260
Ο Μαρκ Κέλι κέρδισε σε μια παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία | REUTERS/Cheney Orr

Από το Διάστημα στη Γερουσία για τους Δημοκρατικούς ο Μαρκ Κέλι

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2020, 10:40
Ο Μαρκ Κέλι κέρδισε σε μια παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία
|REUTERS/Cheney Orr

Από το Διάστημα στη Γερουσία για τους Δημοκρατικούς ο Μαρκ Κέλι

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2020, 10:40

Ανατροπή υπέρ των Δημοκρατικών έφερε η εκλογική μάχη για μία από τις έδρες της Γερουσίας στην Αριζόνα, όπου εξελέγη ο πρώην αστροναύτης Μαρκ Κέλι.

Ο υποψήφιος απέσπασε το 53,4% των ψήφων, κερδίζοντας την έδρα από τη Ρεπουμπλικανή Μάρθα ΜακΣάλι, η οποία την κατέλαβε το 2018 μετά τον θάνατο του Τζον ΜακΚέιν.

Με την εκλογή του Κέλι, η Αριζόνα για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’50 στέλνει δύο Δημοκρατικούς στη Γερουσία, μια ένδειξη των δημογραφικών, άρα και πολιτικών, μεταβολών στην πολιτεία, την οποία είχαν προεξοφλήσει οι δημοσκοπήσεις.

Ο Κέλι, όπως τονίζουν οι New York Times, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας των όπλων. Ο ίδιος έχει πικρή εμπειρία. Η σύζυγός του και πρώην βουλευτής, Γκαμπριέλ Γκίφορντς, λίγο έλειψε να σκοτωθεί από τις σφαίρες άνδρα που άρχισε να πυροβολεί σε προεκλογική της συγκέντρωση, σκοτώνοντας πολλούς από τους παριστάμενους.

Επιπλέον, ο Κέλι προσπάθησε να προσεταιριστεί τμήματα των εκλογέων που είχαν αποξενωθεί από τη ΜακΣάλι, όπως οι γυναίκες, οι νέοι και οι Λατινομερικανοί. Επέλεξε ακόμη να αντιπαρατεθεί με την αντίπαλό του και στο ζήτημα της πανδημίας, επικρίνοντάς την για τις αποφάσεις της.

Και οι δύο υποψήφιοι προέρχονται από τις ένοπλες δυνάμεις, η ΜακΣάλι μάλιστα ήταν η πρώτη γυναίκα που πιλοτάρισε μαχητικό αεροσκάφος σε πολεμικό μέτωπο. Η ίδια είχε μηνύσει τη διακυβέρνηση του Τζορτζ Μπους επειδή ήταν υποχρεωμένη να φορά αμπάγια (κάλυμμα κεφαλής) όσο υπηρετούσε στη Σαουδική Αραβία, ενώ κατήγγειλε ότι την είχε βιάσει ανώτερός της αξιωματικός.

Ο Κέλι με τη σύζυγό του Γκαμπριέλ Γκίφορντς, δεύτερη από δεξιά, και τις κόρες τους πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα | REUTERS/Cheney Orr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...