735
Ο Τζόρντι Μπερτομέου σε παλαιότερες δηλώσεις του. Η κρίση του κορονοϊού ανέδειξε τα υποκείμενα νοσήματα της Euroleague | YouTube

Η Ευρωλίγκα στην Εντατική με… υποκείμενο νόσημα

Sportscaster Sportscaster 17 Απριλίου 2020, 15:45
Ο Τζόρντι Μπερτομέου σε παλαιότερες δηλώσεις του. Η κρίση του κορονοϊού ανέδειξε τα υποκείμενα νοσήματα της Euroleague
|YouTube

Η Ευρωλίγκα στην Εντατική με… υποκείμενο νόσημα

Sportscaster Sportscaster 17 Απριλίου 2020, 15:45

Τι μας είπε ο Τζόρντι Μπερτομέου στην πρώτη του (διαδικτυακή) συνέντευξη Τύπου μετά τη διακοπή της Ευρωλίγκας λόγω της πανδημίας; Οχι κάτι που μας έκανε σοφότερους. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague υπογράμμισε τη βούλησή της να συνεχιστεί το πρωτάθλημα με το καθιερωμένο format, και επιβεβαίωσε πως εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, υπάρχει και Plan B: ένα Final-8, σε μία πόλη, που θα συντομεύσει τη διαδικασία.

Φυσικά και θέλει να ολοκληρωθεί η σεζόν. Στο τελευταίο δίμηνο – τρίμηνό της, αυτό που «χτύπησε» ο κορονοϊός, εισρέουν στα ταμεία τα μισά από τα συνολικά έσοδα, από τηλεοπτικά συμβόλαια και χορηγίες. Ακόμη και χωρίς θεατές στις εξέδρες, τα κανάλια και οι διαφημιζόμενες εταιρείες θα μείνουν απολύτως ικανοποιημένες, και δεν θα απαιτήσουν αποζημιώσεις. Με τόσο κόσμο κλεισμένο στα σπίτια του, η τηλεθέαση του «προϊόντος» (που είναι τηλεοπτικό πάνω απ’ όλα) θα εκτοξευτεί. Αλλά μοιάζει απίθανο, οι 78 αγώνες που απομένουν να «χωρέσουν» έως τις 31 Ιουλίου. Εάν υπερβούν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα υπάρξουν συνέπειες και για την επόμενη σεζόν.

Η Ευρωλίγκα είναι μια υπερεθνική διοργάνωση. Για να επιστρέψει στην κανονικότητα, θα πρέπει, προηγουμένως, να έχουν αρθεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε όλες τις χώρες που εμπλέκονται. Κάτι τέτοιο, όμως, μάλλον θα αργήσει. Προς το παρόν, «φως στο τούνελ» έχει φανεί μόνο στη Γερμανία, που επέτρεψε στις ποδοσφαιρικές της ομάδες (της Μπουντεσλίγκα και της Β’ Κατηγορίας) να προπονούνται, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Το Plan A, λοιπόν, δεν είναι ρεαλιστικό. Είναι… παρηγοριά στον άρρωστο. Αλλά και το Plan B δεν έχει πολλές πιθανότητες να περπατήσει. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να βρεθεί μια πόλη κατάλληλη για να διοργανώσει το Final-8. Με μηδενικά κρούσματα της νόσου Covid-19, ασφαλής για τους αθλητές, με τις απαραίτητες αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και πρόθυμη να αναλάβει το ρόλο της οικοδέσποινας. Κατά συνέπεια, και το ρίσκο της φιλοξενίας εκατοντάδων ανθρώπων από έξι διαφορετικές πόλεις (με τα σημερινά δεδομένα), που μπορεί, ακόμη, να αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Αν αυτή ήταν η Αθήνα, θα την έβαζε η ελληνική κυβέρνηση σε τέτοιο κίνδυνο; Αμφίβολο.

Στην πόλη του Final-8 οι αποστολές των οκτώ φιναλίστ θα χρειαστεί να παραμείνουν επί μακρύ χρονικό διάστημα. Για να… εκτίσουν την καραντίνα των 14 ημερών (σε κάποιες χώρες, όπως η Σερβία, αυτό το χρονικό διάστημα είναι ακόμη μεγαλύτερο) και, στη συνέχεια, για να προπονηθούν οι παίκτες (τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες) μετά την πλήρη αγωνιστική απραξία μηνών.

Εννοείται, ότι οι ομάδες θα πρέπει, προηγουμένως, να έχουν ενεργοποιήσει ξανά τα ρόστερ τους. Δεν θα είναι εύκολο. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στις χώρες τους, στα σπίτια τους, και δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να επιστρέψουν. «Δεν είναι δικό μας θέμα, το πώς οι σύλλογοι θα πείσουν τους παίκτες τους να γυρίσουν πίσω. Είναι θέμα των ίδιων των συλλόγων και των αθλητών τους», σχολίασε χθες ο CEO της Euroleague.

Ακόμη κι αν όλα τα άλλα πάνε κατ’ ευχήν, το Plan B μπορεί ανά πάσαν στιγμή να ναυαγήσει, εφόσον ένα μέλος κάποιας ομάδας βρεθεί θετικό στον ιό. Οπως συνέβη με τον Τρέι Τόμπκινς, που νόσησε κι έγινε η αιτία για να διακοπεί η δράση. Σε αυτήν την (διόλου απίθανη) περίπτωση, το Final-8 θα «τιναχθεί» στον αέρα.

Και κάτι τελευταίο. Πώς θα επιλεγούν οι ομάδες που θα γράψουν τον επίλογο της διοργάνωσης; Λογικά, θα είναι οι οκτώ πρώτες της βαθμολογίας που «πάγωσε» την 28η αγωνιστική. Αλλά, τότε, θα αδικηθούν κατάφωρα τουλάχιστον οι πέντε που έχουν διαφορά μόλις μιας νίκης από την όγδοη Φενέρμπαχτσε. Δηλαδή, η Ζαλγκίρις, η Βαλένθια, ο Ολυμπιακός, η Αρμάνι και η Βιτόρια. Θα το ανεχθούν;

Οι περισσότεροι δεν είναι αισιόδοξοι ότι το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ανάμεσά τους και ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Παικτών της Ευρωλίγκας (ELPA), Μπόστιαν Νάχμπαρ. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο που, χθες, ακούστηκε για πρώτη φορά από επίσημα χείλη -του Μπερτομέου- πως «αν χρειαστεί, θα ακυρώσουμε τη σεζόν».

Ηδη, πολλές ομάδες κάνουν τον σχεδιασμό τους για την περίοδο 2020-2021, με πολύ μεγάλες περικοπές στους προϋπολογισμούς τους. Η Euroleague ασθένησε βαριά από τον κορονοϊό, επειδή είχε… υποκείμενα νοσήματα. Ακόμη και πριν ξεσπάσει η πανδημία, τα έσοδά της ήταν ελάχιστα. Δυσανάλογα με τη μεγάλη της απήχηση στο φίλαθλο κοινό.

Μια σύγκριση με το ποδόσφαιρο αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η ομάδα της Euroleague που (σε ένα ακραίο σενάριο) θα κατακτήσει το τρόπαιο αήττητη, θα λάβει από τους διοργανωτές περίπου 2,3 εκατ. ευρώ – σχεδόν το ετήσιο συμβόλαιο του Νικ Καλάθη. Μια ποδοσφαιρική ομάδα που θα αποκλειστεί στα πλέι-οφ του Champions League, δηλαδή δεν θα συμπεριληφθεί ούτε στις 32 καλύτερες της διοργάνωσης, θα εισπράξει από την UEFA περισσότερα: περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...