1582
. | CreativeProtagon

Απαντήσεις και αντιδράσεις για τα «πεντοχίλιαρα της Νοτοπούλου»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 19:03
.
|CreativeProtagon

Απαντήσεις και αντιδράσεις για τα «πεντοχίλιαρα της Νοτοπούλου»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 19:03

Το ρεπορτάζ του Protagon για «Τα πεντοχίλιαρα της Νοτοπούλου» αναπαρήχθη από σημαντική μερίδα του Τύπου και συζητήθηκε εντόνως στα social media τις τελευταίες δυο ημέρες.

Σε αυτό, δημοσιοποιήθηκαν ονόματα κινήσεων, συλλόγων, εταιρειών, ινστιτούτων και φορέων τις δράσεις των οποίων χρηματοδοτεί η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σημειώνεται ότι η κυρία Νοτοπούλου είχε αφήσει υπόνοιες για τις επιλογές ως προς τις επιδοτήσεις της προκατόχου της, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, ωστόσο κινήθηκε και η ίδια στον ίδιο δρόμο, φροντίζοντας να ανοίξει και την ψαλίδα των δικαιούχων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η κυρία Νοτοπούλου είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης και, ουσιαστικά, κάνει προεκλογική καμπάνια απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια της υπουργικής θέσης και κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων αυτής της θέσης για να χρηματοδοτεί δράσεις.

Πρώτος αντέδρασε δημοσίως ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος κάλεσε την συνυποψήφιά του να παραιτηθεί επιτέλους από το υπουργείο.

«Οι πρακτικές αυτές, εκτός του ότι υποτιμούν βάναυσα τον λαό της Θεσσαλονίκης, αντιστοιχούν στις χειρότερες παραδόσεις κομματισμού και κρατικοδίαιτου πολιτικού καθεστωτισμού και δεν ταιριάζουν σε πολιτικούς που ευαγγελίζονται το νέο και το διαφορετικό. Την καλούμε να παραιτηθεί άμεσα, εάν και εφόσον είναι ακόμη διατεθειμένη να διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ας το κάνει με τις δυνάμεις της, τις ιδέες της, το πρόγραμμά της και όχι με κρατικά δεκανίκια και ανέσεις», δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

Το ρεπορτάζ προκάλεσε επίσης τη σφοδρή αντίδραση του προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔΚΜ), δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου.

«Εκατό μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές να είσαι υποψήφιος δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη και να κατέχεις υπουργικό αξίωμα όπως η κυρία Νοτοπούλου και να μοιράζεις, -δεν έχει σημασία με ποιες διαδικασίες-αυτά τα χρήματα είναι μια ένδειξη φαύλου παλαιοκομματισμού που γίνεται δυστυχώς ως μια πρακτική από νέο άνθρωπο. Ο παλαιοκομματισμός δεν ξεχωρίζει νέους ή μεγάλους. Είναι δυστυχώς απαράδεκτο αυτό το γεγονός, το οποίο εμάς μας βρίσκει αντίθετους» δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ. Για να προσθέσει: «Οποιος θέλει να χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα και το αξίωμα του για να υποστηρίζει τη δική του υποψηφιότητα, ανεξάρτητα πώς τα βάφτισαν τα χρήματα, έχει παλαιοκομματική νοοτροπία και φαυλότητα».

Η αντίδραση της Κατερίνας Νοτοπούλου ήταν να δηλώσει ότι θα παραμείνει υπουργός ως το τέλος Φεβρουαρίου, ίσως να χρειαστεί και μια εβδομάδα από τον Μάρτιο, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.

Επίσης, εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιεύουμε αυτούσιο, διατηρώντας τη σύνταξη και το typo:

 

Οσοι νοσταλγούν το ΥΜΑΘ ως πολιτικό μαγαζί θα μείνουν με τις αναμνήσεις

«Δημοσιεύματα περί δήθεν κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος από το ΥΜΑΘ προσπαθούν ματαίως να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να μειώσουν τη σημασία του πρώτου ανοιχτού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης.

«Προφανώς δεν είναι λίγοι όσοι είχαν συνηθίσει εδώ και δεκαετίες στις απευθείας χρηματοδοτήσεις σε ημέτερους και τώρα αντιδρούν. «Εμείς, βάλαμε τέλος στις απευθείας χρηματοδοτήσεις μόνο για τους ψηφοφόρους των Υπουργών. Διασφαλίζουμε τη διαφάνεια στο ΥΜΑΘ. Διασφαλίσαμε ισότιμη πρόσβαση και αξιοκρατία στην αξιολόγηση. Όσοι και όσες νοσταλγούν το ΥΜΑΘ ως πολιτικό μαγαζί, θα μείνουν με τις αναμνήσεις.

«Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές Νοεμβρίου 2018, η υφυπουργός Εσωτερικών είχε επισκεφθεί την Α’ Προβλήτα στο Λιμάνι μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

«Εκεί, είχαν ανακοινώσει την απόφασή τους, να χρηματοδοτήσουν δράσεις νεολαίας, με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 210.000 ευρώ, βάζοντας σε προτεραιότητα τη νέα γενιά και υλοποιώντας τους στόχους της ευρωπαϊκής και εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία των χρηματοδοτήσεων του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), ακολουθήθηκε, η διαδικασία της δημοσίευσης ανοικτής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλους τους δυνητικά δικαιούχους, φορείς, μέλη του μητρώου Νέας Γενιάς, στο σύνολο της χωρικής έκτασης της Μακεδονίας και της Θράκης.

«Το πρόγραμμα βγήκε με δημόσια ανοικτή σε όλες και όλους προκήρυξη (11/12/2018), για να διασφαλιστεί η διαφάνεια.

«Υπογραμμίζεται ότι, τα χρήματα της επιχορήγησης δεν αφορούν την επιχορήγηση του ίδιου του φορέα που επιλέχθηκε αλλά της δράσης που πρότεινε ότι θα υλοποιήσει. Επιχορηγούνται οι πραγματικές δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί για την υλοποίηση της δράσης με την προσκόμιση των αντιστοίχων δικαιολογητικών από τον φορέα υλοποίησης.
Τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης που απαρτίστηκε από υπηρεσιακούς υπαλλήλους του Υπουργείου, συνέλεξε τις υποβληθείσες προτάσεις και αφού ολοκλήρωσε τον έλεγχο της πληρότητας των φακέλων, τις αξιολόγησε με τέσσερα αντικειμενικά και πλήρως διαφανή κριτήρια. Την συνάφεια της προτεινόμενης δράσης με το υποέργο, τους σκοπούς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του, τη συνάφεια σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής https://ec.europa.eu/youth/policy/youth-strategy_en και Εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία (www.neagenia.gr/neolaia17-27), την τεκμηρίωση των επιπτώσεων της προτεινόμενης δράσης στους νέους και τέλος την εμπειρία υλοποίησης αντίστοιχων δράσεων από τον αιτούντα φορέα.

«Από τις συνολικά 64 αιτήσεις που κατατέθηκαν από διαφόρους φορείς, επιλέχθηκαν 43 προτάσεις (30/1/2019). Από αυτές οι 35 προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία, 7 από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 1 από την Δυτική Μακεδονία.

«Μεταξύ των φορέων είναι ο «Φάρος του Κόσμου» , το σωματείο Αποκατάστασης και ειδικής αγωγής ΑμεΑ «ο ΣΩΤΗΡ» , ο σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με διαταραχές όρασης και αναπηρίες «ΣΥΖΩΗ» ο σύλλογος συνδρόμου DOWN Ελλάδος, ο σύλλογος Erasmus του ΑΠΘ, όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης, Περπατώ Ροδόπης, κ.α.

«Οποιος θεωρεί τη στήριξη αυτών των δράσεων ψηφοθηρία ενώ τόσα χρόνια δεν είχε μιλήσει για κατασπατάληση χρήματος και εξουσίας από το ΥΜΑΘ, τον αφήνουμε στην κρίση του κόσμου. Το ΥΜΑΘ έχει πλέον αρμοδιότητες ηγείται της προσπάθειας της Βαλκανικής συν ανάπτυξης και έχει προτεραιότητες. Την ανάπτυξη, τη νέα γενιά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Αλλες αντιδράσεις

Από την επιστημονική ομάδα INTELLECTUM, η οποία αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Protagon πήραμε την παρακάτω επιστολή: 

«Οσον αφορά το πρόσφατο ρεπορτάζ σας με τίτλο “Τα πεντοχίλιαρα της Νοτοπούλου”, οφείλω να σας διευκρινίσω και να σας ενημερώσω αναφορικά με την Επιστημονική Oμάδα Intellectum ότι είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2006.

Εκδίδει ετησίως το περιοδικό λόγου και στοχασμού Intellectum, το οποίο βρίσκεται σε πολλά βιβλιοπωλεία κυρίως στην Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Το περιοδικό Intellectum συγκαταλέγεται στα καλύτερα περιοδικά λόγου και στοχασμού στην Ευρώπη, είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου περιοδικών Eurozine (www.eurozine.com) και καταλογογραφείται σε διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Επίσης η Επιστημονική Oμάδα Intellectum έχει ξεκινήσει από φέτος να εκδίδει βιβλία (2 τίτλους ως τώρα), ενώ από το 2012 έχει προβεί σε αξιόλογες κοινωνικές δράσεις κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, των νοθευμένων καυσίμων και της επανένταξης κρατουμένων (ενδεικτικά αναφερόμενες δράσεις). – Αρκετό δημοσιευμένο υλικό μπορείτε να βρείτε εδώ https://www.facebook.com/www.intellectum.org/

Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι από το 2006 μέχρι σήμερα για τις 14 εκδόσεις περιοδικών, αρκετές κοινωνικές δράσεις, τακτική συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και το συνολικό έργο η Επιστημονική Oμάδα Intellectum έχει λάβει μια ακόμη φορά μια ακόμη επιδότηση του δυσθεώρητου ύψους των 2.500€.

Συνεπώς, κατόπιν των παραπάνω θα σας παρακαλούσα θερμά προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων στο ευρύτατο αναγνωστικό κοινό να προβείτε σε άμεση διόρθωση του παραπάνω δημοσιεύματος.

Με τιμή και επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος,
Βίκτωρ Τσιλώνης, πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας “Eπιστημονική Oμάδα Intellectum” και νόμιμος εκπρόσωπος

****************************

Επίσης, από την ACTION ART πήραμε την παρακάτω επιστολή, την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια 

«Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμά σας (6 Φεβρουαρίου 2019) μέσω του διαδικτυακού τόπου της www.protagon.gr με τίτλο “Τα πεντοχίλιαρα της Νοτοπούλου”, σας στέλνουμε αυτή την επιστολή με σκοπό και μόνο την αποκατάσταση της αλήθειας.

Εκπροσωπώντας την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ACTION ART και λόγω της ονομαστικής αναφοράς μεταξύ άλλων και της εταιρία μας, στο άρθρο σας, θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε ότι:

Η ΑΜΚΕ ACTION ART ιδρύθηκε το 2009 και αποτελεί έναν χώρο αφήγησης παραμυθιών, εικαστικής δράσης, παιδείας και επικοινωνίας. Έχει αναλάβει την λειτουργία και οργάνωση πληθώρας δράσεων, σεμιναρίων και εργαστηρίων από το 2009 έως και τώρα με κυριότερο και μεγαλύτερο έργο αυτό της Οργάνωσης του «Μάη των Παραμυθιών, Μέρες Παραμυθιών» διάρκειας 15 ημερών με παραστάσεις αφηγήσεις , πολυγλωσσικές αφηγήσεις για παιδιά σχολείων ιδιωτικών και δημοσίων, παραστάσεις για ενήλικες σε πολιτιστικούς χώρους, βιβλιοθήκες, Φεστιβάλ Πολυγλωσσία, υπαίθριους χώρους (πάρκα), café (Γαλλικό Ινστιτούτο, café Baazar, κλπ.).Αφηγήσεις από μικρούς παραμυθάδες και αφηγήσεις από μαθητές του Εργαστηρίου Αφηγητών της Action Art. Εργαστήρια και σεμινάρια στην Εκπαίδευση Παραμυθιών & Αξιοποίηση του παραμυθιού για την εκμάθηση ξένης γλώσσας.

Δεν θα ήθελα να απαριθμήσουμε αυτή τη στιγμή τις δράσεις της εταιρίας, ωστόσο το υλικό που διαθέτουμε και τα έγγραφα που αποδεικνύουν την πραγματοποίηση των δράσεών μας από το 2009 έως και σήμερα, σε αδιάκοπη βάση, βρίσκονται στη διάθεσή σας, εάν το θελήσετε.

Δυστυχώς, με ένα τεχνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε με τον διαδικτυακό μας ιστότοπο δεν μπορέσαμε να ανεβάσουμε το αρχείο της εταιρίας για τα προηγούμενα έτη και για αυτόν τον λόγο η έρευνά σας όσον αφορά την δική μας εταιρία δεν είναι ολοκληρωμένη.

Ως εκ τούτου και τα συμπεράσματά σας, όπως αναφέρετε αυτολεξεί στο άρθρο σας, ότι “Ακόμη ο φορέας ACTION ART που αν και ιδρύθηκε το 2009 εμφανίζει ιδιαίτερη δραστηριοποίηση από το 2017 και πέρα…” είναι εσφαλμένα και δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα και το έργο τόσων ετών.

Πραγματικά βρεθήκαμε σε πολύ δυσάρεστη θέση διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο, διότι όπως αναφέρουμε παραπάνω δεν είναι αληθές και βασίζεται σε εσφαλμένη και ελλιπή έρευνα, δημιουργώντας ένα αίσθημα αμφιβολίας ως προς το κύρος και την δράση του οργανισμού μας.

Σημειώνουμε ότι δεν έχουμε οποιαδήποτε σχέση, ειδικά μάλλον προσωπική με την κ. Νοτοπούλου και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και πως η διαδικασία χρηματοδότησης ήταν ανοικτή, διαφανής και με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να εγκριθεί η αίτησή μας. Όλα όσα αναφέρετε στο δημοσίευμά σας σχετικά με «συνήθεις υπόπτους» και «πιθανούς ή απίθανους αποδέκτες» δε μας αφορούν και δε τους αποδεχόμαστε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα σας ζητήσουμε να προβείτε στην αναδημοσίευση του άρθρου αποκαθιστώντας την αλήθεια και χωρίς να αφήνονται υπόνοιες ως προς την εταιρία ACTION ART για οποιαδήποτε μικροπολιτικό και κομματικό σκοπό.

Περιμένουμε την απάντησή σας έως τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, θέλοντας να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό που πλήττει την ακεραιότητα της εταιρίας μας, καλόπιστα και χωρίς περαιτέρω διαδικασίες, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επιπλέον πληροφορία.

Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2019

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...