594
Ατέλειωτη ουρά από μετανάστες το πρωί της Κυριακής στην Ειδομένη | Reuters

Μια συμφωνία… άγραφο χαρτί

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2016, 00:04
Ατέλειωτη ουρά από μετανάστες το πρωί της Κυριακής στην Ειδομένη
|Reuters

Μια συμφωνία… άγραφο χαρτί

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2016, 00:04

Περίπου 4.500 αφγανοί πρόσφυγες προσπάθησαν την Κυριακή το πρωί να διαβούν τα σύνορα των Σκοπίων. Επί ματαίω. Τους απαγορεύτηκε η διέλευση με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν στην Ειδομένη.

Από το πρωί της Κυριακής, στο Πολύκαστρο έχουν αποβιβαστεί με λεωφορεία περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι απ’ αυτούς να αποφασίσουν να φτάσουν μέχρι την ουδέτερη ζώνη περπατώντας περίπου 20 χιλιόμετρα.

Ακόμη κι έτσι όμως, βρέθηκαν μπροστά στην άρνηση των Σκοπίων να τους αφήνουν να περάσουν μιας και απαιτούν όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά αργή, ενώ συνολικά περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα περίπου 4.500 άνθρωποι.

Προηγήθηκαν οι Σέρβοι

Στην πραγματικότητα, αυτό που έκαναν τα Σκόπια ήταν απάντηση στην κίνηση της Σερβίας που έκλεισε με τη σειρά της τον βαλκανικό διάδρομο βορειότερα για τους Αφγανούς. Μέχρι πρότινος, υπενθυμίζεται, επιτρεπόταν διέλευση σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Μουζάλας: Παραβίασαν τη συμφωνία

Η αντίδραση της ελληνική πλευράς ήρθε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη  Μουζάλα, ο οποίος μίλησε για τις εξελίξεις στην Ειδομένη κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο Κανάλι της Βουλής το βράδυ της Κυριακής. Ο κ. Μουζάλας χαρακτηριστικά δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν γιατί τα Σκόπια παραβίασαν την συμφωνία των Βρυξελλών που προέβλεπε ρητά ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου τα σύνορα θα είναι ανοιχτά.

«Ηταν μια εξέλιξη που παραβίαζε τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις, καθώς η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το status quo».

Σκληρή στάση από την Αυστρία

Φαίνεται, όμως, ότι η συμφωνία των Βρυξελλών γίνεται άγραφο χαρτί και για την Αυστρία, καθώς σκληραίνει τη στάση της ως προς το θέμα και συγκάλεσε διάσκεψη καλώντας συγκεκριμένες χώρες να πάρουν μέρος.

Συγκεκριμένα, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ συγκαλούν διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για ένα συντονισμό των θέσεών τους στην προσφυγική κρίση. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τη θέσπιση από την αυστριακή κυβέρνηση ανώτερων ημερησίων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και των διερχόμενων προσφύγων από τη χώρα. Ωστόσο, η Αυστρία είχε δεσμευθεί κατά την Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό στις Βρυξέλλες, να ματαιώσει αυτή την διάσκεψη και να μην προβεί σε καμία μονομερή κίνηση ως την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 6 Μαρτίου.

Οπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βιέννη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις χώρες: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.
Λεπτομέρειες για τη διάσκεψη αναμένεται να ανακοινωθούν αρχές της εβδομάδας, ενώ έγινε γνωστό πως σε έναν κύκλο των συζητήσεων της θα συμμετάσχει και ο αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκλοτσιλ (του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος).

Οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών στην Αυστρία -με τους Σοσιαλδημοκράτες -συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, υπουργοί Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, εκτοξεύουν εδώ και εβδομάδες ή ακόμη εδώ και μήνες, φραστικές επιθέσεις και απειλές εναντίον της Ελλάδας για δήθεν μη τήρηση των δεσμεύσεών της, για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν και για μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Τάσσονται, επίσης, υπέρ ακόμη χαμηλότερων ημερήσιων ορίων τόσο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία όσο και στον αριθμό των διερχόμενων προσφύγων- που είναι από την περασμένη Παρασκευή στους 80 και 3.200 αντίστοιχα-, ενώ υποστηρίζουν και ένα κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων, κάτι για το οποίο υπάρχουν προειδοποιήσεις από πολλές πλευρές, πως θα προκαλούσε πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή και κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης στην Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...