598
Καταπέλτης στη Βουλή ο Γιάννης Μανιάτης για τις μεθοδεύσεις των κυβερνώντων και με την παράταση της σύμβασης του αεροδρομίου | INTIMEnews

Γιάννης Μανιάτης: ιδού το μεγαλύτερο σκάνδαλο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 16:38
Καταπέλτης στη Βουλή ο Γιάννης Μανιάτης για τις μεθοδεύσεις των κυβερνώντων και με την παράταση της σύμβασης του αεροδρομίου
|INTIMEnews

Γιάννης Μανιάτης: ιδού το μεγαλύτερο σκάνδαλο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 16:38

Αφού προηγήθηκε το «χαστούκι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έβαλε φρένο στην απόπειρα ξεπουλήματος του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας από τους κυβερνώντες, το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος», υπερψηφίστηκε τελικά, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (στις 7/2).

Υπέρ της αρχής της κύρωσης της σύμβασης, τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ενωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή να καταψηφίζουν. Προηγουμένως ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης είχε ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Μανιάτης: Κραυγαλέο σκάνδαλο η υποκοστολόγηση

Σε παρέμβασή του, ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Οπως κατήγγειλε, ο υπουργός Οικονομικών και άλλοι τέσσερις υπουργοί της Επιτροπής Αποκρατικοποίησεων υπέγραψαν σύμβαση για τα επόμενα 20 χρόνια όπου προβλεπόταν να εισπράξουν μόνο 480 εκατ. ευρώ για τη σύμβαση παραχώρησης του αερολιμένα, όταν τα καθαρά κέρδη της εταιρείας (αυτά που θα εισπράξει ο διαχειριστής), θα είναι 220 εκατ. ευρώ σε λιγότερο από 2,5 χρόνια.

Μετά όμως, «ήρθε το χαστούκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που ζήτησε επιπλέον 630 εκατ. ευρώ», παρατήρησε χαρακτηριστικά και «τώρα ο κ. Τσακαλώτος ήρθε να ζητήσει την κύρωση της σύμβασης χωρίς καν να καταθέτει την απόφαση της Επιτροπής».

«Η υποκοστολόγηση όμως της παραχώρησης του αεροδρομίου, είναι ένα κραυγαλέο σκάνδαλο και αποτελεί την ταφόπλακα του ηθικού τάχα πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης. «Δεν είναι όμως στραγάλια τα 630 εκατ. για να ξεφύγουν από την κυβέρνηση τα 650 εκατ. ευρώ».

«Υπάρχει ανάγκη να παρέμβει η Δικαιοσύνη; Οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Αερολιμένα τι έκαναν;» ήταν μερικά μόνο από τα ερωτήματα που έθεσε ο πρώην υπουργός για το παρολίγον ξεπούλημα με τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου.

Τσακαλώτος: Εμείς πήγαμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις καταγγελίες του εισηγητή της ΔΗΣΥ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα».

«Το ξέρετε ότι δεν ζημιώθηκε κανένας. Αντίθετα διπλασιάστηκε το τίμημα γιατί πήγαμε στην οικονομία πολύ καλύτερα», θέλησε να εξηγήσει και μεταφράζοντας στα… συριζαϊκά την όλη υπόθεση, ισχυρίστκε πως η σύμβαση αυτή «δείχνει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα το είδος των επενδυτών που θα θέλαμε να προσελκύσουμε»!

Στο  ίδιο πλαίσιο ο υπουργός αντέτεινε πως «δεν ήταν όρος να πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η σύμβαση παραχώρησης».

«Δική μας επιλογή ήταν να πάει. Ούτε επί ΝΔ ούτε επί ΠΑΣΟΚ έγινε αυτό. Εμείς το αποφασίσαμε πριν υπογραφεί η σύμβαση να το στείλουμε. Δεν έκανε παρέμβαση η Επιτροπή. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία», επέμεινε για να προσθέσει διαμαρτυρόμενος: «κατηγορούμαστε για σκάνδαλο όταν με δική μας πρωτοβουλία πήγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού».

« Η οικονομία πήγε τόσο καλά που άλλαξε τα δεδομένα. Η ελληνική οικονομία έχει πια μεγαλύτερη αξιοπιστία έχει πέσει το επιτόκιο, έχει μειωθεί το ασφάλιστρο κινδύνου. Πήρε λοιπόν υπόψη του ο διαχειριστής τις μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας όπως και τις αισιόδοξες προβλέψεις για τον τουρισμό, και είπε ‘άρα μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο τίμημα’. Με τη δική μας διαπραγμάτευση καταφέραμε να διπλασιάσουμε το τίμημα της παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και να φθάσει στο 1,1 δισ. ευρώ. Αυτό δεν το λες ‘κακές αποφάσεις υπουργών που αποφασίζουν’», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε για την επίμαχη σύμβαση:

«Ο βασικός επενδυτής είναι καναδέζικο ασφαλιστικό ταμείο και είναι ευτύχημα που γίνεται αυτή η επέκταση και επενδύουν τέτοιου είδους επενδυτές. Οι επενδυτές που επενδύουν μακροπρόθεσμα θέλουν να έχουν ασφάλεια».

Ο κ. Τσακαλώτος δεν παρέλειψε επίσης να σημειώσει ότι υπεύθυνο για τον διαγωνισμό είναι το ΤΑΙΠΕΔ. «Αυτό διαπραγματεύτηκε», τόνισε, «η ανεξάρτητη Αρχή, όχι το υπουργείο Οικονομικών (…) Αλλά σάς καίει που μια κυβέρνηση δέχεται τις αποφάσεις ανεξάρτητων αρχών, γιατί επί ημερών σας δεν υπήρχαν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...