464
Το ζεύγος Τραμπ με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' | Steve Parsons/Pool via REUTERS

Ο Τραμπ έφυγε από το Λονδίνο και άφησε (διπλωματικά) συντρίμμια

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2018, 11:17
Το ζεύγος Τραμπ με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'
|Steve Parsons/Pool via REUTERS

Ο Τραμπ έφυγε από το Λονδίνο και άφησε (διπλωματικά) συντρίμμια

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2018, 11:17

Eνα ακόμη από τα πολλά Σαββατοκύριακα που αφιερώνει στο γκολφ θα περάσει ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά στις εγκαταστάσεις που κατέχει στη Σκωτία. Τον περιμένει μία κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα στη Φινλανδία.

Νωρίτερα, είχε περάσει κάτι περισσότερο από ένα 24ωρο στο Λονδίνο, είχε προλάβει όμως να προκαλέσει ένα μικρό διπλωματικό χάος με την ασυνήθιστη επίθεση κατά της Τερέζα Μέι, όσο και αν στη συνέχεια επιχείρησε να ανασκευάσει.

Και όπως σχολιάζει ο Guardian, θα συγχωρούσαμε την Τερέζα Μέι αν μετά την αναχώρηση του Τραμπ για τη Σκωτία έβγαλε έναν αναστεναγμό ανακούφισης.

Η επίσκεψη του Τραμπ, η πρώτη στον πιο στενό του σύμμαχο μετά από 1,5 χρόνο θητείας, δεν έμοιαζε με καμία προηγούμενη αμερικανού προέδρου. Δεν ήταν η επίσημη την οποία είχε υποσχεθεί από το 2017 κιόλας ο Τραμπ.

Περιορίστηκε σε ένα δείπνο, συνομιλίες στην επίσημη εξοχική κατοικία της βρετανής πρωθυπουργού και ένα τσάι με τη βασίλισσα όπου ο Τραμπ περίπου καταπάτησε κάθε έννοια πρωτοκόλλου.

Είχε όμως και ογκώδεις διαδηλώσεις που δυσαρέστησαν τον πρόεδρο, που θεωρούσε το Λονδίνο μία από τις αγαπημένες του πόλεις, όπως έλεγε τουλάχιστον.

2018-07-13T143837Z_400922709_RC1739299FD0_RTRMADP_3_USA-TRUMP-BRITAIN
Ενα ιδιαίτερα επιτυχημένο πλακάτ κατά του Τραμπ στη διαδήλωση στο Λονδίνο (REUTERS/Yves Herman)

Πριν φτάσει στη Βρετανία, από τις σελίδες της Sun (ιδιοκτησίας Ρούπερτ Μέρντοχ) είχε αδειάσει την Τερέζα Μέι για τον τρόπο που χειρίζεται το Brexit, είχε προειδοποιήσει ότι όπως πάνε τα πράγματα δεν θα είναι εφικτή η εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία ενώ είχε εκφραστεί θετικά για τον Μπόρις Τζόνσον.

Αργότερα στο πλευρό της Μέι, έπλεξε το εγκώμιο της σχέσης τους και κατηγόρησε τη Sun ότι… δεν έβαλε τα κομμάτια όπου μιλά θετικά για την πρωθυπουργό. Όσο για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βρετανία είπε ότι «πιο σπέσιαλ δεν γίνεται να είναι».

2018-07-13T162732Z_629246201_RC1A1AA9A5E0_RTRMADP_3_USA-TRUMP-BRITAIN
Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Ντόναλντ Τραμπ πριν επιθεωρήσουν το τιμητικό άγημα (REUTERS/Kevin Lamarque)

Η ημέρα είχε και άλλα στραβοπατήματα, αυτή τη φορά δίπλα στη βασίλισσα.

Εδώ ήταν περισσότερο συγκρατημένος σε σχέση με τους τρόπους που δείχνει για άλλους ηγέτες, οι κάμερες όπως έπιασαν και εδώ στιγμές αμηχανίας με την βασίλισσα να σπεύδει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Είναι ο 12ος πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντά η Ελισάβετ Β’.

Τι θα μπορούσαμε όμως να περιμένουμε από το Ελσίνκι, τον επόμενο σταθμό της μίνι περιοδείας του Τραμπ στην Ευρώπη, και τη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο πρόεδρο;

Το Κρεμλίνο φαίνεται να ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια επίσκεψη του Τραμπ στην Μόσχα και μια αντίστοιχη του Πούτιν στην Ουάσινγκτον. Ελπίζει ακόμη ότι θα αποτελέσει το ξεκίνημα ενός ξεπαγώματος που θα επιτρέψει τη σταδιακή ανοικοδόμηση των σχέσεων.

Αλλά πάντως καμία πλευρά δεν αναμένει ότι η σύνοδος της Δευτέρας, η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών, θα αποδώσει κάτι εντυπωσιακό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...