627
«Εγώ δεν θα έχω την τύχη του Τσοχατζόπουλου» μοιάζει να λέει στους αντιπάλους του ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα. Θα τα καταφέρει; | REUTERS/Ueslei Marcelino

Βραζιλία: Ο Λούλα, τα «δωράκια» και ο επίμονος δικαστής

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2017, 19:25
«Εγώ δεν θα έχω την τύχη του Τσοχατζόπουλου» μοιάζει να λέει στους αντιπάλους του ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα. Θα τα καταφέρει;
|REUTERS/Ueslei Marcelino

Βραζιλία: Ο Λούλα, τα «δωράκια» και ο επίμονος δικαστής

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2017, 19:25

Η μεταφορική εταιρία που ανέλαβε τη μετακόμιση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα από το προεδρικό μέγαρο της Μπραζίλια στις 31 Οκτωβρίου 2010 όταν έληξε η προεδρική του θητεία θα πρέπει να είχε πολλή δουλειά. Γιατί ο πρώην πρόεδρος είχε πολλές κούτες. Πάρα πολλές. Λέγεται ότι μετέφερε 800.000 αντικείμενα. Η βραζιλιάνικη εφημερίδα «O Globo» αναφέρει κάποια από αυτά: ένα ξίφος από χρυσό με θήκη διακοσμημένη με ρουμπίνια και σμαράγδια, δώρο του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ένα ζευγάρι ασημένια κύπελλα, δώρο της βασίλισσας Ελισάβετ, τον μπερέ του Αϊρτον Σένα κ.ά.

Την περασμένη Παρασκευή η «Νέμεσις» του Λούλα, ο δικαστής Σέρζιο Μόρο, οποίος έχει αναλάβει τις έρευνες για το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς της πετρελαϊκής εταιρίας Petrobras, διέταξε τον πρώην πρόεδρο να επιστρέψει 26 από τα 186 δώρα που βρέθηκαν τον περασμένο Μάρτιο σε θυρίδα στην τράπεζα Banco do Brasil στο Σάο Πάολο.

Miro_knife
Ενα ξίφος με λαβή από ελαφαντοστούν και ένα γλυπτό του Χουάν Μιρό. Ο Λούλα θα πρέπει να τα αποδώσει στο βραζιλιάνικο Δημόσιο

Ανάμεσα στους «θησαυρούς» του περιλαμβάνονται τρία σπαθιά, ένα γλυπτό του Χουάν Μιρό, ένα ξίφος με λαβή από ελεφαντοστούν και ρουμπίνια. «Οι πολιτικοί δεν επιτρέπεται να δέχονται δώρα τέτοιας αξίας αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί κάποιες φορές τότε αυτά πρέπει να αποδίδονται στο Δημόσιο» δήλωσε ο δικαστής Μόρο.

Τα αντικείμενα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε μία θυρίδα στο όνομα της συζύγου του Λούλα (που δεν είναι πλέον εν ζωή) και του γιου του Φάμπιο Λουίς. O Λούλα κατηγορείται ότι έλαβε χρηματικά ποσά και δώρα από την κατασκευαστική εταιρία Oas, μία από τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο πολυδαίδαλο σκάνδαλο της Petrobras. Σύμφωνα μάλιστα με το κατηγορητήριο ,η Oas ανέλαβε ακόμα και τα έξοδα μεταφοράς των δώρων από την πρωτεύουσα Μπραζίλια στο Σάο Πάολο, καθώς και τα έξοδα της θυρίδας.

Ο πρώην πρόεδρος έχει μπροστά του έναν δικαστικό μαραθώνιο. Πρέπει να αντιμετωπίσει πέντε δίκες για διαφθορά, ενώ βρίσκεται στο στόχαστρο έξι εισαγγελικών ερευνών. Πρόσφατα στη φαρέτρα των δικαστικών προστέθηκαν οι μαρτυρίες στελεχών των υπό έρευνα εταιριών που δέχτηκαν να μιλήσουν με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής τους.

Οι δικηγόροι του Λούλα, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, κάνουν λόγο για «οργανωμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος» του πρώην προέδρου με στόχο να εμποδίσουν τη συμμετοχή του στην πολιτική ζωή της χώρας.

moro
«Οι πολιτικοί δεν επιτρέπεται να δέχονται δώρα τέτοιας αξίας αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί κάποιες φορές τότε αυτά πρέπει να αποδίδονται στο Δημόσιο» δήλωσε ο δικαστής Μόρο

Το σκάνδαλο μπορεί να πλήγωσε τον Λούλα αλλά δεν τον έριξε κάτω. Παρά τα όσα έχουν γίνει παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής, σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018 και θεωρείται το μεγάλο φαβορί. Εκτός και αν στο μεταξύ συλληφθεί.

Η τελευταία δημοσκόπηση τον δίνει καθαρά στην πρώτη θέση με ένα 30%, ενώ φαίνεται να αυξάνει τη διαφορά από τους κυριότερους αντιπάλους του, την υποψήφια της Αριστεράς Μαρίνα Σίλβα και τον εκλεκτό της Δεξιάς Zαϊρ Μπολσονάρο.

Ο πρώην πρόεδρος και επικεφαλής του Κόμματος των Εργατών δείχνει στους αντιπάλους του ότι  είναι σκληρό καρύδι και ότι δεν έχει πρόθεση να καταθέσει τα όπλα. «Αν έχετε αποδείξεις εναντίον μου ανακοινώστε τις» πετά το γάντι στους δικαστές και επιμένει ότι είναι θύμα συνωμοσίας.

Στις 10 Μαΐου θα παιχτεί η επόμενη πράξη του δράματος. Ο Λούλα θα βρεθεί απέναντι στον δικαστή Μόρο με την κατηγορία ότι απέκρυψε περιουσιακά στοιχεία σκοτεινής προέλευσης, μεταξύ των οποίων και ένα διαμέρισμα στο Σάο Πάολο, σε κτίριο που κατασκεύασε η κατασκευαστική Oas.

«Υστερα από τόσα χρόνια κατηγοριών απέναντι στις οποίες δεν μου δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να υπερασπίσω τον εαυτό μου, επιτέλους θα μπορέσω να πω τη δική μου εκδοχή» ανέφερε ο υπόδικος πρώην πρόεδρος πριν από λίγες ημέρες. Το παιχνίδι είναι ακόμα ανοιχτό για τον Λούλα και η μάχη για τις επόμενες εκλογές ακόμα στην αρχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...