399
|

Ανδρουλάκης για τα Γλυπτά: Το Βρετανικό Μουσείο έχει χρέος απέναντι στην ανθρωπότητα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 15:07

Ανδρουλάκης για τα Γλυπτά: Το Βρετανικό Μουσείο έχει χρέος απέναντι στην ανθρωπότητα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 15:07

Σε μια προσπάθεια να παρέμβει στη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα –μετά και τις πρώτες, μάλλον αμήχανες αντιδράσεις από το κόμμα του στις προσπάθειες διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το Βρετανικό Μουσείο– ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφτηκε την Τετάρτη τo Μουσείο της Ακρόπολης

Ο κ. Ανδρουλάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ του Μουσείου, Κωνσταντίνο-Αύγουστο Ρίζο και τον γενικό διευθυντή, καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη, με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών –«ένα χρέος», όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «που το Βρετανικό Μουσείο οφείλει να εκπληρώσει προς την ανθρωπότητα».

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεναγήθηκε στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα όπου είδε τα θραύσματα που λείπουν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

«Το Βρετανικό Μουσείο έχει χρέος απέναντι στην ανθρωπότητα να αποδώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα εδώ στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πριν δεκαετίες, η αείμνηστη Μελίνα έκανε μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης και κατάφερε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα να μην αφορά μόνο ένα μουσείο κι ένα κράτος, αλλά να αφορά τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις με το πέρας της επίσκεψης προσθέτοντας ότι «έπεισε με τα επιχειρήματά της ότι πρέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Και η κατασκευή αυτού εδώ του μουσείου ενίσχυσε τα επιχειρήματα της Μελίνας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρά μόνο η απόδοσή τους σε αυτόν εδώ τον ιερό χώρο, που συμβολίζει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, τη δημοκρατία και τις οικουμενικές αξίες του πανανθρώπινου πολιτισμού».

Μετά την επίσκεψή του ωστόσο, και με φόντο το Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου κατά την οποία η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για αυτό το θέμα σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Ο κ. Ανδρουλάκης απέδωσε τα όσα περιγράφει στη 19σέλιδη έκθεσή του ο κ. Ντογιάκος στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κακοποιούν βάναυσα τους θεσμούς στον βωμό της συγκάλυψης. Δεν επιτρέπουν σε έναν έντιμο δικαστή, τον κ. Ράμμο, που ηγείται μιας ανεξάρτητης Αρχής, που δημιουργήθηκε για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη δημοκρατία μας, να κάνει τη δουλειά του και να συνεχίσει την έρευνα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Πρωθυπουργός θέλει να πάει στις επερχόμενες εκλογές, έχοντας τον ελληνικό λαό σε απόλυτο σκοτάδι όσον αφορά τα πραγματικά ευρήματα αυτής της νοσηρής υπόθεσης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...