275
Ο Καρλ Νεχάμερ, καγκελάριος της Αυστρίας, ανακοινώνει μέτρα για τον κορονοϊό | REUTERS/Lisi Niesner

Αυστρία: Τέλος στο lockdown των ανεμβολίαστων

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 14:23
Ο Καρλ Νεχάμερ, καγκελάριος της Αυστρίας, ανακοινώνει μέτρα για τον κορονοϊό
|REUTERS/Lisi Niesner

Αυστρία: Τέλος στο lockdown των ανεμβολίαστων

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 14:23

Το lockdown της Αυστρίας για όσους δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα λήξει τη Δευτέρα διότι η πίεση στα νοσοκομεία έχει χαλαρώσει, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται λόγω του Ομικρον, ωστόσο το ποσοστό κάλυψης κλινών σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας μειώνεται.

Τα κρούσματα ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ πάνω από τα 30.000 την Τετάρτη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι θα φθάσουν στο αποκορύφωμά τους, γύρω στα 35-40.000, τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το lockdown για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση απειλής για μεγάλη επιβάρυνση των μονάδων εντατικής θεραπείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί δεν το θεωρούν πλέον απαραίτητο.

Από τις 19 Νοεμβρίου, οι πολίτες που δεν είναι εμβολιασμένοι έναντι της Covid-19 βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, το οποίο σημαίνει ότι επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους για συγκεκριμένους μόνο λόγους, όπως για να εργαστούν ή να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Το μέτρο, που ανεστάλη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, έχει δεχθεί κριτική, καθώς έχει θεωρηθεί πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αρχικά, το lockdown ήταν γενικό και θα ίσχυε για 20 ημέρες. Τον Δεκέμβριο όμως, καταργήθηκε μόνο για τους εμβολιασμένους.

Πάντως, ο περιορισμός θα αρθεί μόνο για τις μετακινήσεις και οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες, όπως το να πάνε σε εστιατόριο ή να κάνουν μη απαραίτητες αγορές, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού, που είναι από τα χαμηλότερα στη δυτική Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που έχει ανακοινώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον γενικό πληθυσμό, ξεκινώντας από την 1η Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News