445
Σύννεφα για την Google που δεν κατάφερε να κρατήσει τα χέρια της... καθαρά και αποφάσισε να συλλέξει παράνομα προσωπικά δεδομένα εκατ. χρηστών - που τώρα ζητούν αποζημιώσεις | Reuters

H Google «χρωστάει» σε εκατομμύρια χρήστες iPhone

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2018, 12:15
Σύννεφα για την Google που δεν κατάφερε να κρατήσει τα χέρια της... καθαρά και αποφάσισε να συλλέξει παράνομα προσωπικά δεδομένα εκατ. χρηστών - που τώρα ζητούν αποζημιώσεις
|Reuters

H Google «χρωστάει» σε εκατομμύρια χρήστες iPhone

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2018, 12:15

Ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος για το σκάνδαλο υφαρπαγής προσωπικών δεδομένων από το Facebook στο εδώλιο του κατηγορούμενου για ανάλογη υπόθεση βρίσκεται η Google. Ο γίγαντας του Διαδικτύου κατηγορείται ότι υπέκλεψε προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων κατόχων iPhone, τα επεξεργάστηκε και τα παρέδωσε σε διαφημιζόμενους.

Το 2012 ένας ειδικός διαπίστωσε ότι στην εφαρμογή αναζήτησης Safari της Apple υπήρχε ένα κενό ασφαλείας το οποίο έσπευσε να εκμεταλλευτεί η Google συλλέγοντας προσωπικά δεδομένα κατόχων iPhone για διάστημα επτά μηνών. Από τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι υπήρξε παρακολούθηση, καταγραφή και ταξινόμηση προσωπικών δεδομένων 4,4 εκατ. κάτοχων iPhone.

O γίγαντας των διαδικτυακών υπηρεσιών καταγγέλλεται ότι συγκέντρωνε πληροφορίες για την φυλή, τα φυσικά χαρακτηριστικά , την κατάσταση της υγείας, τις πολιτικές πεποιθήσεις, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, την κοινωνική και οικονομική τάξη, καταναλωτικές συνήθειες και δεδομένα τοποθεσιών όλων αυτών των ατόμων. Στην συνέχεια γινόταν περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων ώστε να προκύπτουν επιπλέον στοιχεία για κάθε άτομο όπως το αν είναι λάτρης κάποιου σπορ, αν έχει τάση στις εφήμερες σχέσεις κ.α. Αφού γινόταν η ταξινόμηση και κατηγοριοποίηση αυτών των ατόμων τα στοιχεία αυτά παραδίδονταν σε διαφημιζόμενους ώστε να αναπτύσσουν στρατηγικές που να στοχεύουν στην κάθε κατηγορία ατόμων ή ακόμη και πιο προσωποποιημένες τακτικές.

Κάποιοι από τους χρήστες που γνωρίζουν ότι είναι ανάμεσα σε αυτούς που υπεκλάπησαν προσωπικά τους δεδομένα συνασπίστηκαν δημιουργώντας μια ομάδα με την επωνυμία «Google You Owe Us», (Google Μας Χρωστάς). Η ομάδα αυτή με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Λόιντ, πρώην διευθυντή της γνωστής πλατφόρμας κριτικής προϊόντων και σύγκρισης τιμών Which?, κατέθεσε αγωγή εναντίον της Google.

google-you-owe-us

Οπως γράφει η Daily Mail, η Google αντιμετώπισε και στις ΗΠΑ το ίδιο πρόβλημα αλλά κατάφερε η υπόθεση να μην πάρει δημοσιότητα και να πληρώσει σε όσους την κατήγγειλαν ένα ποσό που δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. δολάρια. Αυτή την φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού στην αγωγή που άρχισε να συζητείται την Δευτέρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας οι δικηγόροι της ομάδας Google You Owe Us έχουν θέσει ως στόχο αποζημιώσεις ύψους ενός δισ. ευρώ ενώ κάποιοι που γνωρίζουν από τέτοιες υποθέσεις αναφέρουν ότι αν τελικά η Google καταδικαστεί το ύψος της αποζημίωσης μπορεί να ξεπεράσει τα τρία δισ. ευρώ!

Η Google βρίσκεται προς το παρόν σε κατάσταση άμυνας αλλά και εμφανούς αμηχανίας. Οι δικηγόροι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι ο Λόιντ έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση όχι για να βρεθεί μια δίκαιη λύση για τα θύματα της υποκλοπής αλλά μόνο για να δυσφημιστεί η Google. Δεν το λες και πολύ ισχυρό νομικό επιχείρημα αυτό…

Την ίδια στιγμή στελέχη της Google αναφέρουν ότι πρόκειται για μια ιστορία που συνέβη πριν από έξι χρόνια και ότι συνέβη έχει πλέον παραγραφεί και δεν μπορεί η εταιρεία να υποστεί κάποια συνέπεια πλέον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...