470
Το χρυσοπράσινο φύλλο... έγινε μαύρο σαν το κάρβουνο | REUTERS/George Christophorou

Αιγύπτιοι εργάτες οι νεκροί στις πυρκαγιές της Κύπρου

Το χρυσοπράσινο φύλλο... έγινε μαύρο σαν το κάρβουνο
|REUTERS/George Christophorou

Αιγύπτιοι εργάτες οι νεκροί στις πυρκαγιές της Κύπρου

Οι 4 πρώτοι νεκροί, ευχόμαστε να μην υπάρξουν κι άλλοι, από τις πυρκαγιές που καίνε μέρη της νότιας Κύπρου από το πρωί του Σαββάτου, είναι δικοί μας νεκροί. Εργάτες που δουλεύουν στα αγροκτήματα, στις κτηνοτροφικές μας μονάδες, στα εργοστάσια και στα σπίτια μας.

Οι συγκεκριμένοι, που ούτε τα ονόματά τους δεν γνωρίζουμε, πήγαν στην Κύπρο από την Αίγυπτο ως εποχικοί εργάτες – με προσωρινή, βεβαίως, άδεια εργασίας και παραμονής.

Μαθαίνουμε πως όταν ξέσπασε το πρώτο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Αρακαπά, ορεινό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, ειδοποιήθηκαν όλοι οι κάτοικοι να εκκενώσουν την περιοχή. Οι νεαρής ηλικίας αιγύπτιοι εργάτες, δούλευαν σε αγρόκτημα καλλιέργειας ντοματών για τις οποίες φημίζεται η Οδού, ένα ημιορεινό γραφικό χωριό που υπάγεται στην επαρχία Λάρνακας, αλλά βρίσκεται στον ίδιο γειτονικό ορεινό όγκο με αυτόν της Λεμεσού.

Επιβεβαιώνεται ότι ειδοποιήθηκαν και αυτοί, αλλά φαίνεται πως δεν πρόλαβαν. Ήταν τόση η δύναμη του ανέμου, που οι φλόγες θέριζαν τα πάντα με ορμή, μας είπε δημοσιογράφος του «Φιλελεύθερου» Κύπρου που ήταν σε ένα από τα κέντρα επιχειρήσεων. Προσπάθησαν, μας είπε, να φύγουν με φορτηγάκι, με κατεύθυνση την αντίθετη πλευρά από αυτή που ερχόταν η φωτιά. «Ωστόσο, προφανώς λόγω άγχους και φόβου από τους καπνούς, το φορτηγάκι σε  κάποιο σημείο ανατράπηκε σε πλαγιά. Εικάζεται, με βάση το πώς εντοπίστηκαν σήμερα (Κυριακή) το πρωί, ότι εν συνεχεία προσπάθησαν να ανέβουν πεζοί τη βουνοπλαγιά, αλλά δεν τα κατάφεραν. Βρέθηκαν απανθρακωμένοι, περίπου 400 μέτρα από το όχημα».

«Τραγωδία»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που επισκέφθηκε την Κυριακή τις πληγείσες περιοχές, μίλησε για την μεγαλύτερη τραγωδία της Κύπρου μετά την εισβολή από την Τουρκία το 1974. Από αρκετά social media χαρακτηρίστηκε «κάπως υπερβολική» η δήλωση, δεδομένου ότι (1) στις 14 Αυγούστου 2005 έπεσε στο Γραμματικό Αττικής αεροσκάφος της κυπριακής εταιρείας Ηλιος, όπου και οι 121 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, και ( 2) νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την φοβερή έκρηξη σε ναυτική βάση του νησιού, στο Μαρί, όπου 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 11 Ιουλίου 2021 – σε λίγες μέρες, 10 χρόνια!

Η δήλωση Αναστασιάδη, όπως μας εξηγήθηκε από άνθρωπο που είναι κοντά του, δεν αφορά μόνο 4 νεκρούς, αλλά ίσως και πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια, τις δουλειές και τις περιουσίες τους, ενώ δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η εξαιρετικά μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε σε όλη την περιοχή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι όσοι έχασαν περιουσίες θα αποζημιωθούν «εις το έπακρον», και επίσης ότι το κράτος θα συμπαρασταθεί και στις οικογένειες των θυμάτων.

Επισημαίνεται ταυτόχρονα, ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου κατάγεται από την Λεμεσό και όλες αυτές οι γύρω περιοχές του είναι εξαιρετικά οικείες – «τα χωριά μου», τα λέει πάντα.

Οπως και νά ΄χει, εάν υπάρχει ένα στοιχείο… υπερρεαλισμού που σίγουρα θα το πιάσουν τα κυπριακά ΜΜΕ οσονούπω, είναι ότι όλες οι μεγάλες τραγωδίες της Κύπρου, συμβαίνουν τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο. Κάποτε ένας φίλος έλεγε ότι πρέπει να τους διαγράψουμε από το ημερολόγιο, «και να έχουμε μόνο έτη 10 μηνών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...