499
| Nick Paleologos / SOOC

Ανασχηματισμός ή «Κούγκι»;

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 22 Φεβρουαρίου 2016, 08:16

Ανασχηματισμός ή «Κούγκι»;

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 22 Φεβρουαρίου 2016, 08:16

Επιστρέφοντας από την τραυματική (για την Ευρώπη) και προφητική (για την Ελλάδα) Σύνοδο Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τα πραγματικά πολιτικά διλήμματα που καλείται να διαχειριστεί.

Πέραν των όσων διατείνεται περί επιτυχούς διαπραγμάτευσης και στο πεδίο του Προσφυγικού, η πραγματικότητα είναι πως ο κ. Τσίπρας ούτε «βέτο» επέσεισε (σ.σ.: δεν προβλέπεται βέτο στην λειτουργία των οργάνων της Ενωσης), ούτε κάποια επιτυχία κατέγραψε.

Το μόνο που συνέβη είναι ότι με δική του διεκδίκηση κατόρθωσε να θέσει την χώρα και την κυνέρνηση σε ένα ακόμη πεδίο υπό προθεσμία. Εως την επόμενη Σύνοδο της 6ης Μαρτίου, απέσπασε την προφορική διαβεβαίωση της Ανγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο  status quo της χώρας, όσον αφορά την επιβολή συνοριακών ελέγχων λόγω των ανεπαρκειών στην εκπλήρωση υποχρεώσεων και δεσμεύσεων ως προς την αντιμετώπιση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

Οι ημερομηνίες είναι σημαντικές και σύμφωνα με πληροφορίες με αυτές «παίζει» για μία ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας.

Στις 6 Μαρτίου θα κριθούν πολλά, αφού στη Σύνοδο της ημέρας αυτής θα συμμετάσχει και η Τουρκία η οποία κρατά το κλειδί του Προσφυγικού, ενώ στις 7 Μαρτίου αναμένεται να συνεδριάσει το Εurogorup για το ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά κάποιες πληροφορίες προερχόμενες από στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να «παίξει« και πάλι το χαρτί της διασύνδεσης των δύο ζητημάτων.

Πλην όμως, καμία δυνατότητα επιτυχίας της συγκεκριμένης τακτικής δεν προδιαγράφεται.

H Ευρώπη δεν πρόκειται να κάνει το χατίρι του Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός οφείλει να κινηθεί με ταχύτητα στο πεδίο της πολιτικής διαχείρισης, καθώς δεν έχει άλλες δυνατότητες παρέμβασης

Από την πλευρά των δανειστών, η πίεση στο πεδίο της αξιολόγησης είναι ξεκάθαρη και κοστολογημένη. Ηδη μιλούν (ΔΝΤ και Εuro Working Group) για δημοσιονομικό κενό 2,6 δισ. ευρώ κατά το τρέχον έτος και 8-9 δισ. ευρώ για την τριετία, ενώ η μείωση των κύριων συντάξεων αναφέρεται ως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την έγκριση του Ασφαλιστικού και την επιτυχία της αξιολόγησης, ακόμη και από τον πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τα δύο στοιχεία περιγράφουν το σκηνικό της «διαπραγμάτευσης» των επομένων ημερών.

Και ήδη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κάνουν τον λογαριασμό, ο οποίος από πολιτικής απόψεως «δεν βγαίνει».

Κατά τα όσα ανέφεραν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες, η Ευρώπη δεν πρόκειται να κάνει το χατίρι του Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός οφείλει να κινηθεί με ταχύτητα στο πεδίο της πολιτικής διαχείρισης, καθώς δεν έχει άλλες δυνατότητες παρέμβασης.

Κατά την άποψη των ίδιων προσώπων, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι μία κίνηση επιβεβλημένη από τις συνθήκες, καθώς θα δώσει στο Μέγαρο Μαξίμου τη δυνατότητα μίας πρόσκαιρης έστω επικοινωνιακής διαχείρισης και ενδεχομένως τον πολιτικό χρόνο ανάληψης επώδυνων πρωτοβουλιών, όπως είναι η απόφαση για τη μείωση των συντάξεων.

Οι αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να ληφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ομως κανείς δεν δηλώνει βέβαιος για το ποιες θα είναι αυτές και πάντως κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης της αβεβαιότητας για τους επόμενους μήνες, σε μία επανάληψη της εφιαλτικής εκκρεμότητας, η οποία έφερε πριν από έναν ακριβώς χρόνο τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...