504
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Μόρια, τον Ιούλιο | Intimenews

«Ασφυκτιούν» τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στα νησιά

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2019, 15:01
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Μόρια, τον Ιούλιο
|Intimenews

«Ασφυκτιούν» τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στα νησιά

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2019, 15:01

«Ασφυκτιούν» όλα τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα, καθώς έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μόρια της Λέσβου, αλλά και στη Σάμο.

Συγκεκριμένα, στο ΚΥΤ της Μόριας βρίσκονται 7.370 άτομα, τη στιγμή που η χωρητικότητα δεν υπερβαίνει τις 3.000. Στο κέντρο της Σάμου βρίσκονται 3.568 άτομα, ενώ η δυναμικότητα δεν ξεπερνά τις 648 θέσεις. Αντίστοιχα, στη Χίο, στο κέντρο χωρούν 1.014 άτομα και αυτή τη στιγμή, φιλοξενεί 2.349 ανθρώπους. Παρόμοια είναι η εικόνα σε Λέρο και Κω.

Οπως είναι φυσικό, τα προβλήματα στα κέντρα, λόγω του υπερπληθυσμού, είναι μεγάλα και σοβαρά.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο διοικητής της Μόριας, ταξίαρχος εν αποστρατεία, Γιάννης Μπαλπακάκης, δήλωσε «κουρασμένος» από τα καθημερινά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το ΚΥΤ και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησής του. Ο κ. Μπαλπακάκης διοικεί το κέντρο από τον Φεβρουάριο του 2017.

Πάντως, την Παρασκευή αναμένεται στο κέντρο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ο απρόβλεπτος παράγοντας των αφίξεων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», λέει στην «Καθημερινή» ο διοικητής.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι την Τρίτη, έφτασαν στη Λέσβο 115 αιτούντες άσυλο, ενώ 9.200 συνολικά βρίσκονται σε όλο το νησί (Μόρια, Καρά Τεπέ, ΠΙΚΠΑ, διαμερίσματα ΜΚΟ).

Εξήντα εθνικότητες απαρτίζουν τον υπερπληθυσμό της Μόριας, με το 80% να είναι από το Αφγανιστάν, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι ροές από το Κονγκό, αλλά και ατόμων με προβλήματα υγείας.

Λόγω του υπερπληθησμού, αυξάνονται οι ουρές για το φαγητό, το οποίο καθυστερεί να διατεθεί, ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα στις τουαλέτες και τις ντουζιέρες.

«Δεν έχουμε χώρους πια για να τοποθετούμε παντού χημικές τουαλέτες», εξηγεί.

Την ίδια στιγμή, δεν έχει ολοκληρωθεί και το έργο σύνδεσης της αποχέτευσης με τον βιολογικό καθαρισμό, με συνέπεια η δυσοσμία από τα λύματα να είναι αφόρητη.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν φτάσει τους 505, ενώ οι θέσεις που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 160. Περίπου, 2.200 είναι τα παιδιά προσφύγων, που βρίσκονται στο ΚΥΤ με τις οικογένειές τους.

Ο Γιάννης Μπαλπακάκης – Facebook

Ο κ. Μπαλπακάκης επισήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μέσα στον Αύγουστο θα προχωρήσει σε μεταφορές περίπου 700 προσφύγων από τη Λέσβο στην ενδοχώρα.

Τουλάχιστον 3.000 από τους 7.370 έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού και μπορούν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά όπως εξήγησε, δεν υπάρχουν ακόμα τόσες θέσεις σε δομές. Η μεταφορά γίνεται με εισιτήρια, την έκδοση των οποίων συνήθως αναλαμβάνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σημαντικό για τη μείωση των εντάσεων στη Μόρια, ο διοικητής θεωρεί ότι εδώ και μήνες, έχουν μπει σημεία πληροφόρησης, όπου οι αιτούντες άσυλο απευθύνουν ερωτήματα.

Επίσης, οι πολλές δραστηριότητες που διοργανώνονται σε ειδικούς χώρους, όπως άτυπα σχολεία εκμάθησης ελληνικών και αγγλικών, γιόγκα, μουσική, σεμινάρια δημιουργικής γραφής, ακόμα και σχολή μαγείρων.

«Παλιότερα και αυτά θα τα είχαμε αντικαταστήσει με σκηνές για να μείνει κόσμος, ελλείψει χωρητικότητας. Είναι όμως, χώροι εκτόνωσης και για αυτό τον λόγο, δεν πρόκειται να το ξανακάνουμε», πρόσθεσε.

Τέλος, σε σχέση με το χωριό της Μόριας, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ΚΥΤ, τόνισε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, καθώς έχει ενταθεί η αστυνομική παρουσία με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραβατικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...