726
Ο Ρικ Πιτίνο σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο -αγωνίας; απελπισίας;- στο ματς του Παναθηναϊκού με την Αρμάνι στο Μιλάνο | INTIMEsports

Αυτόν τον γρίφο δεν τον λύνει ούτε ο Πιτίνο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2020, 15:56
Ο Ρικ Πιτίνο σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο -αγωνίας; απελπισίας;- στο ματς του Παναθηναϊκού με την Αρμάνι στο Μιλάνο
|INTIMEsports

Αυτόν τον γρίφο δεν τον λύνει ούτε ο Πιτίνο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2020, 15:56

Στο «Φόρουμ» του Μιλάνο η Αρμάνι «σκότωσε» τον Παναθηναϊκό, πυροβολώντας τον 30 φορές από τα 6,75 μέτρα. Δεκατέσσερις από τις «σφαίρες» βρήκαν στόχο. Τόσες του είχε ρίξει και η Ρεάλ Μαδρίτης, 15 η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 18 η ΑΕΚ… Σε δύο ματς με αντίπαλο την ιταλική ομάδα ο «Εξάστερος» δέχτηκε, στο σύνολο, 28 τρίποντα. Δηλαδή, 84 πόντους. Ακόμη και για έναν Hall of Famer προπονητή, όπως ο Ρικ Πιτίνο, το τεράστιο πρόβλημα που έχει εφέτος στην περιφερειακή άμυνα παραμένει άλυτο.

Ισως και να μην υπάρχει λύση, με το συγκεκριμένο ρόστερ. Ο Τζίμερ Φριντέτ είναι παραπάνω από απαραίτητος στην επίθεση (χθες πέτυχε 28 πόντους), όμως μαρκάρει… με τα μάτια. Ο Ντεσόν Τόμας «τα βάζει», αλλά υστερεί δραματικά στα (επιθετικά) ριμπάουντ. Ο Ταϊρίς Ράις είναι… με τα φεγγάρια του. Ο Νίκος Παππάς, εκτός rotation. Ο ένας περιφερειακός… έχει μαλώσει με την άμυνα, ο άλλος είναι κοντός για τη θέση, και ο Νικ Καλάθης (που από την αρχή της σεζόν αγωνίζεται χωρίς «ανάσα») τρέχει να διορθώσει τα αδιόρθωτα – πόσο να αντέξει;

Ο Πιτίνο εξάντλησε όλα του τα «κόλπα», όμως κανένα απ’ όσα δοκίμασε δεν έφερε θετικό αποτέλεσμα. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ο κόουτς του διπλανού πάγκου, Ετορε Μεσίνα, είχε στοχεύσει τις επιθέσεις της Αρμάνι πάνω στον «αδύναμο κρίκο», Φριντέτ. Για τρίτο παιχνίδι στη σειρά ο Παναθηναϊκός δέχτηκε σχεδόν 100 πόντους. Παρουσιάζει μία από τις χειρότερες άμυνες στη διοργάνωση. Και φαίνεται πως η αναμενόμενη προσθήκη του 33χρονου καναδού γκαρντ, Αντι Ράουτινς, είναι η τελευταία του ελπίδα για να διορθώσει, κάπως, τα πράγματα.

Στα ματς που χάνει, η ομάδα του Μιλάνο σουτάρει από μακριά με ποσοστό ευστοχίας γύρω στο 35%. Σε αυτά που κερδίζει, με 43%. Ο Παναθηναϊκός της επέτρεψε να ανέβει στο 43,7%, αφήνοντας τους παίκτες της να σκοράρουν σχεδόν ανενόχλητοι σε πολλές περιπτώσεις. Ηταν αδύνατο να μη νικήσει (96-87), όπως υπογράμμισε και ο Πιτίνο μετά τη λήξη του αγώνα: «Δεν μπορείς να κερδίζεις, όταν αφήνεις τις άλλες ομάδες να σουτάρουν με αυτά τα ποσοστά. Ηθελα, η ομάδα μου να κρατήσει τους αντιπάλους στο 33% στο τρίποντο, ή ακόμη πιο χαμηλά».

Ο «Εξάστερος» ήταν μετριότατος και στην επίθεση, παρά τους 87 πόντους που έβαλε. Πολλοί από αυτούς σημειώθηκαν όταν το ματς είχε, πια, κριθεί. Ο δαιμόνιος Μεσίνα εξουδετέρωσε τον (εμφανώς καταπονημένο) Καλάθη, δυσκολεύοντάς τον ακόμη και στην παραλαβή της μπάλας. Ο αρχηγός πέτυχε μόλις τέσσερις πόντους, με 1/10 σουτ εντός πεδιάς. Και οι περισσότερες από τις 11 ασίστ που μοίρασε, ήρθαν σε «αδιάφορα» σημεία του αγώνα. Καλώς ή κακώς, ο Παναθηναϊκός είναι «ομάδα του Νικ». Οταν εκείνος είναι καλά, οι «Πράσινοι» μπορούν να νικήσουν ακόμη και την πρωταθλήτρια Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στην έδρα της. Οταν δεν είναι, οι 28 πόντοι του Φριντέτ (ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα), οι 15 του Τόμας και οι 10 του Μήτογλου, στο τέλος δεν έχουν αντίκρυσμα.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο «Φόρουμ» χαλαρά (σε όλο το πρώτο ημίχρονο έκανε μόλις πέντε φάουλ!), απέναντι σε μια ομάδα που στα τελευταία ματς είχε αποδοκιμαστεί από το κοινό της. Της «χάρισε» καλάθια που της έδωσαν αυτοπεποίθηση. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, το σκορ τού είχε, ήδη, ξεφύγει. «Ξύπνησε» στο τρίτο δεκάλεπτο, όμως στο πιο κρίσιμο σημείο άρχισε να χάνει τα ριμπάουντ, που είναι η άλλη μεγάλη του πληγή. Στην τελευταία περίοδο σκόραρε 30 πόντους, αλλά ήταν αργά.

Καλύτερα να είχε χάσει στη Ρωσία και να κέρδιζε χθες. Διότι η Αρμάνι, που τον νίκησε και στο ΟΑΚΑ, τώρα έχει το πάνω χέρι σε ενδεχόμενη ισοβαθμία. Που δεν είναι διόλου απίθανη, αφού σήμερα οι δύο ομάδες έχουν ακριβώς το ίδιο ρεκόρ (10-8). Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι ο μήνας – «φωτιά» ολοκληρώθηκε. Το πρόγραμμα που ακολουθεί, είναι (θεωρητικά) πολύ πιο βατό. Την προσεχή εβδομάδα οι «Πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν, στο ΟΑΚΑ, την Μπάγερν (15/1) και τη Ζαλγκίρις (17/1). Κι έπειτα, τη Βιλερμπάν (εντός), τη Βαλένθια (εκτός), τον Ερυθρό Αστέρα (εκτός) και τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (εντός). Είναι στο χέρι τους να «χτίσουν» ένα σερί νικών, προτού δώσουν τις μάχες τους με την Μπαρτσελόνα (εντός) και τη Ρεάλ Μαδρίτης (εκτός).

Ο Πιτίνο ζήτησε το «απόλυτο» στα τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια, και μια νίκη ακόμη: στη Βαλένθια, ή στο Βελιγράδι. Με αυτά τα αποτελέσματα, η πρόκριση στα πλέι-οφ θα είναι (σχεδόν) δεδομένη. Οσο για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, που μπορεί να χάθηκε χθες στο Μιλάνο, ποιος νοιάζεται; Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα, η εκπληκτική Εφές, η πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, ακόμη και η «ατσάλινη» Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου, είναι εξίσου τρομακτικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...