735
| George Vitsaras / SOOC

Μαγική εικόνα με τα «μπαγιάτικα» στοιχεία της συνέντευξης Τύπου

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 27 Ιουλίου 2018, 17:19

Μαγική εικόνα με τα «μπαγιάτικα» στοιχεία της συνέντευξης Τύπου

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 27 Ιουλίου 2018, 17:19

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το βράδυ της 26ης Ιουλίου για το θέμα των πυρκαγιών, ένα από τα πρώτα πράγματα που ειπώθηκαν ήταν ότι «υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης αλλά και όλων των υπολοίπων αρμοδίων είναι να διερευνήσουνε ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν του πολίτες για την πορεία των ερευνών».

Όσον αφορά το πρώτο, την υποχρέωση για διερεύνηση του θέματος, διευκρινίστηκε ότι «από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα αλλά και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μη μείνει τίποτα αναπάντητο. (…) Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό Αμυνας, ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης».

Ακόμα, όπως αναφέρθηκε, ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα. «Κατόπιν συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού έλεγξαν τα συγκεκριμένα σημεία».

Τα «πειστήρια» για όλες αυτές τις ενέργειες στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν υπό τη μορφή βίντεο όπου εμφανίζονταν απεικονίσεις των εστιών και των καμένων περιοχών και τα στοιχεία που είχαν συλλεγεί από τους δορυφόρους.

Η παρουσίαση του βίντεο ξεκίνησε με τα στοιχεία για την Κινέτα και ακολούθησε η Ανατολική Αττική. Αφού έπαιξαν κάποια πλάνα με τις δορυφορικές απεικονίσεις των εστιών στο Νταού, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, εμφανίζεται στην οθόνη η εξής εικόνα:

Nea Makri 26.7 Synentefxi Typou

Την ώρα που παίζει η εικόνα στην οθόνη ακούγεται στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου ότι «μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί και διασταυρωθεί πληροφορίες από τα κάτωθι δορυφορικά συστήματα: International Charter for Space and Major Disasters, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος – κλειστή πηγή, Copernicus Emergency Management Service – κλειστή πηγή, Ευρωπαϊκός Δορυφόρος Sentinel II – κλειστή πηγή, Fire Management System της ΝΑΣΑ – ανοιχτή πηγή, το Γαλλικό Δορυφορικό Σύστημα Pleiades – κλειστή πηγή».

Η αλήθεια είναι ότι το Copernicus Emergency Management Service, το οποίο αναφέρθηκε ως κλειστή πηγή, δεν είναι εντελώς κλειστή. Ολοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα του (http://effis.jrc.ec.europa.eu/static/effis_current_situation/public/index.html) – το Protagon από το μεσημέρι της Τρίτης 24 Ιουλίου παρακολουθεί τις καταγραφές του Copernicus για την Ανατολική Αττική συστηματικά και είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα στοιχεία της παραπάνω εικόνας που παρουσιάστηκε στο βίντεο της συνέντευξης Τύπου προέρχονται από το εν λόγω σύστημα.

Και τώρα στην ουσία: τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εικόνα αυτή αφορούν εκτιμήσεις για την έκταση των καμένων περιοχών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από το σύστημα το μεσημέρι της 24ης Ιουλίου, οπότε τα συστήματα του Copernicus δεν είχαν ακόμα στοιχεία ότι η φωτιά έφτασε στη θάλασσα. Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί η εικόνα του συστήματος Copernicus που εκτιμά τις καμένες εκτάσεις όπως την αποθήκευσε το Protagon στις 13.49 την Τρίτη (κάτω δεξιά στην εικόνα φαίνεται η ακριβής ώρα και ημερομηνία που αποτυπώθηκε η εικόνα).

1Nea Makri 24.7 13.50

Λόγω του ότι πρόκειται για εντελώς αρχικές εκτιμήσεις, τα στοιχεία του Copernicus για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο απόγευμα της Τρίτης η εικόνα που δίνουν τα συστήματα του Copernicus φαίνεται να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, εμφανίζοντας τις καμένες περιοχές και κάτω από τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Ακολουθεί η εικόνα που όπως την αποθήκευσε το Protagon στις 18.40 της 24ης Ιουλίου.

Nea Makri 24.7 18

Σήμερα, 27 Ιουλίου, τα δεδομένα που δίνει το Copernicus έχουν περαιτέρω διαφοροποιηθεί, εμφανίζοντας ακόμα μεγαλύτερες επιφάνειες καμένων. Δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται στο λογισμικό του Copernicus, για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική η τελευταία επικαιροποίηση έγινε στις 25 Ιουλίου, είναι σίγουρο ότι στη συνέντευξη Τύπου θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του συστήματος και όχι τα αρχικά που εμφανίζουν τις καμένες εκτάσεις «συρρικνωμένες». Το μεσημέρι της 27ης Ιουλίου η εικόνα του Copernicus για τα καμένα της Ανατολικής Αττικής ήταν η εξής:

1Nea Makri 27.7 13.57

Στη συνέντευξη Τύπου της 26ης Ιουλίου για τις πυρκαγιές ειπώθηκε επίσης ότι «πριν από λίγο συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών μετά τις σχετικές εντολές που είχε δώσει».

Το μόνο που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι ότι οι ειδικοί και οι επιτροπές εξετάζουν τα πλέον πρόσφατα στοιχεία και όχι μπαγιάτικα, όπως αυτά που παρουσιάστηκαν από το Copernicus.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...