380
Ο Ντόναλντ Τραμπ με το χαρακτηριστικό ύφος στο Air Force One | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τραμπ μας δουλεύει: «Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής απ’ όλους»!

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2018, 10:22
Ο Ντόναλντ Τραμπ με το χαρακτηριστικό ύφος στο Air Force One
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τραμπ μας δουλεύει: «Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής απ’ όλους»!

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2018, 10:22

Προφανώς και στις ΗΠΑ ισχύει το ρητό ότι είσαι ότι δηλώσεις. Και ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι δεν είναι «ρατσιστής». Είναι ο ίδιος Ντόναλντ Τραμπ που μόλις είχε χαρακτηρίσει χώρες «βόθρους», αρνούμενος να δεχτεί μετανάστες από χώρες όπως η Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ ή τα κράτη της Αφρικής – «γιατί να τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες-βόθροι… Θα έπρεπε να υποδεχόμαστε περισσότερους ανθρώπους από τη Νορβηγία» είχε πει.

Κι όμως αυτός ο άνθρωπος διαβεβαιώνει τους αμερικανούς πολίτες –μια χώρα που γεννήθηκε και οικοδομήθηκε από απόκληρους μετανάστες– ότι δεν είναι ρατσιστής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλούσε στους δημοσιογράφους για το πρόγραμμα των «Ονειροπόλων», των νεαρών μεταναστών που είχαν εισέλθει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν μικρά παιδιά. Είπε ότι έχει «την ετοιμότητα, τη βούληση και την ικανότητα» να κλείσει μια συμφωνία με το Κογκρέσο για να προστατευθούν οι «Ονειροπόλοι».

Ερωτηθείς όμως χωρίς περιστροφές από δημοσιογράφο στη Φλόριντα εάν είναι ρατσιστής, μετά τα δημοσιεύματα όσον αφορά το ότι χαρακτήρισε «χώρες απόπατους» κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής σε μια συνάντηση με κοινοβουλευτικούς κεκλεισμένων των θυρών στον Λευκό Οίκο, ο ρεπουμπλικάνος μεγιαστάνας απάντησε: «Οχι. Δεν είμαι ρατσιστής. Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής άνθρωπος από τον οποίο θα πάρετε ποτέ συνέντευξη».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι το πρόγραμμα DACA –κληρονομιά της διακυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα– το οποίο επιτρέπει σε 690.000 νέους μετανάστες να εργάζονται και να σπουδάζουν στη χώρα νόμιμα, είναι «πιθανόν νεκρό».

«Το DACA είναι πιθανόν νεκρό επειδή οι Δημοκρατικοί δεν το θέλουν στ’ αλήθεια, θέλουν μόνο να μιλάνε και να πάρουν χρήματα που ο στρατός μας έχει απελπιστικά ανάγκη», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.

«Εγώ, ως πρόεδρος, θέλω να έρχονται στη Χώρα μας άνθρωποι που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε ισχυροί και σπουδαίοι ξανά, οι άνθρωποι να έρχονται μέσω ενός συστήματος που θα βασίζεται στα ΠΡΟΣΟΝΤΑ. Οχι άλλες λοταρίες! Πρώτα η Αμερική», συμπλήρωσε.

Οι κραυγαλέες δηλώσεις του Τραμπ για τους μετανάστες από τις χώρες που θεωρεί «βόθρους» («shitholes») έγιναν την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης με γερουσιαστές στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες, κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο Τραμπ αποκήρυξε τη μετανάστευση από «χώρες απόπατους» όπως η Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ ή κράτη της Αφρικής. Την Παρασκευή, διέψευσε ότι εκστόμισε την έκφραση που προκάλεσε σάλο, αναγνωρίζοντας πάντως ότι χρησιμοποίησε «σκληρή» γλώσσα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...