614
Από αριστερά: Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης | Menelaos Myrillas / SOOC

Αντιπολίτευση: Δεν γίνεται ανάληψη ευθυνών χωρίς παραιτήσεις

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2018, 19:48
Από αριστερά: Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης
|Menelaos Myrillas / SOOC

Αντιπολίτευση: Δεν γίνεται ανάληψη ευθυνών χωρίς παραιτήσεις

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2018, 19:48

Η στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική κατά τη διάρκεια του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου χωρίς να κάνει οποιαδήποτε νύξη για παραιτήσεις ή αποπομπές προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Νέα Δημοκρατία: Οι ευθύνες πρέπει να συνοδεύονται με παραιτήσεις ή αποπομπές

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για ανούσιο επικοινωνιακό τέχνασμα εκ μέρος του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «στην πολιτική οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις είτε με αποπομπές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργός.

»Στην πολιτική, ωστόσο, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις είτε με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα.

»Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στα δύο αμείλικτα ερωτήματα που έχουν πια όλοι οι πολίτες:

»Γιατί η κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην Ανατολική Αττική;

»Και κυρίως: Γιατί, όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με συνέπεια να θρηνούμε μέχρι στιγμής 86 θύματα;»

ΚΙΝ.ΑΛ.: Μονόδρομος η παραίτηση της κυβέρνησης

Σε σκληρούς τόνους και η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής. Το ΚΙΝ.ΑΛ. χαρακτήρισε προκλητική και προσβλητική τη δήλωση του πρωθυπουργού για «τη χώρα που παρέλαβε», ενώ κατέληξε σημειώνοντας ότι «η παραίτηση είναι μονόδρομος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«O κ. Τσίπρας μετά το κυνικό και απεχθές show που έστησε το βράδυ της καταστροφής, προχώρησε σήμερα στο δεύτερο μέρος ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου. Ο κ.Τσίπρας φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν στον χαμό τόσων ανθρώπων, οδήγησαν σε μια καταστροφή.

»H προσπάθεια να βρει άλλοθι στο παρελθόν, “στη χώρα που παρέλαβε”, είναι προκλητική, προσβλητική και αποδεικνύει τον πανικό τους. Το ερώτημα επομένως που τίθεται είναι αν αυτοί που φέρουν αυτές τις εγκληματικές ευθύνες, μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ.

»Οποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, δεν το κάνει ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος».

Ποτάμι: Η ανάληψη ευθύνης οδηγεί υποχρεωτικά σε παραιτήσεις

Και το Ποτάμι από την πλευρά του τόνισε σε ανακοίνωσή του πως η ανάληψη της ευθύνης από τον Πρωθυπουργό χωρίς να υπάρξουν παραιτήσεις είναι «καθαρή υποκρισία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«H κατακραυγή που ξεσήκωσε η προκλητική παράσταση των υπουργών του χθες ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να αλλάξει ρεπερτόριο. Προσπαθώντας να καταλαγιάσει λίγο την αγανάκτηση των πολιτών, είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.

»Την ίδια στιγμή ο ίδιος και οι υπουργοί του επιμένουν ότι όλα έγιναν καλά και δεν υπήρξε κανένα λάθος. Πολιτική ευθύνη σημαίνει αναγνώριση λαθών και παραλείψεων και η ανάληψή της οδηγεί υποχρεωτικά σε παραιτήσεις. Ανάληψη ευθύνης μόνο στα λόγια και δίχως παραιτήσεις ή αποπομπές δεν υπάρχει. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται και θα τιμωρήσει».

ΚΚΕ: «Δεν πείθει πια κανέναν»

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Οι συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης, από το “τα κάναμε όλα καλά” μέχρι το “αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη”, δεν μπορεί να κρύψει την προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Ακριβώς ό,τι έκαναν και οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

»Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, στα τριάμισι χρόνια της αντιλαϊκής διακυβέρνησής του, πρόλαβε να διατηρήσει και να επεκτείνει την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, να συνεχίσει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Πρόλαβε κι αυτός να βάλει στα αζήτητα τα αναγκαία για τη ζωή του λαού έργα αντιπυρικής-αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί δεν προσφέρονται για κέρδη και επενδύσεις. Οσο, για τη γνωστή τακτική της “καμένης γης”, που αντιγράφει από τους προηγούμενους, δεν πείθει πια κανέναν».