861
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού με τον Σταύρο Θεοδωράκη να είναι σκεπτικός. Φυσιολογικό αφού πλέον βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι | InTime News

Συνέδριο με παραμέτρους και… παραπόταμους

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2016, 18:22
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού με τον Σταύρο Θεοδωράκη να είναι σκεπτικός. Φυσιολογικό αφού πλέον βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι
|InTime News

Συνέδριο με παραμέτρους και… παραπόταμους

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2016, 18:22

Ο Χάντερ Στόκτον Τόμσον, επιφανής δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνήθιζε να λέει πως η τέχνη της πολιτικής δεν είναι τίποτα άλλο από την ικανότητα κάποιου να ελέγχει το περιβάλλον του. Από την ερχόμενη Παρασκευή, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης θα κληθεί να διαπιστώσει αν ο κανόνας του αμερικανού ρεπόρτερ είναι «χρυσός». Το συνέδριο του κόμματός του (σ.σ.: αρχίζει στις 26 Φεβρουαρίου), θα του δώσει την απάντηση.

Βέβαια, στην περίπτωση του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης δεν θα χρειαστεί να κοντρολάρει μόνο το περιβάλλον, αλλά και τις εκβολές και τους παραπόταμους που έχουν εμφανιστεί δημοσίως το τελευταίο διάστημα. Το μείγμα της διαλεκτικής που έχει αναπτυχθεί εσχάτως στο κόμμα δείχνει ότι το επικείμενο συνέδριο θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση του πολιτικού σχηματισμού ως έχει, αλλά και για τις συζητήσεις που γίνονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς για το σχηματισμό ενός ενιαίου και υπερκομματικού πόλου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News, ο επικεφαλής του κόμματος, με εύσχημο τρόπο, κάνει λόγο για έκκληση προς τα άλλα κόμματα δίχως να βάζει ιδεολογικά πρόσημα: «Είναι έκκληση εκτός γεωγραφικών πλαισίων. Σύμμαχοί μας είναι όλοι αυτοί που συγκρούονται με τον λαϊκισμό και την καθυστέρηση. Οι αληθινά φιλελεύθεροι, οι αληθινά μεταρρυθμιστές. Ανάμεσά τους πολλοί κεντροαριστεροί αλλά και πολλοί κεντροδεξιοί – για να μιλήσω και με τους δικούς σας όρους. Αν και θα επιμείνω ότι αυτές οι λέξεις δεν λένε κάτι στις μέρες μας».

Πολλαπλό μήνυμα

Επιπλέον, επισήμανε πως ο αντιπολιτευτικός του στόχος δεν είναι να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα και να πάει η χώρα ξανά σε εκλογές. «Εμείς λέμε ότι η χώρα κατρακυλάει εκτός Σένγκεν, εκτός ευρώ, εκτός Ευρώπης. Πρέπει να διακόψουμε αυτή την καταστροφική πορεία. Προτείναμε και προτείνουμε μια κυβέρνηση από τις δυνάμεις που ψήφισαν το Μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Δέκα στόχοι, δέκα υπουργοί, δέκα μήνες. Δεν θα γίνει γιατί η λύση του διαλόγου και της συναίνεσης δεν είναι στην ατζέντα των κομμάτων εξουσίας. Ολοι νομίζουν πως έχουν τη λύση στο τσεπάκι τους, μέχρι να αποδειχθεί πως το τσεπάκι τους είναι τρύπιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τα συμφραζόμενα γίνεται φανερό ότι ο κ. Θεοδωράκης στέλνει μήνυμα προς την Χαριλάου Τρικούπη και προς το εσωτερικό του κόμματός του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, αυτό θα είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Ποταμιού. Φέρεται, δηλαδή, έτοιμος να συμφωνήσει να αναδειχθεί ο ηγέτης του νέου πολιτικού σχηματισμού από τη βάση των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), υπό τον όρο ότι αυτό το «νέο» δεν θα κουβαλάει στοιχεία του «παλαιού» που έλκουν την καταγωγή τους από την Χαριλάου Τρικούπη.

Οι όροι

Με άλλα λόγια, ο κ. Θεοδωράκης θα θέσει μια σειρά όρων, όπως π.χ. να δημιουργηθούν εντελώς ανεξάρτητα όργανα τα οποία θα αναδεικνύουν ακόμη και τους υποψηφίους βουλευτές, στο πρότυπο ενός νέου κόμματος που εισηγείται να μετεξελιχθεί και το Ποτάμι αν η συμπαράταξη με το ΠΑΣΟΚ δεν προχωρήσει.

Οι αντιδράσεις

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ η πιθανολογούμενη πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη. Δεν ισχύει το ίδιο και για τον κρότο στο εσωτερικό του δικού του κόμματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετά στελέχη του Ποταμιού προβεβλημένα και μη, περιμένουν πώς και πώς τις προτάσεις του κ. Θεοδωράκη για να του καταλογίσουν προσωπικές ευθύνες για την πορεία του κόμματος. Πάντως, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News, ο κ. Θεοδωράκης εμφανίζεται σίγουρος ότι το κόμμα του θα παραμείνει αρραγές, όπως και η κοινοβουλευτική ομάδα και δεν έδειξε ανήσυχος ως προς την πιθανότητα διαρροών.

Θεοχάρης και Ελευθεριάδης

Η αισιοδοξία του, πάντως, έρχεται σε αντίθεση με κάποιες πρώτες «δονήσεις» που προήλθαν από τον Χάρη Θεοχάρη. Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ο κ. Θεοχάρης εμφανίστηκε αρκετά σκληρός για το μέλλον του Ποταμιού.  «Η προοπτική αυτόνομης πορείας γύρω από την οποία συστρατευτήκαμε όλοι δεν υφίσταται πια. Το Ποτάμι δεν μπορεί πλέον να δυναμώσει περαιτέρω και να κινηθεί μόνο του», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή έδωσε ένα στίγμα μετεκλογικής συνεργασίας του «μόνο με τις δυνάμεις του εξορθολογισμού, που εκφράζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Τις τελευταίες ημέρες ομάδα εθελοντών του Ποταμιού βολιδοσκόπησε τον κ. Χάρη Θεοχάρη για το αν θα επιθυμούσε να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία, ενώ μετά την άρνησή του ακούγεται ότι η ίδια ομάδα εστράφη στον καθηγητή της Οξφόρδης Παύλο Ελευθεριάδη. Ανεξάρτητα από το ποιος τον προσέγγισε, ο κ. Ελευθεριάδης ανακοίνωσε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Μάλιστα, σε αυτή την ανακοίνωση καταφέρεται εναντίον του Σταύρου Θεοδωράκη σημειώνοντας πως οι ιδέες του Ποταμιού δεν έχουν ηττηθεί.

Σημειωτέον, δε, ότι τα στελέχη που βρίσκονται πια απέναντι στον επικεφαλής του Ποταμιού προτίθενται να καταγγείλουν ως αντιδημοκρατικές και τις θεσμικές διαδικασίες του συνεδρίου, καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί η εκλογή όλων των νεοσύστατων οργάνων τον πρώτο λόγο θα έχει και πάλι ο κ. Θεοδωράκης.

Ο ίδιος, πάντως, φέρεται να θεωρεί ήσσονος σημασίας όλες αυτές τις ενστάσεις. Πιστεύει ότι το σχέδιο διεύρυνσης του κεντρώου χώρου έχει πολλές ελπίδες τούτη τη φορά να επιτευχθεί λόγω και της διαρροής ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμά ότι αναζητούν πολιτική στέγη. Κατά πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα είχε συναντήσεις με τους Κώστα Σημίτη και Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι επίσης φέρονται να επιθυμούν τη συγκρότηση της νέας συμπαράταξης, υπογραμμίζοντας ως αναγκαίο για τη χώρα να υπάρχει ένας τρίτος ισχυρός «παίκτης» στο πολιτικό παιχνίδι.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...