183
Ο Γενς Στόλτενπεργκ μιλά στους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη | REUTERS/Yves Herman

Στόλτενμπεργκ: Οι Ουκρανοί στερούνται πυρομαχικών, όχι θάρρους

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 12:56
Ο Γενς Στόλτενπεργκ μιλά στους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη
|REUTERS/Yves Herman

Στόλτενμπεργκ: Οι Ουκρανοί στερούνται πυρομαχικών, όχι θάρρους

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 12:56

Οι χώρες μέλη του NATO δεν παραδίδουν «αρκετά πυρομαχικά» στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κι αυτό έχει «καθημερινά συνέπειες στο πεδίο της μάχης», προειδοποίησε την Πέμπτη ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Στους Ουκρανούς δεν λείπει το θάρρος, λείπουν τα πυρομαχικά», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Δυο χρόνια και πλέον μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού και υλικού και ζητάει πυρομαχικά και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να σταματήσει τον ρωσικό στρατό, που έχει περάσει ξανά στην επίθεση.

Η έλλειψη πυρομαχικών «είναι τεράστια πρόκληση και ένας από τους λόγους εξαιτίας των οποίων οι Ρώσοι μπόρεσαν να κάνουν κάποιες προελάσεις στο πεδίο της μάχης. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρώπη πρέπει να κάνουν περισσότερα και χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις», τόνισε ο ίδιος.

Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη δυνατοτήτων των αμυντικών βιομηχανιών, πρόσθεσε, αλλά πρόκειται για ζήτημα που αφορά την απαραίτητη «πολιτική βούληση» για να «ληφθούν αποφάσεις και να δοθεί προτεραιότητα στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία».

Τέλος, σχετικά με τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να διοργανωθούν εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, είναι εντελώς παράνομη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...