγονός ότι στέλεχος του συλλόγου, σε εμπιστευτική ηλεκτρονική αλληλογραφία του με τον πατέρα του Μέσι (στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων), τόνιζε ότι «ο ποδοσφαιριστής πρέπει να αντιληφθεί πόσο δυσανάλογος είναι ο μισθός του σε σχέση με εκείνους των συμπαικτών του». Ακόμη κι αν ο αργεντινός σούπερ-σταρ έκανε τους λογαριασμούς του και κατάλαβε ότι θα κερδίζει επτά οκτώ φορές περισσότερα από τους πιο ακριβοπληρωμένους «μπλαουγκράνα», είναι απίθανο να προέβη σε θεαματικές υποχωρήσεις.

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο που το όνομα του Μέσι βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων των «Football Leaks». Η πρώτη ήταν τον περασμένο Μάιο, όταν είχαν βγει στη δημοσιότητα έγγραφα τα οποία αποδείκνυαν ότι μόνον ένα μέρος των χρημάτων που συγκέντρωνε το ίδρυμά του κατέληγε στα παιδιά των υπανάπτυκτων χωρών που σκόπευε να βοηθήσει. Η δεύτερη, προ ημερών, ήταν η «βόμβα» του Spiegel ότι το 2013 η Ρεάλ Μαδρίτης είχε αποφασίσει να καταβάλει τη ρήτρα των 250 εκατ. ευρώ για να τον αρπάξει από την Μπαρτσελόνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Βασίλισσα» είχε προσφέρει στον ίδιο τον παίκτη 23 εκατ. ευρώ το χρόνο, και στον πατέρα του μπόνους ενός εκατομμυρίου.

Εάν ο πρόεδρός της, Φλορεντίνο Πέρεθ, αναρωτιόταν γιατί χάλασε το deal, χθες πήρε την απάντηση που αναζητούσε. Το ποσό ήταν πολύ μικρό για να δελεάσει έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος μπορούσε να πείσει την Μπαρτσελόνα να του καταβάλλει το 40% του μισθολογικού κόστους ολόκληρης της ομάδας της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...