815
Ο μέγας Μάικλ Τζόρνταν στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ | ESPN/Netflix

500 λεπτά με τον θρύλο Μάικλ Τζόρνταν

Sportscaster Sportscaster 18 Απριλίου 2020, 15:01
Ο μέγας Μάικλ Τζόρνταν στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ
|ESPN/Netflix

500 λεπτά με τον θρύλο Μάικλ Τζόρνταν

Sportscaster Sportscaster 18 Απριλίου 2020, 15:01

Οι σημερινοί τριαντάρηδες – σαραντάρηδες θα θυμηθούν γιατί «κόλλησαν» με το μπάσκετ. Οι νεώτεροι θα γνωρίσουν ένα «ιερό τέρας» του αθλητικού θεάματος, αλλά και μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία των σπορ. Και όλοι θα μάθουν για τον Μάικλ Τζόρνταν και τους Σικάγο Μπουλς των ’90s, ντεσού που θα εκπλήξουν ακόμη κι όσους παρακολουθούσαν τη μυθική τους πορεία βήμα προς βήμα.

Η σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Last Dance» (Ο Τελευταίος Χορός), που θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή στις ΗΠΑ (ESPN) και τη Δευτέρα στον υπόλοιπο Κόσμο (Netflix), πραγματεύεται το «κύκνειο άσμα» του MJ και της δυναστείας των «ταύρων» -την κατάκτηση του έκτου τους τίτλου στο ΝΒΑ- τη σεζόν 1997-1998, λίγο πριν από τη διάλυση της τρομερής τους μηχανής. Αλλά, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα χρονογράφημα εκείνου του θριάμβου, ή μια αφήγηση της τελευταίας χρονιάς του «Mister 23» στο Σικάγο. Είναι η εξιστόρηση δύο «θαυμάτων»: του πώς ένας αθλητής άλλαξε τη μοίρα μιας ομάδας, και του πώς αυτή η ομάδα σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή.

Τα flash-back του ντοκιμαντέρ φτάνουν έως την παιδική ηλικία του Τζόρνταν και την αδιάφορη παρουσία των Μπουλς μέχρι να τον ανταμώσουν, στο Νο 3 του draft το 1984. Στις δυσκολίες και τις εντάσεις που χρειάστηκε να ξεπεραστούν, ώστε μια άτιτλη ομάδα να φτάσει στο πρώτο της τρόπαιο (1991) και, στη συνέχεια, στην κατάκτηση άλλων πέντε μέσα σε μια επταετία. Τρία χρόνια έρευνας απαιτήθηκαν, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, Τζέισον Εϊχιρ, για να αποδοθεί χωρίς ιστορικές ανακρίβειες αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο: το πέρασμα από την ανυποληψία στην απόλυτη δόξα.

Τα αληθινά γεγονότα διανθίζονται με ανέκδοτες ιστορίες και παρασκήνια από τους Μπουλς του 1997-1998, που δεν γνωρίζουν ούτε οι πιο φανατικοί θαυμαστές τους. Επίσης, με πορτρέτα των κυριότερων συμπαικτών του MJ (Σκότι Πίπεν, Ντένις Ρόντμαν, Στιβ Κερ) και του κόουτς, Φιλ Τζάκσον, αλλά και με δεκάδες συνεντεύξεις φίλων και αντιπάλων του. Ο τηλεθεατής θα δει και αρκετά ακυκλοφόρητα πλάνα από την τελευταία -μέχρι σήμερα- πρωταθληματική σεζόν των «ταύρων». Το οπτικό υλικό είναι πολύ πλούσιο, χάρη (και) στην άδεια που είχε δώσει η διοίκηση του συλλόγου, το φθινόπωρο του 1997, σε ένα κινηματογραφικό συνεργείο της NBA Entertainment να ακολουθεί την ομάδα παντού, όλη τη σεζόν.

Το ντοκιμαντέρ λύνει μια σειρά από απορίες, που όλοι είχαμε εκείνη την εποχή. Για τις σχέσεις του Τζόρνταν με τον προπονητή του, για τους λόγους που αντιπαθούσε τον Αϊζάια Τόμας και τον Κλάιντ Ντρέξλερ, αλλά και γιατί αυτή η υπέροχη ομάδα διαλύθηκε τόσο ξαφνικά. Είναι αλήθεια αυτό που είχε αποκαλύψει τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Bleacher Report ο… τρελο-Ντένις Ρόντμαν; Οτι, δηλαδή, ο MJ αποχώρησε (για δεύτερη φορά) επειδή δεν του έδιναν τα χρήματα που απαιτούσε, κι έτσι άρχισε να «ξηλώνεται το πουλόβερ»; Ας μη χαλάσουμε το σασπένς, σε όσους σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τη σειρά. Ενα είναι βέβαιο: πως εκείνη τη σεζόν ο Τζόρνταν κέρδιζε οκτώ φορές περισσότερα από τους βασικούς του συμπαίκτες. Οι ετήσιες αποδοχές του ήταν 33.000.000 δολάρια (πάνω από 53.000.000 δολάρια, σε σημερινά λεφτά).

Ο «Air» ήταν πολύ διστακτικός σχετικά με αυτό το ντοκιμαντέρ, όπως αποκάλυψε ο σκηνοθέτης του στο The Athletic. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορούσε τις σχέσεις του με τους συμπαίκτες του. Κάποια στιγμή εξήγησε στον Εϊχιρ τι τον φόβιζε: «Υπήρχε ένας παίκτης στην ομάδα, ονόματι Σκότι Μπαρέλ. Τον… έτρεχα όλη τη σεζόν. Αν κάποιος δει αυτά τα πλάνα, θα νομίζει ότι είμαι ένας απαίσιος τύπος. Αλλά ο λόγος που του φερόμουν έτσι, ήταν επειδή ήθελα να γίνει σκληρός, να μπορώ να βασιστώ πάνω του. Δεν ήμουν τύραννος, αλλά δεν άντεχα την ήττα». Σε ένα από τα επεισόδια της σειράς ο Τζόρνταν εξηγεί on camera γιατί, πολλές φορές, έφτανε τους συμπαίκτες του στα όριά τους. Δεν το έκανε μόνο με τον Μπαρέλ.

Ο κατά πολλούς κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, 57 ετών σήμερα, αποσύρθηκε οριστικά το καλοκαίρι του 2003, με 32.292 πόντους (30,12 πόντους ανά παιχνίδι, κατά μέσον όρο), που παραμένει η καλύτερη επίδοση στο ΝΒΑ. Η τελευταία του ομάδα ήταν οι Ουάσινγκτον Ουΐζαρντς, όμως στην πραγματικότητα ο Τζόρνταν του πρωταθλητισμού μας αποχαιρέτισε εκείνο το καλοκαίρι του 1998, φεύγοντας από τους Μπουλς. Εκείνο το χρονικό σημείο ορίζει ως το φινάλε του και το «The Last Dance». Γιατί δόθηκε στο ντοκιμαντέρ αυτός ο τίτλος; Επειδή έτσι είχε «βαπτίσει» εκείνη τη σεζόν (1997-1998) ο κόουτς Τζάκσον, καθώς θα ήταν η τελευταία πριν από τις σαρωτικές αλλαγές που είχε αποφασίσει να κάνει -και έκανε- η διοίκηση.

Η σειρά αποτελείται από δέκα επεισόδια, διάρκειας 50 λεπτών το κάθε ένα. Το Netflix θα «ανεβάζει» στην πλατφόρμα του δύο επεισόδια κάθε εβδομάδα (τη Δευτέρα 20/4 θα είναι διαθέσιμα το 1 και το 2). Η πρεμιέρα ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, ώστε να συμπέσει με τους τελικούς του NBA, όμως η διακοπή του πρωταθλήματος και η παγκόσμια καραντίνα την έφερε πιο νωρίς.

Το πέμπτο επεισόδιο είναι ιδιαιτέρως συγκινητικό. Μιλάει για τον Τζόρνταν, τον «μεγάλο του αδελφό», ο Κόμπι Μπράιαντ, μόλις μια εβδομάδα προτού σκοτωθεί στο δυστύχημα με το ελικόπτερο μαζί με την κόρη του, Τζιάνα. Το ESPN και το Netflix το έχουν αφιερώσει στη μνήμη του «Black Mamba».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...