623
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου | YouTube

Απάντηση Μηταράκη σε Κούλογλου – Αρβανίτη για τον Εβρο: Υπονομεύετε μονίμως τη χώρα

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2022, 13:21
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου
|YouTube

Απάντηση Μηταράκη σε Κούλογλου – Αρβανίτη για τον Εβρο: Υπονομεύετε μονίμως τη χώρα

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2022, 13:21

Η πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη και Στέλιου Κούλογλου, να προβούν σε κατάθεση νέας ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταγγείλουν, όπως αναφέρουν με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο με τους 40 εγκλωβισμένους μετανάστες σε νησίδα του Εβρου, την τακτική των pushbacks στα ελληνοτουρκικά σύνορα, δεν έμεινε αναπάντητη από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Οι κ.κ. Κούλογλου και Αρβανίτης επέλεξαν, δυστυχώς, να δυσφημήσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, τη στιγμή που ακόμα μια προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την τουρκική πλευρά βρισκόταν σε εξέλιξη», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου που καταλήγει:

«Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για πολλοστή φορά, κουνούν το δάχτυλο προς τη χώρα μας και υπονομεύουν μονίμως τη διεθνή αξιοπιστία της. Σε εθνικά ζητήματα, όπως το Μεταναστευτικό, θα περίμενε κανείς να μη παραμένουν εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες και το αντικυβερνητικό τους μένος».

Μεταξύ άλλων, στην ερώτηση που κατέθεσαν στην Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζονται ότι «οι πρόσφυγες πέρασαν στην ελληνική πλευρά στις 14/7 όταν και επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, και αποκλείστηκαν στη νησίδα. Στις 26/7 επιχείρησαν να εισέλθουν στην Τουρκία όπου φυλακίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν».

Και απευθύνουν τα ακόλουθα ερωτήματα στην Επιτροπή:

«-Θα επέμβει η Frontex προκειμένου να απεγκλωβιστεί η ομάδα των προσφύγων, να τύχει της αναγκαίας ανθρωπιστικής προστασίας και ιατρικής φροντίδας και να εξασφαλιστούν συνθήκες αξιοπρεπούς ταφής για το 5χρονο κορίτσι;

-Τι πρόκειται να κάνει για να διακοπεί η, κατά παράβαση κάθε διεθνούς νομιμότητας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, πρακτική των pushbacks σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας που συνεχίζεται παρά τη διεθνή κατακραυγή;»

Προς απάντηση των ανωτέρω ισχυρισμών, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπογραμμίζει ότι από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και με τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου, αν δώσει άδεια η οικογένεια, να συμβάλουν στη μεταφορά της σορού του 5χρονου κοριτσιού από την Τουρκία στη χώρα μας, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί με αξιοπρέπεια η ταφή από την οικογένειά του.

«Η τραγωδία αυτή είναι το αποτέλεσμα της πρακτικής των τουρκικών αρχών να προωθούν, με τη χρήση βίας σύμφωνα με τις καταθέσεις, μετανάστες προς την Ελλάδα, καταστρατηγώντας τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ.-Τουρκίας.

»Η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, διασώζοντας χιλιάδες ζωές σε στεριά και θάλασσα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου που αναλυτικά έχει ως εξής:

«Περιήλθε εις γνώσιν μας ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την Επιτροπή με θέμα «Νέα τραγωδία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Νεκρή 5χρονη παραμένει άταφη».

»Οι κ.κ. Κούλογλου και Αρβανίτης επέλεξαν, δυστυχώς, να δυσφημήσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, τη στιγμή που ακόμα μια προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την τουρκική πλευρά βρισκόταν σε εξέλιξη. Η Ελλάδα εκπλήρωσε με ταχύτητα το ανθρωπιστικό της καθήκον, προσφέροντας υγειονομική περίθαλψη και δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου στην ομάδα των 38 μεταναστών που εισήλθε στο ελληνικό έδαφος στις 14/8. Απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν υπήρξε εντός ελληνικού εδάφους.

»Η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, διασώζοντας χιλιάδες ζωές σε στεριά και θάλασσα. Η τραγωδία αυτή είναι το αποτέλεσμα της πρακτικής των τουρκικών αρχών να προωθούν, με τη χρήση βίας σύμφωνα με τις καταθέσεις, μετανάστες προς την Ελλάδα, καταστρατηγώντας τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

»Επιπροσθέτως, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επικοινώνησε, από την πρώτη στιγμή, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και με τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου αν δώσει άδεια η οικογένεια, να συμβάλουν στην μεταφορά του πτώματος του 5χρονου κοριτσιού από την Τουρκία στη χώρα μας, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί με αξιοπρέπεια η ταφή από την οικογένεια του.

»Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για πολλοστή φορά, κουνούν το δάχτυλο προς τη χώρα μας και υπονομεύουν μονίμως τη διεθνή αξιοπιστία της. Σε εθνικά ζητήματα, όπως το Μεταναστευτικό, θα περίμενε κανείς να μη παραμένουν εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες και το αντικυβερνητικό τους μένος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...