215
Ενα πρατήριο της Petrobras στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στο βάθος διακρίνεται ο Ιησούς του Κορκοβάδο. Ισως και μια ελληνική συμμετοχή στο σκάνδαλο | EPA/Marcelo Sayao

Αγγίζει την Ελλάδα το σκάνδαλο Petrobras;

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2017, 14:31
Ενα πρατήριο της Petrobras στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στο βάθος διακρίνεται ο Ιησούς του Κορκοβάδο. Ισως και μια ελληνική συμμετοχή στο σκάνδαλο
|EPA/Marcelo Sayao

Αγγίζει την Ελλάδα το σκάνδαλο Petrobras;

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2017, 14:31

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις πιθανές ελληνικές προεκτάσεις του κολοσσιαίου σκανδάλου της βραζιλιάνικης κρατικής εταιρίας Petrobras, διέταξε την Παρασκευή η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Οι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης αναλαμβάνουν να ερευνήσουν ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων ως προς ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με tovima.gr, αφορμή για την έρευνα στάθηκε η κατάθεση του πρώην διευθυντή της βραζιλιάνικης κρατικής εταιρείας Petrobras, Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα, ο οποίος φέρεται να ανέφερε στις βραζιλιάνικες αρχές ότι ο Πρόξενος επί τιμή της Ελλάδας στη Βραζιλία Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης, του έδωσε το ποσό των 530.000 δολαρίων, προκειμένου να χρηματίσει ηγετικά στελέχη της Petrobras.

Ο διπλωμάτης, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση, μετέδιδε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με ναυλοσύμφωνα που σχεδίαζε να βγάλει στην αγορά η βραζιλιάνικη εταιρεία. Τις πληροφορίες αυτές τις μετέδιδε σε τουλάχιστον 20 εταιρείες, με τις περισσότερες αν όχι όλες να ελέγχονται από έλληνες εφοπλιστές, με στόχο την προσαρμογή των προσφορών τους σε συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Ασφαλώς ο πιθανός ελληνικός ρόλος στο σκάνδαλο είναι μικρός σε μια υπόθεση στην οποία έχει εμπλακεί το μισό πολιτικό σύστημα της Βραζιλίας έχει οδηγήσει στην αποπομπή της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ και την απαγγελία κατηγοριών στον προκάτοχό της Λούλα ντα Σίλβα. Από το σκάνδαλο δεν έχει ξεφύγει ούτε ο νυν πρόεδρος της χώρας Μικέλ Τεμέρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...