594
Ο Ντόναλντ Τραμπ το παίζει «επιχειρησιακός». Φοράει στρατιωτικό τζάκετ και επιβιβάζεται στο αεροπλανοφόρο «Τζέραλντ Φορντ» | REUTERS/Jonathan Ernst

Αυτοεξαιρείται από τις έρευνες για τους Ρώσους ο Σέσιονς, τον στηρίζει ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2017, 08:01
Ο Ντόναλντ Τραμπ το παίζει «επιχειρησιακός». Φοράει στρατιωτικό τζάκετ και επιβιβάζεται στο αεροπλανοφόρο «Τζέραλντ Φορντ»
|REUTERS/Jonathan Ernst

Αυτοεξαιρείται από τις έρευνες για τους Ρώσους ο Σέσιονς, τον στηρίζει ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2017, 08:01

Την αυτοεξαίρεσή του από τις ομοσπονδιακές έρευνες για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και την πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς, μολονότι εκ της θέσεώς του είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να εποπτεύσει τέτοιου είδους διαδικασίες.

«Αποφάσισα να αυτοεξαιρεθώ από οποιεσδήποτε εν εξελίξει ή μελλοντικές έρευνες που αφορούν την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά προς τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου αργά την Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Επανέλαβε ότι δεν συναντήθηκε με κανέναν ρώσο αξιωματούχο για να συζητήσουν για την προεκλογική εκστρατεία και ότι δεν έχει πει ψέματα για αυτό, μολονότι η Washington Post επιμένει ότι είχε τουλάχιστον δύο ραντεβού με τον προεσβευτή της Ρωσίας, τα οποία δεν ανέφερε, αν και ρωτήθηκε, κατά την ακρόασή του στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας που ενέκρινε τον διορισμό του.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ τόνισε νωρίτερα ότι οι συζητήσεις που είχε τον περασμένο χρόνο ο Σέσιονς με τον πρεσβευτή της Ρωσίας Σεργκέι Κίσλιακ δεν σχετίζονταν με τον ρόλο του ως συμβούλου που είχε στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αλλά αποκλειστικά το έργο του Σέσιονς ως γερουσιαστή, μέλους της επιτροπής για θέματα Ενόπλων Δυνάμεων.

Τον υπουργό κάλυψε και ο πρόεδρος Τραμπ. Οπως είπε στο Reuters, αλλά και στο Twitter: «Ο Τζεφ Σέσιονς είναι έντιμος άνθρωπος. Δεν είπε κάτι λανθασμένο. Θα μπορούσε να το είχε διατυπώσει με περισσότερη ακρίβεια, αλλά είναι σαφές ότι δεν ήταν από πρόθεση». Ωστόσο, επιτέθηκε και κατά των Δημοκρατικών, για τους οποίους είπε ότι το παρακάνουν ενώ μίλησε και για «κυνήγι μαγισσών».

Σε άλλη ευκαιρία, ο πρόεδρος Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους ότι «δεν γνώριζε» ο ίδιος για την συνάντηση του με τον ρώσο αξιωματούχο

Η δήλωση του υπουργού έρχεται μετά τις αποκαλύψεις από την Washington Post ότι συναντήθηκε δύο φορές, πέρυσι τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός δεν διέψευσε τη συνάντηση, αλλά αρνήθηκε ότι σχετίζονταν με τις εκλογές στις ΗΠΑ. Η Μόσχα μίλησε και αυτή από τη πλευρά της για συναντήσεις ρουτίνας. Σημειώνεται ότι ο Σέσιονς ήταν ένας από τους ένθερμούς υποστηρικτές του Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο.

Εν τω μεταξύ, ο Σέσιονς βρίσκεται στο στόχαστρο έντονων επικρίσεων από την πλευρά των Δημοκρατικών που καλούν στην παραίτησή του υπουργού. Τον κατηγορούν ότι διέπραξε το αδίκημα της ψευδορκίας διότι αρνήθηκε ότι είχε επαφές με ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της ένορκης κατάθεσής του στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του.

Οι συναντήσεις και το περιεχόμενό τους ανανεώνουν την συζήτηση για την επιρροή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και τους τρόπους με την οποία έγινε. Σειρά ενδείξεων δείχνουν ότι υπήρξε κάποια συντονισμένη προσπάθεια κατά της εκλογής της Χίλαρι Κλίντον, αλλά δεν έχει απαντηθεί το αν η Μόσχα συνεργαζόταν με την πλευρά του Τραμπ.

Τα χακαρισμένα emails του Μάικ Πενς

Τα προβλήματα για την ομάδα Τραμπ δεν σταματούν εκεί. Ακουμπούν και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Η εφημερίδα Indianapolis Star αποκάλυψε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, χρησιμοποιούσε τον προσωπικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά την άσκηση των επίσημων καθηκόντων του όταν ήταν κυβερνήτης της Πολιτείας της Ιντιάνας, και σε ορισμένες περιπτώσεις συζητούσε λεπτά θέματα και ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Μάλιστα ο λογαριασμός του παραβιάστηκε από κυβερνοπειρατές το περασμένο καλοκαίρι.

Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παραδόθηκαν στη Σταρ κατόπιν αιτήματός της προς τις αρχές δείχνουν πως ο Πενς επικοινωνούσε μέσω του λογαριασμού του στην AOL με συνεργάτες του για διάφορα θέματα, από τις ασφαλείς θύρες στην κατοικία του κυβερνήτη ως την αντίδραση της Πολιτείας σε τρομοκρατικές ενέργειες διεθνώς, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο νόμος στην Ιντιάνα πάντως δεν απαγορεύει στους δημόσιους λειτουργούς της Πολιτείας να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, προστίθεται στο δημοσίευμα της Σταρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...