290
Πυροσβέστης σβήνει τη φωτιά σε αυτοκίνητο που καταστράφηκε από πλήγμα ρωσικού πυραύλου σε περιοχή της Ουκρανίας | Reuters

5 δισ. ευρώ από την ΕΕ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2024, 21:26
Πυροσβέστης σβήνει τη φωτιά σε αυτοκίνητο που καταστράφηκε από πλήγμα ρωσικού πυραύλου σε περιοχή της Ουκρανίας
|Reuters

5 δισ. ευρώ από την ΕΕ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2024, 21:26

Συμφωνία για ενίσχυση της στήριξης προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η επιπλέον βοήθεια φτάνει τα 5 δισ. ευρώ και θα παρασχεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility – EPF).

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση της Ρωσίας, με ό,τι χρειαστεί και για όσο χρειαστεί», δήλωσε μετά την επικύρωση της απόφασης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ιδρύσει ένα ειδικό ταμείο στο πλαίσιο του παραπάνω μηχανισμού, το οποίο θα υποστηρίζει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω παροχής εξοπλισμού και εκπαίδευσης. Για τον εξοπλισμό, προγραμματίζονται κοινές  προμήθειες από την ευρωπαϊκή και τη νορβηγική αμυντική βιομηχανία.

Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν ζητήσει ενίσχυση της χρηματοδότησης για να ενισχύσουν αντίστοιχα την άμυνα απέναντι στη Ρωσία, καθώς καθυστερεί η αμερικανική βοήθεια των 60 δισ.

Με την επιπλέον βοήθεια, το  «ταβάνι» του EPF θα ξεπεράσει συνολικά τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχεται τον αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ στο Κίεβο / Reuters

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα του να υπάρξει ταχεία απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για την βοήθεια προς την Ουκρανία. Σε συνάντηση που είχε με τον αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε οτι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με τους Ρώσους χωρίς να έχει πυρομαχικά. «Είναι για μας κρίσιμης σημασίας το αμερικανικό Κογκρέσο να ολοκληρώσει γρήγορα όλες τις αναγκαίες διαδικασίες και να λάβει μία τελική απόφαση», είπε ο Ζελένσκι για το πακέτο των 60 δισ. δολαρίων που θα αποτελέσει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία η οποία καθυστερεί εξαιτίας διαφωνιών ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...