350
Μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάζονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, τον Ιούνιο | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση 25% στις αφίξεις των μεταναστών στα ελληνικά νησιά τον Ιούλιο

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2019, 12:32
Μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάζονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, τον Ιούνιο
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση 25% στις αφίξεις των μεταναστών στα ελληνικά νησιά τον Ιούλιο

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2019, 12:32

Οι μετανάστες και πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αυξήθηκαν κατά 25% τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Frontex, που προσθέτει ότι η πιο δημοφιλής διαδρομή για τις μεταναστευτικές ροές παραμένει η ανατολική Μεσόγειος και τα ελληνικά νησιά με σχεδόν 5.800 ανιχνεύσεις τον Ιούλιο (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η Κύπρος).

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή ήταν Αφγανοί.

Συνολικά στην Ευρώπη, τον Ιούλιο παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της τάξης του 4% στις παράνομες διελεύσεις σε σχέση με τον Ιούνιο, φτάνοντας τις 10.500.

Ομως, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το σύνολο των ανιχνεύσεων για τους πρώτους επτά μήνες του 2019 (54.300) παραμένει 30% μειωμένο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, οι συνολικές ανιχνεύσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 6% από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σε σχεδόν 28.200.

Ωστόσο, παρά τη μείωση, ο αριθμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Για αυτό άλλωστε, σε όλα τα νησιωτικά κέντρα υποδοχής μεταναστών επικρατούν ξανά ασφυκτικές συνθήκες.

Οπως έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι, αναμένεται να ξεκινήσει πάλι η απομάκρυνση μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Στη διαδρομή της δυτικής Μεσογείου, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών αυξήθηκε κατά 22% από τον προηγούμενο μήνα σε σχεδόν 2.900. Το σύνολο για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου ανήλθε σε πάνω από 13.000, 41% λιγότερο από ό,τι την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό ανιχνευθέντων μεταναστών στη διαδρομή της δυτικής Μεσογείου.

Ο αριθμός των μεταναστών που διήλθαν από την κεντρική Μεσόγειο τον Ιούλιο ανήλθε στους 1.100. Το σύνολο για το πρώτο επτάμηνο του έτους ήταν αυξημένο κατά 25% από πέρυσι, φτάνοντας περίπου τις 4.900.

Οι Τυνήσιοι, Σουδανοί και Πακιστανοί ήταν οι εθνικότητες που εντοπίστηκαν περισσότερο σε αυτή τη διαδρομή κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Τέλος, περίπου 460 ανιχνεύσεις καταγράφηκαν στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων τον Ιούλιο. Το σύνολο για τους πρώτους έξι μήνες έφτασε τις 5.800, διπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι υπήκοοι του Αφγανιστάν και του Ιράν αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...